Mire képes az Aereco NanoAir egyhelyiséges decentralizált hővisszanyerője?



  1. Kezdőlap
  2. Aereco
  3. Hírek
  4. Mire képes az Aereco NanoAir egyhelyiséges decentralizált hővisszanyerője?
Hírek -
2024/03/21

Ha olvastad előző cikkünket komfort szellőzés témában (LINK), talán emlékszel, hogy az Aereco páraszabályozott szellőző rendszereinek kialakítását és előnyeit taglaltuk. Igen, szerintünk ez a legalacsonyabb beruházási költséggel kiépíthető hatékony és energiatakarékos komfortszellőzést biztosító megoldás. 

De mire képes az Aereco NanoAir egyhelyiséges decentralizált hővisszanyerője?

Mivel a megújuló energia részaránya az épületgépészetben folyamatosan növekszik, nem meglepő, hogy a komfort szellőzés terén a hővisszanyerők egyre hangsúlyosabbak. Ezen belül a központi rendszerek számos vitathatatlan előnyt hordoznak magukban.
Meglévő épületben egy központi hővisszanyerős szellőzőrendszerhez szükséges légtechnikai csővezeték hálózat kiépítése meglehetősen problémás, míg kisebb alapterületű lakásokban a gép elhelyezése is gondot okozhat.

Ilyen esetekben érdemes lehet az egyhelyiséges decentralizált hővisszanyerő alkalmazása. Ez esetben nincs szükség légtechnikai csővezetékhálózat kiépítésére, ezért lényegesen rugalmasabb egy jó szellőzési megoldás kialakítása. Az Aereco NanoAir50 típusú decentrális hővisszanyerő egység kerámia hőcserélővel rendelkezik, ami 70 másodpercig befúvás, majd ugyanennyi ideig elszívás módban üzemel.

Az elszívási ciklusban az elszívott meleg levegő leadja hőenergiáját a kerámia hőcserélőnek, amely befúvási ciklusban ezt a hőenergiát tovább adja a beszívott hideg levegőnek. Ezáltal egy 80% körüli tényleges hővisszanyerés valósul meg. Itt is kizárólag rendszerben érdemes gondolkozni. Csak így valósulhat meg tényleges komfort szellőzés. Tehát a komfortterű helyiségekbe ilyen egységeket kell beépíteni, oly módon, hogy azok kettesével össze legyenek összehangolva, azaz amíg az egyik elszívási módban van, a másiknak befúvás módban kell lennie.

Páratlan számú komfortterű helyiség (szoba) esetében is párban kell telepíteni az eszközöket. Tehát például a nappaliba két darabot. A kiszolgáló helységekbe ilyen eszközt ne építsünk be, mivel befúvás üzemállapotban a szobák irányába történő áramlással a rossz szagok és a magas páraterhelés problémát okozna. Ezekben a helyiségekben helyi elszívás alkalmazandó.

És egy szuper megoldás magas igényszintű felújítás esetére! 

Több Nano Air 50 egységek sorba kapcsolása esetén, az első ventilátor távirányítójával tudjuk vezérelni az összes összekapcsolt gépet. Max. 10 egység kapcsolható sorba. Azonban érdemes csak az azonos funkciójú helyiségeket összekapcsolni. tehát a hálószobákat elkülönítve a nappalitól, illetve az étkezőtől.

A sorba kapcsoláshoz kéteres vezeték szükséges. Az első egység soros csatlakozójához kell csatlakoztatni a második egység csatlakozó aljzatát. Több eszköz összekapcsolása esetén pedig soros kötési sorrendben kell tovább haladni. Összekapcsolt egységek esetén a távirányító jelét csak az első ventilátor veszi. Mindig fordított fázisú egységeket kell összekapcsolni. Így az egyik egység befúvás, míg a másik egység elszívás üzemmódban van. Ez teszi lehetővé a kiegyenlített légcserét.

 

A NanoAir adatlapját itt találja.