LAD – decentralizált, hővisszanyerős szellőzési megoldások



  1. Kezdőlap
  2. Aereco
  3. Hírek
  4. LAD – decentralizált, hővisszanyerős szellőzési megoldások
Hírek -
2022/06/23

Új! Igényvezérelt, decentralizált hővisszanyerős szellőző rendszer az Aereco kínálatában.

 

A decentralizált szellőztető berendezések egyik fajtája, melyhez az Aereco LAD Light (+) is tartozik, az úgy nevezett Push&Pull vagy más néven váltott üzemű rendszer. Különlegessége a hővisszanyerés, melyet üzem közben a beépített, regeneratív hőcserélővel valósít meg. A megfelelő működés érdekében beépítése mindig párban javasolt. 

 

LAD Light elszívás

LAD Light befúvás

 

Az egyik decentralizált berendezés elszívja a helyiség meleg levegőjét, mely keresztül áramlik a kerámia hőcserélőn. A hőcserélő átveszi és eltárolja az elhasznált levegő hőtartamát. 70 másodperc után a ventilátorok légszállítási iránya megfordul. A berendezés elszívó üzemből befújó üzembe vált át. A kinti friss levegő áthalad a kerámia hőcserélőn, ahol felveszi a tárolt hőt, mielőtt a helyiségbe érkezne. A másik berendezés mindig ellentétes irányú légszállítást végez, hogy ne alakuljon ki negatív- vagy túlnyomás a lakótérben, illetve, hogy megvalósuljon a helyiség átszellőzése. A kiszolgáló helyiségek elszívó ventilátorai pedig kommunikálni tudnak a berendezésekkel, amelyek az elszívó ventilátorok működése esetén befúvás üzemmódba váltanak, a szükséges légpótlás érdekében. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy egyedi berendezésekből komplett lakásszellőzést valósítsunk meg.

A decentralizált helyiség szellőztetők másik típusa az Aereco LAD Cosy, mely folyamatos, kétirányú légáramot képes biztosítani. Ennek a rendszernek a különlegessége, hogy egy berendezésbe került beszerelésre befújó és elszívó üzemmód is. Ez azt jelenti, hogy befújás és elszívás nem váltott üzemben, hanem szimultán történik. Ehhez a berendezésnek 2 kivezetésre van szüksége a környezet felé, az egyiken érkezik be a friss levegő, míg a másikon távozik az elhasznált levegő. Ez a rendszer is képes a hővisszanyerésre, de a regeneratív hőcserélő helyett, rekuperatív hőcserélő került alkalmazásra. 

 

LAD Cosy oldalnézet

LAD Cosy elölnézet

 

Ez azt jelenti, hogy a levegő keresztáramban áramlik át a hőcserélőn, a két egymástól elválasztott csatorna egyik oldalán a hideg, másik oldalán a meleg levegő áramlik. A lakásból távozó meleg levegő a hőcserélőn keresztül átadja hőtartamát a környezetből érkező friss levegőnek. Az akár 85%-os hővisszanyerési hatásfok energia takarékos üzemet tesz lehetővé. Továbbá a folyamatos üzem biztosítja az optimális, kiegyensúlyozott levegő minőséget a helyiségben. Különösen a nagy légterű helyiségek esetén előnyös az alkalmazása, a magasabb légszállítás miatt.

 

Olvassa el kiadványunkat: