1. Kezdőlap
  2. Szellőzési megoldások
  3. Választás épülettípus szerint
  4. Panelépületek, társasházak korszerűsítése

Szabályozott szellőzéssel a magas fűtési és villamos energia költségek ellen

Épületeink üzemeltetésénél kiemelten fontos szerepet tölt be az energiatakarékosság. A korszerű hőszigetelés és a légmentesen záródó nyílászárók alkalmazásával télen az épület hőveszteségét minimalizálhatjuk, nyáron pedig a szerkezeti felépítés a túlmelegedéstől védheti meg a lakásokat.

Az elért pozitív hőtechnikai és akusztikai tulajdonságok mellett negatívum, hogy ezek a modern szerkezetek a megfelelő komfortérzethez szükséges friss levegőt már nem képesek beengedni. Korábban a régi „szelelő” ablakokkal és gravitációs kürtőkkel, vagy a sokszor túlméretezett, mai viszonyok között már indokolatlanul sokat fogyasztó tetőventilátorokkal oldották meg a légcserét, így a lakásokban keletkező pára és egyéb szennyezők gond nélkül távozhattak.

Ablakon kidobott pénz helyett…

A felújítással megváltozott körülmények között mindenképpen újra kell gondolni az épület szellőzését, legyen szó akár gépi elszívásos(tetőventilátoros), akár gravitációs szellőzésről, hisz a megfelelő légcsere hiánya nemcsak a komfortérzetünket rontja, hanem a kialakuló párásodás és penészedés egészségügyi problémák, valamint épületszerkezeti károk okozója is lehet.

Nyílt égésterű gázkészülékek megfelelő légutánpótlása.

A nyílászárócserék következtében megváltozott körülmények miatt, a lakók biztonsága érdekében előírás, hogy a nyílt égésterű gázkészülékek légellátását biztosító nem lezárható,  növelt léghozamú légbevezetők kerüljenek beépítésre, sőt gáztűzhely esetén előírás a megfelelő elszívás biztosítása.Érdemes elgondolkodni azon, hogy ha ilyen szigorú előírások biztosítják a gázkészülékek légutánpótlását, akkor mi a helyzet a lakás többi helyiségének szellőzésével?

 

Ablaknyitásos szellőztetés okozta hőveszteség

A felújítást követő megváltozott körülmények között a lakók természetes reakciója az ablakokon keresztüli szellőztetés, mellyel a megtermelt hő jelentős részét sikeresen ki is engedik a szabadba,így gazdaságtalanná válhat még egy korszerű fűtési rendszer üzemeltetése is.Egy felújított épület esetében a téli szezonban, az így szellőztetett lakások fűtésére fordított hőenergia egy jó része, 30-40 %-a szabályozatlanul beáramló hideg levegő felmelegítésére fordítódik.

Energiafaló tetőventilátorok

A szabályozatlan szellőzés által okozott fölösleges energiapazarlást tovább növelik a régi, energiafaló tetőventilátorok.Több helyen próbálkoznak a szellőzőmotorok „villanyszámla kímélőbb” szakaszos üzemeltetésével, de lássuk be, hogy a lakók eltérő életritmusa nem alkalmazkodik a ventilátort vezérlő programkapcsolóhoz.

Sokszor tapasztaltuk, hogy a  ventilátoros rendszerek gravitációs kürtővé alakításával próbálják csökkenteni a működési költségeket.

Ezáltal ugyan megspórolható a tetőventilátor elektromos fogyasztása, de az eredetileg kifejezetten nagy teljesítményű gépi elszívásra tervezett és méretezett rendszer csak az alapvető funkcióit, a megfelelő légszállítást és a hatékonyság érdekében szükséges nyomásértéket nem tudja biztosítani.

(Például egy tíz emeletes épület egymás fölött lévő lakásainál az egy strangtól elvárt szellőztetési igény adott esetben 1000-1500 m3/h, ami csak gépi elszívásos szellőzéssel oldható meg.)

Tapasztalat, hogy az elégtelen elszívás hiányában kialakult alul szellőztetettség ellen sok lakó egyedi megoldásokkal próbál küzdeni, vagyis kis ventilátorokat, szagelszívókat köt a meglévő légcsatorna rendszerbe. Gyakorlatilag nyomott rendszerré alakítja a központi elszívásra kigondolt rendszert, melynek eredményeképpen a lakásából egy másik lakásba fújja át az általa elhasznált, sokszor kellemetlen szagokkal terhelt levegőt. Nem ez a megoldás!

