Kötelező a gépi szellőzés minden épületbe 1. Kezdőlap
 2. Aereco
 3. Hírek
 4. Kötelező a gépi szellőzés minden épületbe
Hírek -
2021/02/09

Önt is érinti: 2021 január 1-től drasztikusan változott a TNM rendelet légtechnikai rendszerekre vonatkozó előírása

 

Kedves Partnerünk!

Szeretnénk felhívni egy fontos, friss változásra a figyelmét, mely szerint az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V.24.) TNM rendelet 2., friss levegő igény biztosítására vonatkozó pontja módosult, mely 2021.01.01.- i hatállyal lépett életbe.

 

Ennek megfelelően, többek között a 2. pont kiegészült egy 2.4. ponttal, mely szerint: 

 

„2.4.   Az épület 2.1. vagy 2.2. alpontban meghatározott, a tartózkodási zónába minimálisan bejuttatandó friss levegő mennyiséget és az elvezetésre kerülő szennyezett levegőt, így a légcserét, csak szabályozott működésű hővisszanyerős szellőztetőrendszer vagy központi elszívásos szellőzés kiépítésével lehet biztosítani, mely a belső páratartalom és CO2-szint alapján automatikusan és folyamatosan, igény szerint üzemel. A rendszer részeként és kialakításánál figyelembe vehetők a friss levegő bevezetésére alkalmas passzív, automatikus működésű páraszabályozású légbevezető elemek. Az épület külső nyílászáróinak teljes vagy részleges nyitásával történő friss levegő bejutást a 2.1. és 2.2.
alpontban meghatározott érték számításnál nem szabad figyelembe venni.”
 
A rendelet értelmében, a komfortterekben központi szabályozott szellőztetőrendszerekkel kell biztosítani a szükséges friss levegő mennyiséget, és az elvezetésre kerülő szennyezett levegőt, azaz az igény szerinti légcserét.

Részletesebben: tehát kötelező minden új építésű és jelentős felújítás alatt lévő (a homlokzat külső felületének legalább 25 %-a felújításra kerül, pl ablakcsere, homlokzati hőszigetelés) épületbe szabályozott elszívású (szén-dioxid vagy páratartalomra) páraszabályozott légbevezetőkkel kiegészített központi szellőzőrendszer vagy szabályozott működésű központi hővisszanyerős rendszer kialakítása. 

A rendeletnek történő megfelelést az építésügyi hatóságok a használatbavétel során ellenőrzik, így a tanúsítást is ennek megfelelően kell elvégezni minden tanúsítással rendelkező szakembernek.

Összefoglalva tehát mit mond most a rendelet:
 • Az előírt friss levegőt kizárólag gépi szellőzéssel lehetséges, ablaknyitással nem lehet biztosítani (korábban is elő volt írva – de „kiskapu” volt az ablaknyitás)
  – figyelembe vehetőek az automatikus működésű páraszabályozású légbevezetők
 •  A légcserére központi elszívás (MEV) vagy központi hővisszanyerős rendszereket lehet alkalmazni (MVHR) /Centralised Continous Mechanical
  Ventilation and Continous Mechanical Ventilation with Heat Recovery/
 • Szabályozott működésű szellőzést kell kialakítani (pára és/vagy szén-dioxid)
 • Az energetikai tanúsítványt készítésénél nem lehet azzal számolni, hogy a lakók az ablakok nyitásával szabályozzák az előírt friss levegő mennyiséget.
Mit tud Ön most tenni?
 • Ha még csak tervez /gépész, építész tervező, építtető/: központi elszívásos vagy központi hővisszanyerős rendszerrel kellene terveznie, melyhez segítséget adunk. Ezen az oldalon lévő ábrákon és rövid leírásokkal szemléltetjük a rendszer leírásokat és alkalmazható termékeket. Ha nem tud esetleg eligazodni, kérjük terveivel, vagy építési szándékával keressen meg minket központi elérhetőségeinken keresztül, segítünk.
 • Ha még építkezik, vagy fejlesztő, és még nincs meg a használatba vételi eng.: A jelenlegi és alkalmazott rendszert ki lehet váltani, pl. a meglévő légcsatornákra rá lehet illeszteni a központi rendszert, szintén segítünk. Költség szempontjából egyáltalán nem biztos, hogy drágább lesz az új rendszer, az biztos hogy korszerűbb, energiatakarékosabb.
 • Felújítás esetén: Ha jelentős felújításról v. akár a meglévő m2 100%-os bővítéséről beszélünk, akkor meg kell felelni a TNM-nek, ha kisebb a felújítás, akkor is érdemes elgondolkodni a bent tartózkodók komfortérzetéről és egy korszerű technikával megoldani a folyamatos igények szerinti szabályozott központi szellőzést.
 • Ha ablakokkal foglalkozik (gyártó, kereskedő): akkor légbevezetők beépítésével kell kalkulálnia…
 • Ha szellőzési rendszereket telepít, értékesít, érdemes a központi rendszerekkel foglalkoznia, természetesen ebben is segítünk, keressen minket központi elérhetőségeinken….

