1. Kezdőlap
  2. Szellőzési megoldások
  3. Szellőző rendszer
  4. Központi szellőzés lakásokba, családi házakba

Szabályozott gépi szellőzés lakásonként

 

A helyiségenkénti szabályozással párosított mechanikus szellőzőrendszer elsősorban lakóépületekben használatos, de telepíthető például irodákban vagy iskolákban is. Az elérhető, jól paraméterezhető megoldás, mind új épületekben, mind felújításkor könnyen alkalmazható így a rendszer egyszerre szolgája az energiahatékonyság és a beltéri levegőminőség céljait.
A szabályozott gépi szellőztetés az Aereco legnépszerűbb megoldását képezi. A lakóhelyiségekben a páratartalom szabályozásnak köszönhetően friss levegővel történő ellátással, és a vizes helyiségekben a páratartalom és a jelenlét érzékelésén alapuló levegőelszívással, a szabályozott gépi szellőztetés minden helyiségben rendkívül intelligens légáramlás kezelést, és kiváló igény szerinti légcserét kínál.
A rendszer közös lakásonként egy-egy ventilátorral egyedi kezelésre (többlakásos lakóépületek vagy lakóházak) egyaránt alkalmazható vagy központi ventilátorral kollektív kezelésre (többlakásos lakóépületek).

Szabályozott gépi szellőzés – lakásonként

Ennél a megoldásnál a ventilátor az épület valamely helyiségében bújik meg, ezáltal egyformán alkalmazható családi házak lakások, épületrészek, pl. irodák szellőztetéséhez. A szekrényben, vagy álmennyezetben elrejtett központi ventilátor egyszerűen karbantartható, és egyedileg kontrollálható az üzemelés.

A levegő mozgatását ebben az esetben is a ventilátor (3) végzi. A gépi higroszabályozású rendszerben az egész lakásban a levegő kicserélődését a szennyezett, vizes helységekből elszívott levegő indítja el.

A friss levegő a lakószobákba érkezik a légbevezetőkön (1), ennek szükséglet szerinti elosztása a szobák között csak akkor valósul meg, ha a légbevezetők páraérzékelősek.

A ventilátor által elszívott levegő mennyiségét a páraérzékelős, illetve mozgásérzékelős légelvezetők (2) szabályozzák a pillanatnyi szükségletek szerint a lakások kiszolgáló helyiségeiben, azaz a nagyobb szellőzési igényű helyiségekben intenzívebb lesz a szellőzés, mint a használaton kívüli helyiségekben.

Szabályozott gépi szellőztetés: a beltéri levegő minőség kezelése

Az Aereco gépi szellőzőrendszerét úgy tervezték, hogy az igényeket automatikusan érzékelő intelligens légbevezetőinek és légelvezetőinek köszönhetően, optimalizálhatóvá váljon a levegő minősége. Például az éjszaka a szobákban tartózkodó személyek révén keletkezett kipárolgást, nedvességet a légbevezetők érzékelik, és megemelik a légszállítást, ezáltal biztosítva a beltéri levegő jó minőségét. Napközben pl. a zuhanyzás során keletkező párát a csúcshozammal és higroszabályozással működő, automatikusan működő légelvezetők érzékelik és elvezetik a szükséges légmennyiséget.

Energiamegtakarítás a hőveszteség és az elektromos energiafogyasztás csökkentésével

A légáramlás intelligens kezelésének köszönhetően, az Aereco hibrid szellőzőrendszere minden helyiségben folyamatosan lehetővé teszi a szellőzés igényekhez történő igazítását. Így a szellőzési intenzitás automatikusan csökken a ritkán használt helyiségekben, megőrizve ezáltal a meleget a hideg időszakban, valamint csökkentve a ventilátor energiafogyasztását, amely alacsony energiafelvétele miatt, egyébként is elenyésző. A körülményektől függően, a szabályozott gépi szellőztetés esetében a fűtési energiamegtakarítás 25 és 50% közötti.

 

Kiváló ár/érték arány

Az Aereco szabályozott gépi szellőztetésének kiváló ár/érték aránya az egyik ok, amelynek köszönhetően a megoldás ennyire népszerűvé vált. Hasonló szellőzési rendszereknél jóval előnyösebb (3–6-szor alacsonyabb) áru rendszer ideális lakossági felhasználásra a hatékony és egyszerűen megvalósítható megoldást keresők számára. A Fraunhofer Gyártástechnológiai és Automatizálási Intézet (Németország) által végzett tanulmány kimutatta, hogy az Aereco intelligens szabályozott gépi szellőzőrendszer hatékonysága mind a beltéri levegő minőség, mind az energiafelhasználás szempontjából ténylegesen megközelíti a hővisszanyerős szellőzés paramétereit, sokkal kedvezőbb beruházási költség mellett.

Ideális a meglévő szellőztetőrendszer felújításához és energiahatékonyságának növeléséhez

Ez a rendszer ugyanazokat a légelvezető elemeket, csatlakozócsonkokat alkalmazza, mint a klasszikus szabályozott mechanikus szellőzőrendszerek. Ez azt jelenti, hogy a normál, gépi szellőzőrendszer Aereco szabályozott szellőzőrendszerrel történő kiváltása rendkívül egyszerű. A légbevezetők és a légelvezető elemek közvetlenül kiválthatóak, lecserélhetők. Általában egyáltalán nincs szükség kábelezésre, mivel a légbevezetők és az alap légelvezető elemek páraérzékelői mechanikus (nem elektromos) működésűek, míg a légelvezetők egyéb működési módjai lehetnek elektromos működésűek (jelenlétérzékelő, CO2, VOC). Elégséges a meglévő ventilátort az Aereco kínálatából szabályozott működésűre cserélni. Nincs szükség a légcsatornák cseréjére és az alkotóelemek beállítására: a rendszer automatikusan igazodik a meglévő igényekhez, és a rendszer eredeti kialakításához, a légcsere optimális lesz.