1. Kezdőlap
  2. Szellőzési megoldások
  3. Az intelligens hővisszanyerős szellőzetető rendszerek előnyei

Életritmusunkhoz igazodó szellőzés

 

Életünk legnagyobb részét, közel 90 %-át épületekben töltjük. Otthonunk, a munkahelyünk, az iskola, az óvoda mind-mind zárt tér, amelyek levegőjét naponta hosszabb időn keresztül lélegezzük be. Az energiatudatosság jegyében tökéletes hőszigeteléssel látjuk el épületeinket és korszerű, fokozott légzárású nyílászárókat alkalmazunk. Ezáltal egy egészen más életkörnyezet alakul ki, mert az épületek „bedobozolásával” egyidejűleg meggátoljuk a természetes légcserét is. Szellőzés hiányában a lakásban termelődő pára és egyéb, a lakásban felgyülemlő szennyező anyagok sem tudnak eltávozni a helyiségekből, amely a párásodás, penészedés problémájához vezet. A gyakori ablaknyitásos szellőztetés megoldást jelenthet, de ha kiengedjük a meleget az ablakon, akkor mi értelme a vastag hőszigetelésnek, és a légtömör, jól szigetelt nyílászáróknak?

A korszerű szellőzési rendszerek tökéletesen alkalmazkodnak mindennapi életünkhöz és az épületben végzett tevékenységhez igazodva, észrevétlenül gondoskodnak arról, hogy mindig a szükséges mennyiségű friss levegő legyen otthonunkban, ugyanakkor megkímélnek az ablaknyitás okozta szellőzési hőveszteségtől.

Az energiatakarékos, páraszabályozott Aereco központi ventilátoros rendszer, csak ott és akkor szellőztet, amikor és ahol ténylegesen indokolt. A páraszabályozott szellőzés működése nagyon egyszerű. A légbevezető és légelvezető elemek érzékelik, hogy hol van szükség légcserére és a párás levegőt felhasználva „kommunikálnak” egymással és automatikusan oldják meg a párás, szennyezett levegő eltávolítását.

Jobb légcsere, nagyobb komfort

Azáltal, hogy az Aereco szabályozott szellőztetési rendszer a szükségletek szerint szellőztet, nagyban hozzájárul a belső levegőminőség javításához. Amint egy helyiségben személyek tartózkodnak, nő a relatív páratartalom, ekkor a páraérzékelős szellőzőelemek zsalui nyílnak, megnő a légforgalom. A kiszolgáló helyiségekben (konyha, fürdő, WC) folytatott tevékenységek fokozott szag, illetve párakibocsátással járnak. Ezek következtében az itt elhelyezett légelvezetők a páraérzékelő vagy mozgásérzékelő, esetleg kézi kapcsoló hatására nyitnak, ezáltal fokozva az elszívott levegő mennyiségét és felgyorsítva a szennyezett levegő eltávolítását.

Pára és penészmentes otthon

Az emberi kipárologtatás és a szokásos tevékenységeink (főzés, zuhanyozás, mosás) következtében felszabaduló nedvesség páralecsapódásokat okozhat, melyek gombásodást, penészesedési folyamatokat indíthatnak el. Ahogy növekszik a páratartalom, és ezzel a kondenzáció veszélye, a higroszabályozású szellőzőelemek nyitnak, a fokozódó szellőzés csökkenti a páratartalmat, így megszűnik a kondenzáció veszélye.

Gázkészülékek légellátása

A nem zárható és növelt minimum hozamú légbevezetők szakszerű kiválasztásával és elhelyezésével a nyílt égésterű gázkészülékek égési és szellőző levegőjének utánpótlása biztosítható. Ezáltal ezek a berendezések biztonságosan üzemeltethetőek.

Gondolkodjon rendszerben

A páraszabályozott rendszer csak annyi levegőt enged be, amennyi az optimális levegőminőség érdekében indokolt, ezáltal megszűnik az ablaknyitásokból adódó felesleges hőveszteség:

• Alacsony fogyasztású központi ventilátorok

Az intelligens vezérlőelektronikával szabályozott, alacsony fogyasztású központi ventilátorok teljesítményét a légelvezető elemek zsaluállása szerint szabályozza, pl. zárt zsaluállások esetén (ha úgy érzékeli, hogy nem tartózkodnak a lakásban), automatikusan „elaltatja” önmagát.