 

A rendelet módosításának való megfelelés, illetve munkáinak megkönnyítése érdekében központi elérhetőségeinken, illetve az aereco@aereco.hu e-mail címen is készséggel állunk rendelkezésére, igény szerint személyes, vagy online formában, mind központi hővisszanyerős, mind központi elszívásos (szabályozott) rendszereinkkel kapcsolatosan.

 

TNM rendelettel kompatibilis Aereco rendszerek:

 

Központi szabályozott (központi elszívásos) szellőzés (MEV) lakások és családi házak számára

 

A gépi, központi elszívásos rendszerben az egész lakásban vagy házban a levegő cseréjét a szennyezett, kiszolgáló helységekből (fürdő, WC, kamra, konyha, stb…) történő elszívott levegő indítja el. A légcserét egyetlen automatikus működésű, fordulatszámszabályozott központi ventilátor folyamatos munkája eredményezi.

A központi ventilátorhoz, automatikus működésű légelvezetők légcsatornán keresztül csatlakoznak. A légelvezetők a belső szennyezettség mértékében (pára, szén-dioxid, VOC, jelenlét) automatikusan nyílnak-zárnak az igény szerint, melyet a központi ventilátor a belső légtechnikai rendszerben történő nyomást figyelve automatikusan lekövet, fordulatszámát ehhez igazítja, így biztosítva a szennyezett levegő gond nélküli eltávolítását.

A friss levegő szabályozott módon, a lakószobákba (komfortterekbe) érkezik a lakók igényei szerint légbevezetőkön (1), melyek ablakba vagy falátvezetésbe épített kivitelűek lehetnek. Ennek szükséglet szerinti elosztása a szobák között csak akkor valósul meg, ha a légbevezetők páraérzékelősek.

Az akusztikus ventilátor, elhelyezhető álmennyezetben, vagy beépített szekrényben, amennyiben nem hangcsillapított ventilátor, úgy csak a tetőtérben.
A ventilátor (3) által elszívott levegő mennyiségét a páraérzékelős, szén-dioxid, illetve mozgásérzékelős légelvezetők (2) szabályozzák a pillanatnyi szükségletek szerint a lakások vizes helyiségeiben, azaz a nagyobb szellőzési igényű helyiségekben intenzívebb lesz a szellőzés, mint a használaton kívüli helyiségekben.