Korszerű szellőzőrendszer = Fűtési és villamosenergia megtakarítás

A szellőzés terén a fellelhető technológiák közül a hővisszanyerős rendszerek a leghatékonyabbak, de magas áruk mellett – főleg egy már meglévő épületben – jelentős kialakítási többletköltségekkel is számolhatunk, amely jelenősen meghosszabbíthatja a rendszer megtérülési idejét. A páraszabályozott rendszer kialakításakor a korábbi szellőzőrendszer egyes elemeit alkalmazva kedvezőbb költséggel építhető ki korszerű szellőzés egy már meglévő épületben is.

Az Aereco által kifejlesztett páraszabályozott szellőzési rendszer minden egyes lakás egyedi légcsere igényéhez igazodik, ugyanakkor az épület régi szellőzőrendszerének meglévő elemeire épülve alakítható ki energiatakarékos szellőzés.

A páraszabályozásnak köszönhetően a szellőzőrendszer automatikusan, csak ott, akkor és olyan mértékben szellőztet, ahol ténylegesen szükséges, így gondoskodik az optimális légcseréről, a lakók komfortjáról valamint az ablaknyitás okozta hőveszteséget minimalizálva a fűtési energia megtakarításról.

Megoldási javaslatunk

gépi elszívásos (tetőventilátoros) rendszer korszerűsítésére

A lakóhelyiségek nyílászáróiba könnyedén beépíthetők, a pillanatnyi igényekhez igazodó, szabályozott légutánpótlást biztosító, lezárható páraszabályozott légbevezető elemek (1), a mellékhelyiségek régi anemosztátjai helyére tökéletesen illeszthetők a pára- és vagy mozgásérzékelővel vezérelt légelvezetők (2), a konyhába pedig tűzvédelmi csappantyúval kiegészített páraérzékelős légelvezető alkalmazása ajánlott.

A meglévő szellőzőkürtők (3), állapotvizsgálatát és tisztítását követően a régi, igen komoly energiát(250-550 Wh) fogyasztó tetőventilátor helyére telepíthetők a korszerű, kedvezőbb, akár 15-47-70 Wh energiaszükségletű, folyamatos üzemelésre tervezett VBP, VBP+, VTZ  illetve VBV tetőventilátor (4) családok, vagy VCZ központi ventilátorok szakszerűen kiválasztott típusai, melyek a megfelelő légszállítási teljesítményre képesek, nagyon alacsony üzemeltetési költség mellett.

A napelemmel kombináltan is működtethető VBP, és a 10-11 szintes épületek régi tetőventilátorai helyére egy az egyben telepíthető VBV tetőventilátor energiafogyasztása folyamatos üzemelés mellett akár 50- 90 %-kal alacsonyabb lehet.

A korszerű VBP és VBV ventilátorok jelentős üzemeltetési villamosenergia megtakarítása miatt a beruházás rövid időn belül megtérülhet. A ventilátorcsere jelentős része akár a villamosenergia megtakarításból is finanszírozható.

Megoldási javaslatunk gravitációs rendszer korszerűsítésére

Nyílászárócserét követően gravitációs kürtővel rendelkező épületek esetén légutánpótlás hiányában nem alakulhat ki a légcseréhez szükséges kürtőhatás, ezért a légbevezető elemek (1), illetve az energiatudatosság jegyében páraszabályozott, kifejezetten a G2H, vagy GHN típusú, gravitációs szellőzőkürtőkhöz tervezett légelvezetők (2) beépítése mindenképpen indokolt.

Panelépületekben a páraszabályozott rendszer kiépítése a lehető legkevesebb átalakítást igényli, a kialakítás lakásokra vetített költségei is kedvezőek, így a beruházás pedig néhány fűtési idény alatt megtérülhet.

Szaktanácsadás és műszaki javaslat készítés

Tapasztalatunk, hogy nincs két egyforma társasház, ezért minden panelépületre külön-külön, egyedi kalkulációt készítünk. Ingyenes helyszín-bejárással és műszaki javaslat készítésével kapcsolatban érje kollégáink segítségét elérhetőségeinken.

Letölthető információs anyag: Társasházak energiatakarékos szellőzése – Megtakarítási számításokkal

A már megvalósult megoldásainkból a linkre kattintva megismerhet néhány referenciaépületet.