Társasházak, középületek szállodák esetén a párás, szennyezett levegő eltávolítása kedvező energiafogyasztású tetőventilátorokkal is történhet, amelyek fejújítás alkalmával a már kiépített szellőzési rendszer meglévő egyes részegységeivel is könnyedén kombinálhatók.

• Lassabban koszolódó légcsatornák

A szabályozott szellőzésnek köszönhetően a légcsatorna hálózat elkoszolódása lassabban megy végbe, így a légcsatornák tisztítási karbantartás időszaka is kitolódik. A tisztább szellőzővezeték a ventilátorok energia fogyasztására is kedvezőleg hat.

• Hosszabb ventilátor élettartam

A páraszabályozott szellőzési rendszer az optimális levegőminőség és komfortérzet biztosításához éves szinten kevesebb gépi légszállítást igénnyel, ami az automatikus nyomásérzékelővel vezérelt, fordulatszám szabályozott ventilátorok várható élettartamára is kedvező hatással van.

• Intelligens légelvezetők

A párás szennyezett levegő eltávolítását a kiszolgáló helyiségekben elhelyezett légelvezető elemek végzik, amelyek a helyiségek funkciója alapján lehetnek páraérzékelővel, vagy mozgásérzékelővel CO2 vagy VOC érzékelővel ellátva. A légelvezetőket a rendszer egyetlen elektromos áramot igénylő egységéhez, a csendes, alacsony fogyasztású központi ventilátorhoz kell csatlakoztatni.

• Kisebb légcsatorna igény, több hasznosítható terület az épületben

A folyamatos légcserét biztosító páraszabályozott szellőzési rendszer lehetővé teszi a kisebb átmérőjű légcsatornák alkalmazását, mivel a légelvezetési pontoknál egyidejűleg különböző mértékű elszívási igény jelentkezik. Kísérletek igazolták, hogy a rendszerben egyidejűleg fellépő maximális légszállítási igény alacsonyabb, mint a folyamatos gépi szellőzéshez kalkulálható egyidejű maximális légszállítás.
A kisebb légcsatornák beépítésével a szellőzőrendszer helyigénye is csökken, ezáltal az épületben hasznosítható terület növelhető.

Hogyan működik?

Az Aereco szabályozott szellőzési rendszer azáltal, hogy a bent lévők szükségleteihez igazítja a szellőzőlevegő mennyiségét, minimalizálja a szellőzési hőveszteséget, és optimálissá teszi a légcserét, megelőzve a páralecsapódásokat és azok káros következményeit.

A szellőzőlevegő intelligens elosztása

A higroszabályozású légbevezetők szabályozzák a friss levegő pótlását. Az Aereco szellőzés optimálisan osztja el a levegőt a lakáson belül: a lakószobákban elhelyezett páraérzékelős légbevezetők azokban a helyiségekben biztosítanak intenzívebb légutánpótlást, ahol éppen szükséges. Ezáltal a nem használt szobák hővesztesége minimálisra csökken, ahol pedig a páratartalom indokolja, ott megfelelő légcsere alakul ki.

 

A helyiségek közötti különbözőségekhez hasonlóan lakásonként is különböző és időben változó a légcsere igénye

Ezt a változó szükségletet az Aereco rendszer az egyes lakások levegőjének szennyezettségétől függő levegőmennyiség biztosításával reagálja le. Ahogy nő a szennyezőanyagok aránya, és általában ezzel együtt a páratartalom, a páraérzékelős légbevezetők és légelvezetők nyitják zsaluikat, hogy a megfelelő légállapot elérése érdekében fokozódjon a légcsere.
Ugyanakkor a kevésbé használt lakásokban, ahol a légszennyezettség is kisebb, a csökkentett szellőzés hőenergia megtakarítást eredményez.

Kiegyensúlyozott nyomásviszonyok és légcsere

Többszintes lakóépületek esetén a gravitációs kürtőhatás az alsóbb szinteken nagyobb, a felsőbb szinteken kisebb. Az ebből adódó szellőzési különbségeket a páraérzékelős Aereco szellőzőelemek úgy egyenlítik ki, hogy zsaluik mindig csak a páratartalomtól függő mértékben vannak nyitva, ha előállt a kívánt légállapot, korlátozzák a légcserét, minden szinten az ehhez szükséges ideig szellőztetnek intenzívebben.
Szintenként azonos kihasználtság (párafejlődés) esetén az Aereco rendszer jelentősen csökkenti a légforgalom eltéréseit a szintek között, míg hagyományos, szabályozatlan gravitációs szellőzés esetén jelentős légcsere különbségek alakulnak ki.