Az innovatív rendszer igény szerint szabályozza a légáramlás sebességét.


Könnyen karbantartható: a rendszer állapotinformációi egy kezelőfelületen érhetők el.


Maximális hőmérsékleti, szellőzési és akusztikai komfort a helyiségben tartózkodók számára.


Megtakarítás a ventilátorok villamosenergia-fogyasztásán.


Energiamegtakarítás a fűtésen és a légkondicionáláson.


Igazoltan megbízható: Franciaországban már több ezer berendezés kelt el.


Kiváló beltéri levegőminőség minden körülmények között.


Könnyen beépíthető: a rendszer legtöbb részegységén mindössze két kábel található.


Nyílt és nyíltvégű rendszer: más külső eszközökhöz vagy épületirányítási rendszerhez (BMS) is csatlakoztatható.


Leírás
Jellemzők
Jelleggörbék / méretek
Dokumentumok

VMX, az okos szellőzőrendszer

A nem lakáscélú épületekre jellemző, hogy kihasználtságuk igen változó és időszakos. A tárgyalókat például általában pár óráig használják, és kihasználtságuk igen változó.
Az osztálytermek szünetekben, ebédidőben és a szünidők alatt üresen állnak. A VMX okos szellőzőrendszer kiválóan alkalmas a tercier szektor épületei számára, mivel a légáramlás sebessége a helyiségek kihasználtságától függően optimalizálható.

Jelentős energiamegtakarítás

A rendszerrel jelentős energiamegtakarítás érhető el a légáramlási sebesség 25-75%-os átlagos csökkentése által, kiindulási sebességtől függően.
A helyiségek különböző pontjain elhelyezhető széndioxid- és jelenlét-érzékelőknek köszönhetően a légáramlási sebesség szigorúan az igényekhez igazodva szabályozható. Így elkerülhető mind a túlzott szellőztetés, amely magasabb energiafogyasztást eredményezne, mind az elégtelen szellőztetés, melynek negatív következményei lehetnek a helyiségben tartózkodók egészségére, koncentrálóképességére és komfortérzetére nézve.

A beltéri levegőminőség szabályozása

Különböző érzékelőivel a VMX automatikusan a helyiség igényeihez igazítja a szellőzést, így optimalizálja a beltéri levegő minőségét. Ha például egy helyiségben sokan tartózkodnak, nő a beltéri levegő CO2-koncentrációja, páratartalma, valamint a szagkibocsátás, ami nemcsak kellemetlen, hanem a bent tartózkodók koncentrálóképességének csökkenését is okozhatja. A detektorok segítségével a VMX rendszer érzékeli a kihasználtság mértékét és azonnal aktiválja a szellőzőrendszert, amely kiszellőzteti a rossz levegőt és a kellemetlen szagokat, és friss levegőt enged a helyiségbe.

Három érzékelési mód

A VMX rendszerben három érzékelési mód segítségével háromféle adat mérésére van lehetőség: „jelenlét” üzemmódban a rendszer az érzékelt jelenlétnek megfelelően szabályozza a szellőzést. „Mozgás” üzemmódban a légáramlás sebessége a mért mozgások számával arányos. „CO2” üzemmódban a szabályozás a CO2-koncentráció függvényében, arányosan vagy binárisan (minimum / maximum) történik.

A rendszer elemei

 

     
VMX S-PRE Optikai szenzor, jelenlét és mozgás érzékeléssel. Akár 8 érzékelő is csatlakoztatható a központi egységhez.
VMX S-CO2 CO2 érzékelő digitális és analóg kimeneti jellel.
VMX központi egység Fő vezérlő egység, mely a rendszer irányításáért felelős. A szenzoroktól kapott információk alapján vezérli a motoros szelepeket és/vagy a ventilátort. 

Ventilátor A többzónás vezérlés esetén az áramlás mértékét a motoros szelepekkel a szenzorok által küldött jelek alapján,  a helyiség igényeinek megfelelően szabályozza.  Az egyzónás vezérlés esetén a ventilátor a modulok jelei alapján állítja be a légáramlást. 
VMX Relay Out, VMX Contact In and VMX In/Out 0-10V

Modulok, melyek konfigurációtól függően képesek vezérelni a külső eszközöket, vagy kommunikálhatnak külső eszközökkel az áramlási sebesség szabályozásához. A testreszabhatóságot megkövetelik a felhasználói igények, így a rendszer egyéb funkciókkal bővíthető. Például időzített szellőztetés, stb. 

Diffúzor Levegő utánpótláshoz, vagy elszíváshoz többféle kivitelben kaphatók.  
Motoros szelepek Mechanikus légáramlás szabályozók, állandó áramlási sebességhez. ø80 – ø250 mm különböző átmérővel kapható.

 

PÉLDA A VMX KONFIGURÁLÁSÁRA EGY HELYISÉGBEN

 

A VMX intelligens rendszerben több komponens (lásd a következő oldalon) gondoskodik a teljes mértékben igény szerinti konfigurálhatóságról. Ezek az elemek a legtöbb elterjedt szellőzőberendezéssel kompatibilisek, és a legtöbb külső rendszerrel is képesek kommunikálni (adattovábbítás, illetve utasítások teljesítése céljából).
A VMX rendszer a meglévő szellőzőhálózatba is beilleszthető, és kétféle szellőztetési üzemmódot kínál: az „egyzónás”, illetve a „többzónás” módot.

EGYZÓNÁS ALKALMAZÁS

Egyzónás telepítés esetén a VMX rendszer központilag, a ventilátornál szabályozza a légáramlás sebességét. Ez a modell azt veszi alapul, hogy helyiségenként egy ventilátor van telepítve. A helyiségben lévő érzékelő egy adott paramétert (CO2, jelenlét, mozgás stb.) mérve jelet küld a ventilátort szabályozó modulokhoz, melyek a légáramlás sebességének változtatásával biztosítják az optimális beltéri levegőminőséget. Ebben az esetben a légutánpótlás szabályozottan, nyílászáróra szerelendő vagy falátvezetéses légbevezető elemekkel történne.

 

TÖBBZÓNÁS ALKALMAZÁS

Többzónás telepítés esetén a VMX rendszer decentralizált módon, motorizált szelepeken keresztül szabályozza a légáramlási sebesség értékeit. Egy ventilátorhoz több szelep és porlasztó is csatlakozik, amely így egy vagy több helyiség szellőztetését is elláthatja. Egy ventilátor több légbevezető, illetve elszívószelepet és porlasztót is működtethet, melyek egy vagy több helyiségben is elhelyezkedhetnek. Általában helyiségenként egy VMX rendszer (egy FŐ modul) működik. A helyiségben lévő érzékelő(k) különböző paramétereket (CO2, jelenlét, mozgás stb.) mérve jeleket küld(enek) a motorizált szelepeket (azaz a lamellák adott időben történő nyitását, illetve zárását) szabályozó modulokhoz a légáramlás sebességének módosítása, ezáltal a beltéri levegő minőségének javítása céljából.

VMX Központi szellőztető rendszer – Középületek helyiségenkénti levegőminőség érzékeléssel szabályozott szellőzése

Kompatibilis rendszerek: