1. Kezdőlap
  2. Szellőzési megoldások
  3. Szellőző rendszer
  4. Gravitációs szellőzés

A gravitációs szellőzés: a kéményhatás intelligens kezelése, kihasználása

 

Az Aereco legfőképpen lakóépületekben használt gravitációs (természetes) szellőzőrendszere lehetővé teszi a légcsere helyiségenkénti szabályozását. Ez ideális megoldást jelent a régebben természetes szellőzéssel üzemeltetett épületek felújításakor azáltal, hogy a légbevezetőket és a légelvezető rácsokat intelligens rendszerelemekre cserélik.
A friss levegővel történő ellátással (a komfortterekben) és az elhasznált levegő elvezetésével (a vizes helyiségekben) a rendszer a páratartalom szabályozásának köszönhetően, minden helyiségben rendkívül optimális légcserét kínál. A páraszabályozott légelvezető elemek, szintén szabályozzák a kéményhatásból adódó nyomáskülönbséget, és megfelelő szennyezett levegő elvezetést biztosítanak.
Az Aereco ezen rendszere kifejezetten a többszintes, többlakásos épületekre, házakra lett kifejlesztve. Rendkívül alacsony karbantartási igénye miatt kiváló választás társasházak, lakásszövetkezetek számára is.

Családi házakba, lakásokba

A gravitációs szellőzés a természet erejét (szélhatás és kürtőhatás) aknázza ki a légcsere megvalósításához családi házakban és társasházakban egyaránt. Ezek az erők nyomáskülönbséget hoznak létre a szellőzőkürtőkben, melynek hatására a lakás levegője a kürtőn keresztül távozni igyekszik.

Ahhoz, hogy a szennyezett levegő el tudjon távozni, a helyére friss levegőt kell beáramoltatni. A légutánpótlás a nyílászárókba vagy falszerkezetbe épített higroszabályozású légbevezetőkön keresztül valósul meg a lakószobákban (nappali, hálók) (1).

A légcsere során, az elhasznált levegő a vizes, illetve kiszolgáló helyiségeken (fürdő, WC, konyha) (2) elhelyezett légelvezetőkön keresztül távozik, így a lakás egésze átöblítésre kerül. A természetes, vagy gravitációs szellőzés mértéke természetesen nagyban függ a külső és a belső körülményektől, a hőmérsékleti viszonyoktól és a szélhatástól, így annak szabályozása szükséges. A páraszabályozott rendszer, azzal, hogy a belső páratartalmat érzékelve állítja be a szükséges légmennyiségeket, megfelelően reagál változó természeti hatásokra is.

Ez a szellőzési mód nem csak energiatakarékos (nincs ventilátor), hanem előnye az alacsony zajszint (kis légsebességek) és az egyszerű karbantartás is.

A beltéri levegőminőség kezelése

Az Aereco természetes szellőzőrendszerét úgy tervezték, hogy a páratartalmat automatikusan érzékelő intelligens légbevezetőinek és légelvezetőinek köszönhetően optimálissá váljon a levegő minősége. Így például éjszaka a légbevezetők érzékelik a hálószobákban alvó felhasználók által kibocsátott nedvességet a légáramlás csökkentéséhez vagy növeléséhez, ezáltal biztosítva a megfelelő beltéri levegő minőségét.

Energiamegtakarítás a hőveszteség csökkentésével

Az Aereco természetes szellőzőrendszere által kínált intelligens légáramlás szabályozás automatikusan és folyamatosan lehetővé teszi a szellőzésnek az igényekhez történő igazítását. Ez azt jelenti, hogy amikor a lakásban egyáltalán nem, vagy csupán keveset tartózkodnak, a légáramlás automatikusan lecsökken minden helyiségben, és ezáltal pl. téli esetben nem szellőzteti túl az épületet, így energiát takarít meg.

Ideális a meglévő, normál, természetes szellőzéshez a rendszer felújításával

Az Aereco természetes szellőzőrendszere a normál, természetes szellőzőrendszer egyszerű továbbfejlesztése, amely a légbevezetők és a légelvezetők egyszerű cseréjén alapul. Nincs kábelezés, nincs elektromos áram kiépítés: a légbevezetők és a légelvezetők páraszabályozott érzékelője teljes egészében mechanikusan működik. Nincs szükség a légcsatornák újjáépítésre és az alkotóelemek beállítására: a rendszer automatikusan igazítja a légcserét a mindenkori igényekhez.

Rendkívül kevés karbantartási igény

Ventilátor nélkül a természetes szellőzőrendszer nagyon kevés karbantartást igényel, elégséges a légbevezetőket és a légelvezetőket évente egyszer portalanítani.