LegbevezetokLegelvezetokKozpontiventlator

 


 
A rendszer felépítése::


Légutánpótlás:


1. EMM, EHM, EHT 
higroszabályozású, automatikus működésű légbevezetők

EAR akusztikus, automatikus működésű higroszabályozású légbevezetők

Központi szabályozott működésű elszívó rendszer:

2. BXC (pára és/vagy szén-dioxid és/vagy jelenlét és/vagy kapcsolós) légelvezetők

GBP, G2H (pára és/vagy szén-dioxid és/vagy jelenlét és/vagy kapcsolós) típusú légelvezetők

3. V2A, V4A, valamint VAM fordulatszám szabályozott központi ventilátorok

 


 
Központi szabályozott (központi elszívásos) szellőzés (MEV) lakásonként, épületrészenként

 

Ennél a megoldásnál a ventilátor az épület valamely helyiségében bújik meg, ezáltal egyformán alkalmazható családi házak lakások, épületrészek, pl. irodák szellőztetéséhez. A szekrényben, vagy álmennyezetben elrejtett központi ventilátor egyszerűen karbantartható, és egyedileg kontrollálható az üzemelés.

A levegő mozgatását ebben az esetben is a ventilátor (3) végzi. A gépi higroszabályozású rendszerben az egész lakásban a levegő kicserélődését a szennyezett, vizes helységekből elszívott levegő indítja el. 

A friss levegő a lakószobákba érkezik a légbevezetőkön (1), ennek szükséglet szerinti elosztása a szobák között csak akkor valósul meg, ha a légbevezetők páraérzékelősek. 

A ventilátor által elszívott levegő mennyiségét a páraérzékelős, szén-dioxid illetve mozgásérzékelős légelvezetők (2) szabályozzák a pillanatnyi szükségletek szerint a lakások kiszolgáló helyiségeiben, azaz a nagyobb szellőzési igényű helyiségekben intenzívebb lesz a szellőzés, mint a használaton kívüli helyiségekben.

 

LegbevezetokLegelvezetokKozpontiventlator
 

 
A rendszer felépítése::


Légutánpótlás:


1. EMM, EHM, EHT 
higroszabályozású, automatikus működésű légbevezetők

EAR akusztikus, automatikus működésű higroszabályozású légbevezetők

Központi szabályozott működésű elszívó rendszer:

2. BXC (pára és/vagy szén-dioxid és/vagy jelenlét és/vagy kapcsolós) légelvezetők

GBP, G2H (pára és/vagy szén-dioxid és/vagy jelenlét és/vagy kapcsolós) típusú légelvezetők

3. V2A, V4A, valamint VAM fordulatszám szabályozott központi ventilátorok


 

Központi szabályozott (központi elszívásos) gépi szellőzés (MEV) egy vagy több emeletes lakó- és középületekhez

 

A gépi, központi elszívásos rendszerben az egész épületben a levegő cseréjét a szennyezett, kiszolgáló helységekből (fürdő, WC, kamra, konyha, stb…) történő elszívott levegő indítja el. A légcserét az automatikus működésű, EC motoros fordulatszámszabályozott központi ventilátor(ok) folyamatos működése eredményezi.

A központi ventilátorhoz, az automatikus légelvezetők légcsatornákon keresztül csatlakoznak. A légelvezetők a belső szennyezettség mértékében (pára, szén-dioxid, VOC, jelenlét) automatikusan nyílnak-zárnak az igény szerint, melyet a központi ventilátor a belső légtechnikai rendszerben történő nyomást érzékelve automatikusan lekövet, fordulatszámát ehhez igazítja, így biztosítva a szennyezett levegő gond nélküli mindenkori eltávolítását.

A friss levegő szabályozott módon, a lakószobákba (komfortterekbe) érkezik a légbevezetőkön (1), melyek ablakba vagy falátvezetésbe épített kivitelűek lehetnek.

Ennek szükséglet szerinti elosztása a helyiségek között csak akkor valósul meg, ha a légbevezetők páraérzékelősek. A ventilátor(ok) elhelyezhető(k) a tetőtérben vagy akár a tetőn (3). A ventilátor (3) által elszívott levegő mennyiségét a páraérzékelős, szén-dioxid, illetve mozgásérzékelős légelvezetők (2) szabályozzák a pillanatnyi szükségletek szerint a kiszolgáló helyiségekben, azaz a nagyobb szellőzési igényű helyiségekben intenzívebb lesz a szellőzés, mint a használaton kívüli helyiségekben.

