1. Kezdőlap
  2. Szellőzési megoldások
  3. Szellőző rendszer
  4. Hibrid szellőzés többlakásos- és középületekbe

Hogyan működik a hibrid szellőzés?

 

A hibrid szellőzés a természetes szellőzés alkotóelemeit és légcsatornáit használja fel, és ezt egy alacsony nyomáson működő elszívással egészíti ki. A rendszerben lévő alacsony nyomáson működő gépi elszívás kizárólag a természetes, fizikai jelenségeket hivatott kiegészíteni, amennyiben ez szükséges.

Fizikai jelenségeken itt, a légtömeg mozgását kiváltó háromféle természeti erőt értünk:

  • Az első egészen egyszerűen a szél, amely az esetleges nyílásokon, réseken keresztül képes bejutni a lakásba, épületbe, kialakítva egy természetes filtrációt.
  • A második a kéményhatás, ahol a levegő cirkulációját a meleg és hideg levegő közötti sűrűségkülönbség váltja ki: a kevésbé sűrű melegebb levegő felemelkedik, míg a hidegebb levegő leszáll, ez természetes levegőáramlást vált ki.
  • A harmadik és egyben utolsó a magassághoz kapcsolódó nyomáskülönbség által okozott aerológiai hatás: a felsőbb rétegek alacsonyabb nyomása légnyomássüllyedést okoz, amely lehetővé teszi a levegő cirkulációját az épületen belül.

A hibrid szellőzés indítása automatikus: bekapcsolása akár egy hőmérsékletérzékelő termosztát vagy egy nyomáskapcsoló segítségével történhet. A friss levegő a páraszabályozott légbevezetőkön érkezik a lakóhelyiségbe (hálószobák és nappali). A vizes helyiségekben (mosdó, fürdőszoba, konyha) az elhasználódott levegő a ventilátorhoz kapcsolódó, légcsatornához csatlakoztatott, páraszabályozott légelvezető szelepeken keresztül távozik. A hibrid szellőzés által generált nyomásértékek közel megegyeznek a természetes szellőzés paramétereivel, vagyis 5–15 Pa értéknek felelnek meg.

Hibrid szellőzési rendszer – társasházakba, több szintes épületekbe

A hibrid szellőzés a gravitációs és gépi megoldások közötti középút, ami a gravitációs szellőzés részegységeiből és egy időszakosan és kis nyomáson működő huzatfokozó ventilátorból épül fel (3). A gépi rásegítésre csak azokban az időszakokban van szükség, amikor a természeti erők nem alakítanak ki a megfelelő légcseréhez szükséges nyomáskülönbséget. Automatikusan indul, kapcsolhatja egy hőmérséklet érzékelő termosztát, vagy egy nyomáskapcsoló.

A frisslevegő páraérzékelős légbevezetőkön érkezik a lakóhelyiségekbe (nappali, hálók) (1); a légelvezetés pedig a vizes helyiségekből (WC, fürdő, konyha) történik páraérzékelős légelvezetőkön keresztül (2). Ezek a részegységek lehetővé teszik a szellőzőlevegő optimális szabályozását, mégpedig egy-egy helyiség szükséglete szerint.

A hibrid szellőzés igyekszik egyesíteni a természetes szellőzés előnyeit,az egyszerű karbantartást, a kis fogyasztást, a csöndes, megbízható működést,a gépi szellőzésre jellemző légszállítással.

A szellőzés intelligens szabályozása

Az Aereco hibrid szellőzőrendszerét – amely lehetővé teszi a légáramlás igény szerinti és helyiségenként történő szabályozását – főként lakóépületekben, irodákban használják. Az energiahatékonyság és az optimális beltéri levegőminőség céljainak egyesítésével, ez az elérhető és például felújításkor (is) könnyen telepíthető megoldás tökéletes természetes szellőzéssel működő épületek korszerűsítéséhez. Az alacsony nyomású kisegítő ventilátorok telepítése után keletkező plusz nyomáskülönbség kialakulása segíti a természetes szellőzést.

A lakóhelyiségekben elhelyezett, páraszabályozott légbevezetőkkel és a vizes helyiségekben telepített, páratartalom alapján szabályozott légelvezetéssel a rendszer minden helyiségben intelligens szabályozást kínál.

A hibrid szellőzőrendszer lakóépületek, irodák, iskolák és különösen többlakásos lakóépületek számára ajánlott. Rendkívül alacsony karbantartási igényei révén, kiválóan illeszkedik a társasházak, lakásszövetkezetek üzemeltetési igényeihez.

Ideális a meglévő, normál, természetes szellőzőrendszer átalakításához és energiahatékonyságának növeléséhez

Az Aereco hibrid szellőzőrendszer ugyanazokat a légelvezető elemeket, csatlakozócsonkokat alkalmazza, mint egy normál, természetes szellőzőrendszer. Ezért a normál, természetes szellőzőrendszer Aereco hibrid szellőzőrendszerrel történő korszerűsítése rendkívül egyszerű. A légbevezetők és a légelvezető rácsok cseréje kiegészítő munkálatok nélkül, könnyen megvalósítható. Mivel a légbevezetők és a légelvezető elemek páratartalom-érzékelői mechanikusan, elektromos áram nélkül működnek, nincs szükség új kábelezésre. A hibrid ventilátorok az illesztő elemek segítségével könnyen telepíthetők a függőleges légcsatornák tetején. Nincs szükség a légcsatornák cseréjére és az alkotóelemek beállítására: a rendszer automatikusan igazodik a meglévő igényekhez, és a légcserét optimálisan kialakítja.

A beltéri levegőminőség kezelése

Az Aereco hibrid szellőzőrendszer intelligens légbevezetőinek és légelvezetőinek köszönhetően, ideális megoldás a beltéri levegő minőségének ellenőrzés alatt tartásához. Például az éjszaka a szobákban tartózkodó személyek révén keletkezett kipárolgást, nedvességet a légbevezetők érzékelik, és megemelik a légszállítást. Az étkezések időszakában pl. a konyhában keletkező párát, nedvességet, szagokat a légelvezető elemek érzékelik, és nyitásuk révén azonnal elvezetik.

Fűtés energiamegtakarítás és a villamosenergia fogyasztás csökkentése

A légáramlás intelligens kezelésének köszönhetően, az Aereco hibrid szellőzőrendszere minden helyiségben folyamatosan lehetővé teszi a szellőzés igényekhez történő igazítását. Így a szellőzési intenzitás automatikusan csökken a ritkán használt helyiségekben, megőrizve ezáltal a meleget a hideg időszakban, valamint csökkentve a ventilátor energiafogyasztását, amely alacsony energia felvétele miatt, egyébként is elenyésző.

Nincs szükség a meglévő természetes szellőzőcsatornák légzáróságának megerősítésére

A természetes szellőzés alacsony nyomásának (körülbelül 5–15 Pa az elvezető rácsok szintjén) megőrzésével az Aereco hibrid szellőzőrendszer közvetlenül a meglévő természetes szellőzőcsatornákra telepíthető anélkül, hogy szükség lenne a légzáróság megerősítésére, vagy egyéb speciális intézkedésre.

Hibrid működési

Az Aereco hibrid szellőzőrendszerében használt ventilátorok speciális szabadalmaztatott kialakítása, gépi és passzív működési módot is lehetővé tesz a termikus viszonyok és a kialakult szél függvényében. Ez azt jelenti, hogy a ventilátor még kikapcsolt üzemállapotban sem idéz elő nyomásesést a rendszerben, így a szellőzés „normál, természetes üzemmódban” működhet tovább.