1. Kezdőlap
  2. Szellőzési megoldások

Kontrollált szellőzés az optimális levegőminőség érdekében

 

Mindenki tudja, hogy a levegő minősége az otthon és a munkahely kényelmének meghatározó tényezője. Ezenfelül az energiaköltségek csökkentése és energiahatékonyság kiemelten fontos tényező az épületekre vonatkozó modern szabályozásokban. Így elengedhetetlen, hogy az intelligens szellőzőrendszerek igazodjanak a lakások és az irodaépületek egyedi igényeihez.

A beltéri levegő minősége

A szellőzőrendszer elsődleges célja, hogy a beltéri levegő jó minőségét biztosítsa, az elhasznált levegő kívülről érkező friss levegővel történő cseréjével. Míg az emberi kilélegzésből, a beltéri tevékenységekből, az építőanyagokból és a bútorokból származó kibocsátásokból eredő beltéri légszennyezettség többféle típusú szennyező anyag együttesét alkotja, a túl magas páratartalom a komfortszint csökkenésén túlmenően, jelentős szerepet játszik az épület állagának romlásában is. A megfelelő szellőzőrendszer kiválasztása és helyes beépítése a legjobb megoldás a jó beltéri levegőminőség fenntartására.

Intelligens szellőzés az épületek energiahatékonyságára vonatkozó új követelményeknek való megfelelés érdekében

A lakások energiahatékonyságára és zajcsillapítására vonatkozó új követelmények miatt, az új építésű és felújított épületek a fokozott hő-hang és légzárásnak köszönhetően, egyfajta zárt burkot képeznek, míg a régi épületek általában „túlszellőzöttek” az ablakok és a külső falak mentén kialakuló hőveszteségek miatt.
Az új és felújított épületekben, a friss levegő nem tud bejutni, ha a szellőzés hiányzik vagy nem megfelelő, és ez nyilvánvaló problémákat eredményez: a levegő minősége és a komfort egyértelműen romlik, a pára pedig kicsapódhat a lakás leghidegebb felületein. Ezért bizonyos helyeken, a komfortterekben légbevezetésre szolgáló nyílásokat kell létrehozni, melyekre kontrollált szellőztetőelemeket kell beépíteni, hogy a friss levegő egyáltalán bejuthasson a lakásba.
A problémák kiküszöböléséhez új szellőző rendszert kell létesíteni, így a friss levegő bejut a komfortterekbe, ill. a szennyezett levegő kivezetésre kerül a vizes helyiségekből. Ugyanakkor a túlzott szellőzés elkerülésére is ügyelni kell, hiszen a légcserének van egy nagy hátránya is: a meleg levegő elvezetése hozzájárul az energiaveszteséghez. Az épületek energiafelhasználása azonban, egyre szigorúbb szabályozás alá esik. Következésképpen a szellőzőrendszer energiahatékonysága valódi kihívást jelent már a jelen és a jövő lakásai szempontjából is.

Szellőzés és energiamegtakarítás

Napjainkban a szellőzés az energiamegtakarítás fő alappilére. Míg egy nem szigetelt vagy rosszul szigetelt lakás esetében a szellőzésnek betudható megtakarítás átlagos szinten a fűtési költségek 20–25%-ának felel meg, egy szigetelt, nagyon jó légtömör ház esetében, a megtakarítási szint a hőveszteség 50%-át is elérheti.

Bővebben a szellőzés és a megtakarítás közötti kapcsolatról.

A szellőzőrendszerek

A megfelelő szellőzőrendszer kiválasztása kulcsfontosságú. A helyes technológia a lakások, de még inkább az egyedi környezet függvénye. Ez fokozottan igaz a felújításokra, hiszen a technológiának igazodnia kell a meglévő építészeti megoldásokhoz is.

A következőkben a szellőzőrendszerek megismeréséhez kívánunk segítséget nyújtani.