LegbevezetokLegelvezetok

 


 
A rendszer felépítése::


Légutánpótlás:


1. EMM, EHM, EHT 
higroszabályozású, automatikus működésű légbevezető 

 EAR akusztikus, automatikus működésű higroszabályozású légbevezetők

Központi szabályozott működésű elszívó rendszer:

2. BXC (pára és/vagy szén-dioxid és/vagy jelenlét és/vagy kapcsolós) légelvezetők

GBP, G2H (pára és/vagy szén-dioxid és/vagy jelenlét és/vagy kapcsolós) típusú légelvezetők

3. VBP, VCZ, VTZ, VBV típusú fordulatszám szabályozott központi- vagy tetőventilátorok az épület adottságai szerint.

egyéb lehetséges kiegészítők: ABS2 tűzvédelmi csappantyúk, intelligens külső szenzorok

 


 

Szabályozott működésű, központi hővisszanyerős szellőzési rendszerek (MVHR)

 

Az Aereco legkorszerűbb megoldásai a hővisszanyerős rendszerek. Akár 95%-os hatékonysággal képes visszanyerni az épületből elszívott levegő hőjét egy kereszt irányú aluminium hőcserélő (vagy forgódobos) segítségével úgy, hogy az elszívott és a befújt levegő nem keveredik egymással. Az épületben a légcserét a hővisszanyerős készülék ventilátorai biztosítják (1). A készülékek bel- és padlástérben, vagy akár a tetőn is elhelyezhetőek.

A befújt friss levegő a légcsatorna rendszeren (fém, flexibilis, vagy antibakteriális műanyag flexibilis csőrendszeren) át a szabályozható befúvó elemeken keresztül érkezik a lakótérbe (2). Az épület adottságainak és akár a lakók (vagy irodai munkavállalók) igényeinek megfelelően osztó dobozok segítségével több elszívó és befúvó ág is telepíthető (3-4). Az elhasznált és/vagy párás levegőt az épület kiszolgáló helyiségeink keresztül szívjuk el pára és/vagy mozgásérzékelős és/vagy szén-dioxid vagy akár VOC érzékelős légelvezető elemek segítségével. 

A rendszer irányítása, beállításai és analitikai adatai a központi vezérlő egységen keresztül érhetőek el (6). Lehetőség van egyéb korszerű vezérlési megoldások csatlakoztatásához is, úgy mint Wifi, Tac5, MODBUS, stb. 

A rendszer kiegészíthető egyéb a komfort és kényelem növelését célzó külső szenzorokkal (CO2, VOC, jelenlét), melyek képesek monitorozni és szabályozni a rendszer automatikus működését. Ebben az esetben helyiségenként érzékeljük a pára, szén-dioxid, VOC értékeket vagy a jelenlétet, melynek alapján az adott helyiségbe csak a szennyezetsségi szintnek megfelelő mennyiségű levegő levegőt fújjuk be, vagy szívjuk el. Ebben az esetben a rendszerhez telepített kis vezérlő központ illetve motoros zsaluk segítik a rendszer folyamatos és igények szerint történő automatikus működését.

