1. Kezdőlap
  2. Szellőzési megoldások
  3. Szellőző rendszer
  4. Gépi elszívó rendszer hővisszanyeréssel

Modulált szellőzés: még több energiamegtakarítás

 

A hővisszanyerős szabályozott gépi szellőztetés tovább javítja a szabályozott gépi szellőztetés energiahatékonyságát: a légáramlásnak a lakás igényeihez való igazításával a rendszer már alapjában véve csökkenti a hőigényt. A hőenergia visszanyerésével ez a rendszer jelentősen csökkenti a légcseréhez szükséges energiaszintet. A hővisszanyerős AWN ventilátor hőszivattyúhoz kapcsolódik, amely a víz vagy a levegő melegítéséhez használható. Az AWN ventilátorok kétfajta hőhordozó folyadékkal működnek: vízzel + glikollal vagy hűtőfolyadékkal.

Szabályozott gépi szellőzés a lakások számára

A hővisszanyerős szabályozott gépi szellőztetés esetében az épület levegője a tetőn elhelyezett ventilátor segítségével cserélődik. A vizes helyiségekből a légelvezető elemek (2) által kivezetett levegő határozza meg a lakás egészének légcseréjét. A páraszabályozott légbevezetők (1) a friss levegőt a lakóhelyiségek igényei szerint osztják szét. A modulált légelvezető elemek a ventilátor (3) által generált légáramlást a lakások vizes helyiségeinek igényei szerint osztják szét. Így azok a helyiségek vagy lakások, ahol magas a friss levegő iránti igény, intenzívebb légcserét indukálnak, mint az üres helyiségek.

Az AWN rendszer esetében a ventilátor (3) egy hőszivattyúhoz kapcsolódó hőcserélőt (4) tartalmaz, amely a levegőben lévő hő nagy részének visszanyerésével hozzájárul a használati meleg víz lakásokban történő elosztásához.

A fűtőrendszer energiaköltségének csökkentése

A hővisszanyerős szabályozott gépi szellőztetésnek köszönhetően a szellőzés által felhasznált energia jelentős része visszanyerhető, majd felhasználható az energiatermelő rendszer energiaigényeinek csökkentésére. A hőenergia előállításához telepített hőszivattyú jelenlétében ez az energia közvetlenül integrálható a forrás fűtőkörbe (sóoldat vagy levegő). Egyéb hőfejlesztők esetében ez az energiamennyiség autonóm hőszivattyú segítségével a kivont levegőből maximum 50 °C-os hőmérsékletszintre emelhető.

Így például a fűtéshez és/vagy háztartási meleg vízhez szükséges víz előmelegítése puffer tartályban valósulhat meg. A szellőzési technológiák és a hőszivattyú kombinált használata esetén a ventilátor előtt hőcserélő telepítésére kerül sor. A megmaradó felhasználható energiát a rendszer kivonja az elhasznált levegőből. Az intelligens szabályozás optimalizálja a kibocsátott gázok és a kültéri levegő cseréjét.