1. Kezdőlap
  2. Szellőzési megoldások
  3. Páraszabályozott szellőzés

Páraszabályozott szellőzés, amelyet az Aereco 1984-ben alkotott meg, alapelve, hogy a (higroszabályozású) páraszabályozott elemek önmagukat automatikusan szabályozva, a helyiség relatív páratartalmától függően változtatják az áramlási keresztmetszetet, szabályozva ezáltal a légutánpótlást (légbevezetők) és a helyiségből elszívásra kerülő levegő mennyiségét (légelvezetők).

A páratartalom: meghatározó tényező

A magas páratartalom hatására, a levegőben lévő nedvesség lecsapódhat a hidegebb felületeken (pl. hőhidaknál). Ezért a levegő nedvességtartalmát optimális szinten (40-55 %) kell tartani, melyet páraszabályozott szellőzőelemekkel lehet biztosítani.

Szuperérzékeny szenzor

A páraszabályozott légbevezetők érzékelője és működtetője, azt az ismert fizikai jelenséget használja ki, hogy egyes anyagok megnyúlnak a páratartalom emelkedésekor és összehúzódnak, ha a levegő szárazabbá válik. Ezen az elven működik a légbevezetők V8 érzékelőjének 8 rétegű poliamid pántkötege, amely a légbevezetőben lévő zsalut mozgatja, ezzel befolyásolva a szellőzőlevegő mennyiségét a mindenkori belső relatív páratartalom függvényében.

A légbevezetők a helyiségben lévők mindenkori igényeihez igazítják a szellőzési levegőmennyiséget. A nappali időszakban a pillanatnyilag használt helyiségekben, mint pl. nappali szoba, gyerekszoba, konyha, stb. az ott tartózkodás, vagy tevékenység által termelt pára növeli a szellőztetési igényt, ugyanakkor a hálószobában az igény nem merül fel és fordítva.

Optimális páratartalom, penészmentes otthon

Az új épületeket és a lakóházak felújítását igen magas hő- és hangszigetelési követelmények szerint kell kivitelezni. Tehát ezeket az építményeket a megerősített hővédelem és az igen jó tömítettségű nyílászárók jellemzik, míg a régi házak rosszul szigeteltek és a rések miatt általában „túlszellőztetettek”.
Ahogy a fő hőtechnikai problémákat megoldottuk, új gondok jelentkeztek.
Új épületekben és felújítások esetén is, ahol nincs vagy nem megfelelő a szellőzés, a friss levegő nem tud bejutni, így szembetűnő problémák keletkeznek: romlik a belső levegő minősége és az életvitellel együtt járó párafeldúsulás miatt páralecsapódások keletkeznek a lakás leghidegebb belső felületein.
Ezért elkerülhetetlen, hogy újra nyílásokat szabadítsunk fel, biztosítsuk a légáramlást a lakásokban, az akadályok legyőzésére újraszervezzük a szellőzés áramkörét. Friss levegőt vezetünk be a legkevésbé szennyezett helyiségekbe, és az elhasznált levegőt a kiszolgáló, vizes helyiségekből szívjuk el.

A páraszabályozott légbevezető elemek beépítésével és ezzel párhuzamosan a hatékony levegőelvezetéssel lehetővé tesszük a friss levegő szabályozott módon történő beáramoltatását. Ezáltal a belső levegő minősége optimális lesz.

 

Mi a különbség a ’Higro A’ és a ’Higro B’ szellőzési rendszerek között?

A különböző elnevezésekkel illetett higroszabályozású (páraérzékeléssel szabályozott) gépi szellőztetés kétfajta rendszert foglal magában: a ’Higro A’ és a ’Higro B’ szabályozott gépi szellőztetést.

A ’Higro A’ szabályozott gépi szellőztetés fő alkotóelemként kézi működtetésű önszabályozó légbevezetőkből, és a rendszer részeként a kapcsolódó páraszabályozott légelvezető elemekből áll.

A ’Higro B’ szabályozott gépi szellőztetés pedig páraszabályozott légbevezetőkből és ugyancsak a rendszer részeként kapcsolódó páraszabályozott légelvezető elemekből áll.

Meg kell jegyezni, hogy a páraszabályozott légelvezetők mindkét rendszer esetében kiegészítő üzemmódokat tesznek lehetővé a léghozam szabályozására: jelenlét- CO2, VOC vagy páraérzékeléssel.

Intelligens légbevezetőivel a ’Higro B’ szabályozott gépi szellőztetés jobb szabályozásra képes, mint a ’Higro A’ szabályozott gépi szellőztetés.