 


 

Központi hővisszanyerős rendszer felépítése

1. MURAL, GLOBAL, DX hővisszanyerős szellőztető készülékek

2. ADG, Inviseo szabályozható befuvó anemosztátok

3,4. Elosztó/gyűjtő hangcsillapított dobozok

5.BXC (pára és/vagy szén-dioxid és/vagy jelenlét és/vagy kapcsolós) légelvezetők

6.Vezérlő és kijelző egység

egyéb lehetséges kiegészítők: AERFlex Flexibilis antibakteriális légcsatorna, ABS2 tűzvédelmi csappantyúk, intelligens külső szenzorok

 


 

VMX rendszer középületek szellőzésének optimalizására

 

A VMX rendszer egy komplex, innovatív rendszer, amely lehetővé teszi a légcsere helyiségenkénti szabályozását az épületben tartózkodók kényelme érdekében, ugyanakkor energiát is takarít meg. A VMX egy egyedülálló rendszer, amely a helyiség funkciója szerint választott és telepített speciális (CO2, vagy páratartalom, mozgás, jelenlét, VOC) szenzoroktól kapott információk alapján szabályozza mind a friss levegő utánpótlását, mind a helyiségből elszívásra kerülő levegő mennyiségét.

Az intelligens légcsere szabályozással a fix léghozamra beállított szellőzési rendszerekhez képest akár 25%-75% energia takarítható meg.

 

 


 

A 7/2006. sz. TNM rendelet szellőző levegő igényre / légtechnikára (1. melléklet V. rész, 2.pont) vonatkozó része:

2. Az épület szellőző levegő igénye

 

2.1. Nem lakó funkciójú épület

Légtechnikai rendszer esetén, folyamatos emberi tartózkodásra használatos helyiségben a tartózkodási zónába minimálisan bejuttatandó friss levegő mennyiséget az alábbi összefüggéssel lehet megállapítani alacsonyan szennyező épületet figyelembe véve.
Ettől eltérő igényeket a tervezési programban kell rögzíteni.
Összes légmennyiség:

 

 

A belső térben a CO2 koncentráció a külső tér levegőjéhez képest maximum 500 ppm-mel lehet magasabb. Alacsonyan szennyezőnek minősül az az épület, ahol a burkolatok és a berendezések alacsony emissziójú anyagok (pl. kő és üveg), továbbá olyan anyagok, amelyek kielégítik a következő feltételeket:

 

 

2.2. Lakóépület

Légtechnikai rendszerrel, az alábbi helyiségekben a tartózkodási zónába minimálisan bejuttatandó friss levegő mennyiséget a 2. táblázat szerint lehet megállapítani.

 

 

A friss levegő mennyiséget ki kell számítani az (1.) oszlop szerint a lakás hasznos alapterülete alapján, a (2.) oszlop szerint a lakást használó személyek száma alapján
és a (3.) oszlop szerint a nappali és a hálószoba alapterülete alapján. A három térfogatáram közül a legnagyobbat kell figyelembe venni.

2.3. Az energiaigény meghatározásánál figyelembe vett szellőzési levegő mennyisége nem lehet kevesebb, mint a 3. melléklet IV.1. táblázatban megadott
érték.

2.4. Az épület 2.1. vagy 2.2. alpontban meghatározott, a tartózkodási zónába minimálisan bejuttatandó friss levegő mennyiséget és az elvezetésre kerülő szennyezett levegőt, így a légcserét, csak szabályozott működésű hővisszanyerős szellőztetőrendszer vagy központi elszívásos szellőzés kiépítésével lehet biztosítani, mely a belső páratartalom és CO2-szint alapján automatikusan és folyamatosan, igény szerint üzemel. A rendszer részeként és kialakításánál figyelembe vehetők a friss levegő bevezetésére alkalmas passzív, automatikus működésű páraszabályozású légbevezető elemek. Az épület külső nyílászáróinak teljes vagy részleges nyitásával történő friss levegő bejutást a 2.1. és 2.2. alpontban meghatározott érték számításnál nem szabad figyelembe venni.

A megváltozott és 2021. január 1.-től hatályos 7/2006. (V. 24.) TNM rendeletet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról, az alábbi linken tudja letölteni:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0600007.tnm

 

Reméljük az épületek szabályozott szellőzőrendszerek kialakításánál termékeinkkel továbbra is segítségükre tudunk lenni.
Aereco Légtechnika Kft.