Energiatakarékos szellőzési rendszer kialakítási lehetőségei

Egy lakásban, családi házban a mindennapi emberi tevékenységek mellett termelt páramennyiség naponta elérheti akár a 12-15 litert. Ez jelentős próbatétel elé állítja a korszerűen szigetelt, lakásokban élőket, ahol a falak hőszigetelésével, fokozott légzárású nyílászárókkal a kor energiatudatos szelleméhez igazodóan alakították ki életterüket. Igaz, hogy a fűtési számla ebben az esetben megkíméli a lakástulajdonos pénztárcáját, de így szellőztetés és friss levegő nélkül élhetetlen környezetet jelent számára. Egy akár célzottan energiatakarékos ház, vagy egy régi, de felújított épület ma már elképzelhetetlen hatékony, szabályozott szellőzési, szellőztetési megoldás nélkül.

A hagyományos ablaknyitásos szellőztetés szinte megvalósíthatatlan anélkül, hogy a lakást túlzott mértékben ki ne hűtenénk. A külső és belső tér közötti hőmérséklet különbség télen elérheti akár 30-35 C°-ot is. Az ablaknyitás eredményeként hirtelen beáramló hideg levegő kellemetlenül hat a benn tartózkodók komfortérzetére, ezért néhány perces szellőztetésen túl nem fogjuk nyitva tartani az említett nyílászárókat. A külső nyílászárókon beengedett nagy mennyiségű hideg levegő felmelegítéséhez egyszerre nagy hőmennyiség, azaz fűtési energia szükséges, amely jelentős költségnövekedést generál.

Egy lakás belső hőmérsékletét egyszerűbben beállíthatjuk, amennyiben valamilyen szabályozó van a térben, pl. a központi kazán szabályozásával, a fűtési termosztát beállításával, vagy akár a radiátorszelepekkel.

A hőmérsékleten kívüli másik fontos légállapot jellemző, a belső levegő páratartalma, mely szintén nagymértékben befolyásolja a közérzetünket. Túl száraz, és túl nedves környezetben sem érezzük magunkat kellemesen, ezért célunk a lakás páratartalmának optimális, 40-60 % közötti szinten tartása. Ennek megoldása hiányában a pára feldúsulása, hamar a hideg felületeken történő páralecsapódást eredményezhet, melynek következtében penészesedés is megjelenhet.

Az épület szellőzésének átgondolt kialakításakor nem elégedhetünk meg a fürdőszobába, vagy a WC helyiségbe telepített egyfokozatú elszívó ventilátor beépítésével, hiszen ezek általában csak külön kapcsolóval, vagy a világításkapcsolóval szabályozható ventilátorok a nap nagy részében, 24 órából 23 órában nem is működnek, tehát a nap 95 %-ban a lakásokban nem megoldott a szellőztetés. Önmagában az elszívás még nem egyenértékű szellőztetéssel, hiszen az elszívni szándékozott levegővel arányos levegőt a térbe be is kell áramoltatni.

Korszerű és energiatudatos szellőztetésnek, csak az automatikusan és szabályozottan működő szellőztetést lehet tekinteni, mely ellátja a légutánpótlás és a légelvezetés funkcióját, tehát csak ott és akkor szellőztet, amikor arra ténylegesen szükség van, ezzel nem okozva felesleges hőveszteséget.

A lakás levegőminőségének kritikus pontja a páratartalom, ezért kézenfekvő, hogy ennek függvényében oldjuk meg a szellőzés szabályozását.

Jobb légcsere, nagyobb komfort

Azáltal, hogy az Aereco szabályozott szellőztetési rendszer a szükségletek szerint szellőztet, nagyban hozzájárul a belső levegőminőség javításához. Amint egy helyiségben személyek tartózkodnak, nő a relatív páratartalom, ekkor a páraérzékelős szellőzőelemek zsalui nyílnak, megnő a légforgalom. A kiszolgáló helyiségekben (konyha, fürdő, WC) folytatott tevékenységek fokozott szag, illetve párakibocsátással járnak. Ezek következtében az itt elhelyezett légelvezetők a páraérzékelő vagy mozgásérzékelő hatására nyitnak, ezáltal fokozva az elszívott levegő mennyiségét és felgyorsítva a szennyezett levegő eltávolítását.

