Korszerű épület, korszerű szellőz



  1. Kezdőlap
  2. Aereco
  3. Hírek
  4. Korszerű épület, korszerű szellőz
Hírek -
2024/04/24

Ne legyenek illúzióink, attól, hogy valami új még nem biztos, hogy problémamentes. A legjobb elrendezésű otthon is rejthet komfortot érintő problémákat. Érdemes tisztába lenni azzal a ténnyel, hogy a mai energetikai szabványoknak egy épület csak úgy tud megfelelni, ha a megfelelő komfortot biztosító hőmérsékletet alacsony energiafogyasztás mellett képes biztosítani. Ehhez a korszerű fűtőberendezéseken túl szükség van a külső homlokzat kiváló hőszigetelésére is. Csak így biztosítható, hogy az épületen belül előállított meleg levegő ne távozzon a falszerkezeten keresztűl. Sajnos sokszor ennek a jó hőszigetelésnek a negatív hatásaival csak az épület használatbavételét követően szembesülünk. Ugyanis a jó hőszigetelés nem csak azt akadályozza meg, hogy a meleg levegő távozzon, de azt is, hogy a friss levegő bejusson.

Tévedés azt feltételezni, hogy ablaknyitással az épület ugyanúgy átszellőztethető., mint a régi, szigeteletlen épületek voltak. A régi épületek kifűtéséhez pont azért kellett jóval több fűtési energia, mert a meleg egy része a jóval porózusabb kialakítású falszerkezeteken keresztül távozott. Ezzel párhuzamosan viszont a friss levegő is bejutott, tehát az épület lélegzett. Ennek a ténynek az ismeretében elengedhetetlenül szükséges, hogy az épület már eleve úgy épüljön fel, hogy rendelkezzen olyan gépi szellőztető rendszerrel, amely az energiahatékonyságot nem veszélyeztetve képes folyamatosan egészséges minőségű levegőt biztosítani a bent tartózkodok számára.

A szellőzés hiányának egyértelmű velejárója a megnövekedett páraképződés. és a falsarkok penészedése. Mivel az otthonunkban hosszú időt töltünk egyhuzamban, könnyen belátható, hogy a nem megfelelő minőségű levegő nem csupán rossz közérzetet okozhat, de jelentősen növeli a krónikus légzőszervi megbetegedések kialakulásának a kockázatát is. Az asztmatikus megbetegedések kialakulásának esélye így kisgyermekeknél megnövekedhet. 

Az Aereco, mint a komfortszellőzés szakértője két három különböző szellőzőrendszerét is széles körben biztosítja a magyarországi lakó- és középületekbe. 

Központi hővisszanyerős szellőzés

Professzionális megoldást nyújt a központi hővisszanyerős rendszer, amely egyrészt úgy biztosítja a jó levegőminőséget, hogy az elhasznált levegő hőenergiáját még hasznosítja a frisslevegő előmelegítéséhez, mielőtt kidobná azt. Másrészt szűrőrendszerén keresztül kiszűri a kintről bevezetett levegőből a por és pollen szennyeződéseket.  

Bővebben a hővisszanyerős rendszerekről

Egyhelyiséges, hővisszanyerős szellőzés

Meglévő épületben egy központi hővisszanyerős szellőzőrendszerhez szükséges légtechnikai csővezeték hálózat kiépítése meglehetősen problémás, míg kisebb alapterületű lakásokban a gép elhelyezése is gondot okozhat.

Ilyen esetekben érdemes lehet az egyhelyiséges decentralizált hővisszanyerő alkalmazása. Ez esetben nincs szükség légtechnikai csővezetékhálózat kiépítésére, ezért lényegesen rugalmasabb egy jó szellőzési megoldás kialakítása. Az Aereco NanoAir50 típusú decentrális hővisszanyerő egység kerámia hőcserélővel rendelkezik, ami 70 másodpercig befúvás, majd ugyanennyi ideig elszívás módban üzemel.

Az elszívási ciklusban az elszívott meleg levegő leadja hőenergiáját a kerámia hőcserélőnek, amely befúvási ciklusban ezt a hőenergiát tovább adja a beszívott hideg levegőnek. Ezáltal egy 80% körüli tényleges hővisszanyerés valósul meg. Itt is kizárólag rendszerben érdemes gondolkozni. Csak így valósulhat meg tényleges komfort szellőzés.

Bővebben az egyhelyiséges, hővisszanyerős rendszerekről

Páraszabályozott szellőzés

Érdemes azonban említést tenni a kissé egyszerűbb kialakítású páraszabályozott szellőzőrendszerről is, amely ugyan nem rendelkezik hővisszanyerési funkcióval, viszont jóval alacsonyabb beruházási költségek mellett építhető ki. Emellett a lakás használatának pillanatnyi intenzitása függvényében, helyiségenként szabályozva képes a komfort szellőzés biztosítására. Ennek a megoldásnak nagy előnye az is, hogy már használatban lévő épületbe is könnyen kiépíthető, jelentős építőipari munkálatok nélkül.

Bővebben a páraszabályozott szellőzésről