Fellélegző szobák

 

Kereskedelmi szálláshelyek építése, felújítása alkalmával az építési technológiák megválasztásánál a vendég kényelmének biztosítása mellett alapvető szempont, hogy mennyiben segíti az üzemeltetés fenntarthatóságát. Az egyre korszerűbb szigetelési eljárások és a tökéletesen záródó nyílászárók azonban az energiamegtakarítás kétségtelen pozitívuma mellett komoly szellőzési kihívások elé állítják a szállodák működtetőit. Amikor a szállodaszobákat – egyébként a hatályos jogszabályoknak megfelelően – kialakítják, általában szellőzéstechnikailag egy „zárt doboz” készül.

Az ideális és elvárható légtechnikai megoldások helyett az építkezés során igen gyakori, hogy csak a műszaki tartalom kötelező minimumát építik be, amely nincs tekintettel sem a vendégek természetes komfortérzetére, sem az épület állagmegóvási szempontjaira. A nem megfelelően kialakított szellőzés később komoly problémákhoz – áporodott levegő, párásodás, penészedés, gombásodás – vezet.

A hagyományos ablaknyitásos szellőztetés egyértelműen se nem gazdaságos, se nem komfortos, a szabályozatlan gépi légbeszívás pedig jelentős villamosenergia ráfordítást is igényel. A cél, hogy ott és olyan mértékben juttassunk be friss levegőt a szobákba, ahol és amilyen mértékben szükséges. Az Aereco szellőzőrendszer elemei a helyiségek levegőjének mindenkori páratartalmát érzékelve és optimális szinten tartva, folyamatosan „kommunikálnak” egymással, így gondoskodnak a megfelelő, ugyanakkor minőségi és energiatakarékos szellőzésről.

 

Folyamatosan szabályozott légcsere előnyei

 

Optimális légutánpótlás a kihasználtság függvényében

A nyílászárókba akár utólagosan is beépíthető, páraérzékelővel ellátott légbevezetők segédenergia igénybevétele nélkül a helyiség páratartalmának függvényében szabályozzák a friss levegő utánpótlását. A kisméretű, esztétikus készülék hangtalanul, éjjel nappal folyamatosan működik, s akkor sem engedi, hogy a kellemetlen, jellegzetes áporodott szag kialakuljon, ha a vendégszobát napokig nem használják. Így gondoskodik az érkező vendég részére a megfelelő minőségű levegőről és komfortérzetről.

Szükségletekhez igazodó elszívás szabályozás

A fürdő- és mellékhelyiségben sajnos, többnyire ragaszkodunk a zörgő kis ventilátorhoz. Helyettük érdemes elgondolkodni a páraszabályozott légelvezető elemek és központi ventilátor alkotta, optimális, szabályozott légcserét biztosító megoldáson. Ebben az esetben a vendégszobák fürdőhelyiségeibe, a közösségi mosdó helyiségekbe,  pára-, és/vagy mozgásérzékelős légelvezető, valamint a tárgyalókba, irodákba speciális légelvezető elemek kerülhetnek beépítésre, amelyek a központi ventilátorral együtt szabályozzák az elvezetésre kerülő levegő mennyiségét.

Korszerű központi ventilátorok

Az épület adottságaihoz igazodva, az Aereco központi ventilátorok közül könnyen kiválasztható a leghatékonyabb elszívómotor. Egy nagyobb családi ház méretű panzió páraszabályozott szellőzőrendszere csendes, akár lakótérben is elhelyezhető V2A, V4A, vagy VAM központi ventilátorokkal könnyen kialakítható. Több szintes szálloda szellőzéséhez pedig a VTZ tető-, illetve VCZ központi ventilátor család, vagy a VBP és VBV tetőventilátorok választhatók

A felújítások alkalmával érdemes a 20-30 éves régi, energiafaló (270-550 Wh) tetőventilátorokat korszerű Aereco VBP (12V, 15Wh) vagy a VBV (40-70Wh) tetőventilátorokra cserélni, ezek jelentősen csökkentik a villanyszámlát, így a sokat emlegetett üzemeltetési költséget. A Hungarotherm 2009. Épületgépészeti kiállításon díjat nyert VBP akár napelemmel is kombinálható, amivel további megtakarítás érhető el. A régi tetőventilátorok energiaigényével számolva a beruházás akár néhány éven belül megtérülhet.

Amennyiben az épület szellőzését hővisszanyerős szellőzéssel szeretné megoldani, ajánljuk figyelmébe hővisszanyerős szellőzési megoldásainkat.

Az energiatakarékos Aereco páraszabályozott rendszer kialakításával hatékonyan megoldható a szellőzés manapság sokszor elhanyagolt kérdése, legyen szó többszintes szállodáról, kisebb panziókról vagy vendégházakról. Tekintsen meg néhány referenciaépületet.