1. Kezdőlap
  2. Szellőzési megoldások
  3. Szennyezőanyagok szerinti szellőzés

Technológiai innováció: az intelligens érzékelők

 

Az Aereco szellőzőrendszereit olyan intelligens érzékelők alkotják, amelyek az igények és a beltéri szennyezettség függvényében szabályozzák a légáramlást. A termékek különböző érzékelőket tartalmaznak a helyiség típusa és a szennyezettség fajtája szerint.

Aereco szellőzési rendszereket többféle érzékelő vezérelheti:

Pára(higro)szabályozott légmennyiség

Alapelv: az áramlási keresztmetszetet a helyiség relatív páratartalmától függően változtatja.

 

A páraszabályozott szellőzőelemek érzékelője és működtetője azt az ismert fizikai jelenséget használja ki, hogy egyes anyagok megnyúlnak a páratartalom emelkedésekor és összehúzódnak, ha a levegő szárazabbá válik. Ezen az elven működik a V8 és V16 érzékelők 8, illetve 16 rétegű poliamid pántkötege, amely egy vagy több zsalut mozgat, ezzel befolyásolva a szellőzőlevegő mennyiségét a mindenkori belső relatív páratartalom függvényében. Minél nagyobb a helyiség levegőjének páratartalma, annál jobban kinyitnak a zsaluk. A légbevezetők V8 érzékelője csak a belső levegő páratartalmát érzékeli, a beáramló friss levegőtől elszigetelt, tehát annak nedvességtartalma, vagy hőmérséklete a működését nem befolyásolja.

A higroszabályozású technológiát páraérzékelős légbevezetőkbe, illetve légelvezetőkbe (elszívó rácsokba) építik be. Ezeket olyan helyiségekben tanácsos alkalmazni, ahol a páratartalom jól jelzi levegő szennyezettségét (nappalik, hálók, fürdőszobák). Az Aereco az MSZEN 13141-9 szabvány szerint gyártja a páravezérelt szellőzőelemeket. A higroszabályozású légbevezető és légelvezető elemek poliamid pántkötegeire a gyártó 30 év garanciát biztosít.

Mozgás / jelenlét érzékeléssel aktivált szellőzés

Alapelv: a szellőzőlevegő mennyiségét automatikusan és arányosan igazítsuk a helyiség használatának intenzitásához.

 

Az emberi jelenlét az Eyebooster mozgásérzékelőt automatikusan aktiválja. Ennek hatására a légelvezető zsalui „maximum állásra” nyitnak. Ezt a módszert akkor érdemes alkalmazni, ha a páratartalom nem mutatja a levegő magas szennyezőanyag tartalmát, de az emberi jelenlét arra következtetni enged (pl. WC-k, időszakosan használt irodaterek stb.)

A mozgásintezenzitás-érzékelős légelvezető elemek pedig a nagyon változó kihasználtságú helyiségek, mint pl. tanácstermek, osztálytermek, előadók stb.).

Manuálisan kapcsolható szellőzés

Alapelv: Fokozottan szennyezett levegő esetén az elszívott légmennyiség manuálisan növelhető.

 

A manuálisan csúcshozamra kapcsolható légelvezetőket olyan intenzíven szennyezett helyiségekbe érdemes beépíteni, ahol a páratartalom figyelésével a légszennyezettség nem kimutatható (pl. WC, Konyha: páraérzékeléssel kombinálva stb.).

Szabályozás CO2 vagy VOC szenzorokkal

Alapelv: a rendszer a helyiség levegőminőségét (CO2vagy VOC szintjét) folyamatosan vizsgálva szabályozza a légcserét.

 

Mindkét szenzor azonos elven működik: Telepítésekor a lepattintható borítás alatt található potenciométeren 6 féle levegő minőség koncentráció szintértékből választhatunk. Amint a levegőminőség koncentráció meghaladja a beállított értéket, légelvezető “kinyit” hogy a szennyezett levegő gyorsan távozhasson, majd visszazár, amint a levegő szennyezettsége a beállított érték alá csökkent.

Egy-egy BXC CO2 vagy VOC egység “Master-slave” üzemmódban akár 5 db BXC 403 légelvezetőt is vezérelhet, ezáltal nagyobb helyiségek szellőztetése is szabályozható.