1. Kezdőlap
 2. Tudásbázis
 3. Szellőztető rendszerek karbantartása

Melyek a gépi szellőztető rendszerek karbantartásának legfőbb lépései?

Egy szellőztető rendszer esetében, így a gépi szellőztetésnél is a rendszer elemeket, időközönként karban kell tartani. Ehhez a rendszer minden eleméről egy listát kell készíteni és ennek megfelelően kell megkezdeni az ellenőrzési és karbantartási folyamatot, valamint figyelembe kell venni gyártói utasításokat.

 • A légbevezetők optimális működéséhez elegendő, ha azokat évente egyszer nedves ruhával áttöröljük. Fontos, hogy a páraérzékelővel ellátott légbevezetőket semmilyen körülmények között sem szabad mosószeres, vegyszeres vízzel tisztítani, mivel a benne található páraérzékelő anyag a mosószer által károsodik és így előfordulhat, hogy nem megfelelően látja el feladatát. Csak tiszta vizet használjon!

 

 • Ügyeljen rá, hogy a légbevezetőket ne takarja le, a nyílásokat ne tömítse el, mert így a helyiségbe nem tud bejutni a szükséges mennyiségű friss levegő.

  Ugyanez vonatkozik a rendszer légelvezető elemeire is. Fontos megjegyeznünk, hogy a légelvezető készülékek egy típusainak működtetéséhez segédenergiára van szükség, mely történhet elemről vagy közvetlen tápellátásról a megfelelő elektromos átalakító alkalmazása esetén. 

  Ha a légelvezető készüléket elem működteti, állapotukat évente ellenőrizni kell. Alacsony töltöttségi szintnél a készülék hangjelzést ad ki, ekkor az elemek cseréje szükséges.

  Ha az légelvezető készülék közvetlen tápellátás működteti, nincs szükség ilyen jellegű ellenőrzésre.

  A közvetlen tápellátás előnye az elem működtetésével szemben, hogy a készülék üzemelésének nem szab határt az elem élettartama.

  A közvetlen tápellátással működtetett légelvezetők karbantartása előtt a rendszert áramtalanítani kell. Erre vonatkozó információkat a telepítési útmutatóban talál.

 

 • A helyiségeket elválasztó ajtók esetében az átszellőzését biztosítani szükséges, hogy a terek közötti légáramlás ki tudjon alakulni. Például, az optimális működéshez az ajtó és a küszöb/padló közötti résnek legalább 1cm-nek kell lennie, az ajtó teljes szélességében. Amennyiben ez nem valósítható meg, úgy ajtószellőző rácsra van szükség.

 

 • Többszintes lakóépületek szellőző csővezetékének tisztítását a hatályos OTSZ szerint 4 évente kötelezően el kell végezni. Azon többszintes épületek, amelyek nem esnek a hatályos OTSZ alá, ott pedig a 4 évente történő tisztítás ajánlott, de nem kötelező érvényű.

 • A rendszer fő elemének, a ventilátor karbantartását az alábbi lépések betartásával végezheti el:

 1. ventilátor szabadonfutásának vizsgálata

 2.  ventilátor felvett teljesítményének vizsgálata

 3. ventilátor melegedésének ellenőrzése

 4. ventilátor felfüggesztések rögzítésének ellenőrzése

 5. ventilátorház és járókerék tisztítása

 6. légtechnikai csatlakozások ellenőrzése

 7. elektromos kötések, csatlakozások ellenőrzése

 8. biztosítékok ellenőrzése,

 • A ventilátorházban található járókereket évente, de legalább kétévente meg kell tisztítani az esetleges szennyeződésektől. Egyes típusoknál a ventilátorokban szűrő található, ezeket évente tisztítani, kétévente pedig cserélni szükséges.

  Bizonyos ventilátoroknál lehetőség van a járókerék eltávolítására, így tisztításuk gyors és egyszerű. Az eltávolított járókereket meleg vízzel tisztítsa meg, majd miután teljesen megszáradt egyszerűen helyezze vissza a ventilátorházba.

  A rendszer utolsó eleme a légcsatorna és kültéri kifújó rácsok, amelyek szabad nyílását, eltömődöttségét, szintén ellenőrizni, szükség szerint tisztítani szükséges.

Hasonló termékek