Hatékony munkavégzés

 

Irodaházak illetve közintézmények esetében komoly kihívást jelent a beruházók, illetve üzemeltetők számára, hogy az adott épület egyrészt funkcionális legyen, tehát rendelkezzen mindazon infrastruktúrával, ami a hatékony munkavégzéshez szükséges, másrészt képes legyen biztosítani a hatékony munkavégzéshez szükséges komfortot és környeztet. Ahogy ma már elképzelhetetlen egy irodaház klímarendszer nélkül, ugyanúgy nem működtethető az épület az egészséges levegőminőséget biztosító, hatékony szellőzési rendszer nélkül sem. Gondoljunk bele, hogy mi történne, ha az ott dolgozók csak használnák a levegőt és kilélegzésükkel folyamatosan növelnék a levegő széndioxid tartalmát. Nem csak a komfortérzet szenvedne komoly károkat, de a munkavégzés hatékonysága is, ugyanis a magas széndioxid szint fejfájást, koncentráció zavart okoz. Egyetlen dolgozótól sem várható el, hogy nap, mint nap 8 órán keresztül ilyen egészségkárosításnak tegye ki magát.

Hővisszanyerős szellőzés, helyiségenkénti szabályozással

Egy irodaépülettel szemben támasztott szellőzéssel kapcsolatos elvárások jelentősen különböznek a lakóépületekkel szembeni elvárásoktól. Meg kell oldani, hogy azon irodákban, ahol több munkaállomás van, a jelenlévők számától függően változó intenzitással biztosítsuk a szellőző levegő beáramlását. Az időszakosan használt irodák, tárgyalók, oktatótermek, stb. szellőzése is akkor lesz megfelelő, ha automatikusan képes alkalmazkodni a használathoz. Az üres, vagy csupán 1-2 dolgozó által használt irodákban alacsony szintű légcserét kell megvalósítani, miközben a többek által használt helyiségekben jóval intenzívebbet. A használat intenzitásának változását pedig a rendszernek valós időben, automatikusan kell lekövetnie.

A fenti ábrán valós időben követhető az irodaház helyiségének levegőminősége. A különböző értékek, úgy mint: hőmérséklet, páratartalom, CO2 szint jól tükrözik az iroda kihasználtságát. Az intelligens szenzoroknak köszönhetően a rendszer automatikusan érzékeli, mikor a reggeli órákban megérkeznek a kollégák. Ennek megfelelően fokozza a légcserét, miközben folyamatosan monitorozza a levegő minőségét és adott esetben azt is, hogy tartózkodik-e valaki a helyiségben.

Megoldások minden igényre

Az Aereco hővisszanyerős szellőző gépei akár 7100 m3/h légcserét is képesek megvalósítani, és állandó nyomástartással alkalmasak a helyiségenkénti szabályozás lekövetésére. Az irodákban CO2, illetve jelenlét érzékelőink jelei alapján, a megfelelő vezérlés kialakításával, az adott ágba beépített motoros pillangószelepek tudják szabályozni a beáramló légmennyiséget, a szellőzőgép pedig ennek megfelelően, automatikusan változtatja a légcsere intenzitását. 

Üzemeltetési szempontból igen fontos, hogy gépeink névleges légszállításukat akár 3-400 Pa ellenállás mellet képesek leadni. Ezáltal minden megfelelően kialakított rendszer esetén biztosítható a hatékonyság, a rendkívül alacsony zajszint, a magas hatásfok, valamint az alacsony villamos energia igény. A komfort érzet és a hatékonyság az opcionálisan csatlakoztatható utóhűtő-fűtő egységekkel még tovább fokozható, akár vizes, akár direkt elpárologtatós kialakításban. Egységes épületgépészeti szabályozás esetében a szellőzőgép KNX, Ethernet, illetve számos egyéb kommunikációs modul segítségével integrálható a rendszerbe. Gépeink különböző geometriai kialakításban választhatóak, a felső és oldalsó csonkos kialakítás mellett elérhetőek a lapos kivitelű gépek is. Különlegesség, hogy ezen gépek akár 3700 m3/h légszállításig állnak rendelkezésre, tehát nagyobb légterű irodaépületek szintenkénti önálló szellőztetése is megoldható álmennyezet mögötti elhelyezéssel.