A páralecsapódások elkerülése 

Az emberi kipárologtatás és a szokásos tevékenységeink (főzés, zuhanyozás, mosás) következtében felszabaduló nedvesség páralecsapódásokat okozhat, melyek gombásodást, penészesedési folyamatokat indíthatnak el. Ahogy növekszik a páratartalom, és ezzel a kondenzáció veszélye, a higroszabályozású szellőzőelemek nyitnak, a fokozódó szellőzés csökkenti a páratartalmat, így megszűnik a kondenzáció veszélye.

A fűtési költségek kézben tartása

A lakásokban gyakran a szellőzésnek, szellőztetésnek tulajdonítják a hőveszteség egy jelentős részét (akár 50%-ot is) Ez igaz is a hagyományos szellőzési eljárások többségére nézve (állandó levegős szellőzés, ablaknyitás). Viszont az Aereco higroszabályozású eljárásával jelentős energia megtakarítás érhető el, a hővisszanyerős rendszereknél kisebb beruházással. A technológia lehetővé teszi, hogy csak ott és olyan mértékben kerüljön sor légcserére, ahol szükséges és csak a szükséges mértékben. Tehát a légcsere a szükség szerinti optimális lesz, így a szellőzési hőveszteség minimálisra redukálható.

Elismert technológia 

Az Aereco páraszabályozott légbevezető, légelvezető elemek és a központi ventilátorok egyaránt „Kiváló Építési Termék” védjeggyel elismert termékcsoportok. A 2006-ban majd 2011-ben ismételten elnyert védjegy szavatolja a csúcsminőséget.

A légbevezetőket és egyes légelvezető elemek működését szabályozó páraérzékeny pántkötegre a gyártó 30 év garanciát vállal.

A páraszabályozott szellőztetési rendszer gond nélkül tudja kezelni a mindenkori igényeket. Azáltal, hogy a bent lévők szükségleteihez igazítja a szellőzőlevegő mennyiségét, minimalizálja a szellőzési hőveszteséget, optimálissá teszi a légcserét és megelőzi a páralecsapódásokat és azok káros következményeit.

 

Egyszerűen kialakítható megoldás

Szabályozott légcsere megoldása érdekében mindenképpen rendszerről kell beszélnünk, hiszen nem néhány különálló lakrész légcseréjét kell megoldanunk, hanem a lakás vagy családi ház szellőzéséről kell gondoskodnunk.

A rendszer kialakításakor a helyiségek funkciójához igazodva a friss levegő bejuttatását, azaz a légutánpótlást a lakóterek irányából kell biztosítani. Ezért páraszabályozott légbevezető elemeket kerülnek elhelyezésre a lakóhelyiségek (nappali, gyerekszoba, háló-, dolgozószoba) nyílászáróiba, vagy falszerkezeteibe. A szükséges légbevezetők számát a lakóhelyiség mérete határozza meg, de egy általánosan 1 db légbevezető beépítése mindenképpen javasolt.

Az elhasználódott levegőt, a termelt szagokat, párát a kiszolgáló helyiségekből, így a fürdőből, WC-ből, konyhából, háztartási helyiségből páraszabályozott és/vagy mozgásérzékelővel kombinált légelvezetőelemeken keresztül kerül eltávolításra.

A légelvezetők légcsatornákon keresztül kapcsolódnak egy, az épület szellőzését ellátó alacsony fogyasztású, szabályozott központi ventilátorhoz. A központi ventilátor által elszívott levegő homlokzati vagy tetőszellőző elemen keresztül távozik az épületből.

A helyiségekben elhelyezett légbevezető és légelvezető elemek közötti kapcsolat nem más, mint a lakás levegőjének páratartalma ezért az összehangolt működés érdekében küszöbelhagyással, vagy ajtószellőző rácsok beépítésével válhat szükségessé a rendszer tökéletes működtetéséhez.

Amennyiben az épület szellőzését hővisszanyerős szellőzéssel szeretné megoldani, ajánljuk figyelmébe hővisszanyerős szellőzési megoldásainkat.

Tudjon meg többet a páraszabályozott rendszerről: Életritmusunkhoz igazodó szellőzés