1. Kezdőlap
  2. Tudásbázis
  3. Légelvezető elemek és szellőzőnyílások

Légelvezető elemek és szellőzőnyílások alkalmazása a szennyezési források csökkentése érdekében

 

A szellőzés lehetővé teszi a lakásban a szennyező anyagok kivezetését és megakadályozza a pára felhalmozódását, ami idővel penészedéshez, sőt az épület szerkezetének károsulásához vezethet. Ennélfogva alapvetően fontos olyan szellőzőrendszert (természetes vagy gépi) telepíteni, amely a levegőt ventilátorral vagy anélkül – a természetes szellőzés esetében elvezetőrácsoknak is nevezett szellőzőrácsokkal, és szabályozott gépi szellőzés esetében szabályozott légelvezető elemekkel– frissíti.

 

Mi a különbség a gravitációs szellőzőrács és a gépi légelvezető elem között?

A gravitációs szellőzőrács v. légelvezető elem elnevezés általában a természetes vagy a hibrid szellőzés esetében használatos. A rács széles nyílásokkal van ellátva, amelyek lehetővé teszik a levegő alacsony nyomáson történő áthaladását is.

A gépi légelvezető elem kifejezés a szabályozott gépi szellőztetés esetében használatos. Mivel a levegőt ventilátor vezeti el mechanikus módon, a légelvezető elemnél rendelkezésre álló nyomás értékei magasabbak, mint a természetes szellőzés esetében.

E végelemek szellőzőcsatornákhoz és/vagy füstcsatornákhoz csatlakoznak, és lehetővé teszik az elhasználódott levegő elvezetését. A légelvezető elemek nyílások a kiszolgáló – vizes helyiségekben, vagyis a konyhában, a fürdőszobában, a WC-ben és egyéb alárendelt helyiségekben helyezkednek el.

 

Melyek az Aereco által kínált gravitációs és gépi légelvezető elemek?

Az Aereco két típusú légelvezető elemet kínál a gravitációs és gépi légelvezető elemekből: a szabályozott működésűeket és a rögzített kivitelűeket.

A szabályozott légelvezető elemek a helyiség relatív páratartalmának függvényében szabályozzák a légáramlást. Minél magasabb a páratartalom a helyiségben, például zuhanyzás alkalmával, annál nagyobb mértékben nyílnak meg a szellőző elem zsalui az elhasználódott levegő elvezetése érdekében.

A páraszabályozott érzékelő poliamid szálakból álló pántkötegből áll, amelyek a páratartalom növekedésével megnyúlnak, míg a száraz levegőben hosszúk csökken. A pántköteg hozza működésbe a zsalut, amely mozgását a fenti fizikai jelenség szerint modulálja.

A gravitációs és gépi légelvezető elemekhez alkalmazott technológia a lakás valós igényeihez igazítja a légáramlást, csökkentve ezáltal a hőveszteséget és optimalizálva az esetlegesen alkalmazott ventilátorok energiafogyasztását is.

A fix léghozamú és a páraszabályozott elemek azonos alakúak, azzal a különbséggel, hogy az előbbiek nincsenek ellátva páraérzékelős működtető szerkezettel.
A légelvezető elemek esetében a csúcshozam húzózsinór, kapcsoló, távirányító, jelenlét-, CO2– vagy VOC-érzékelők segítségével aktiválható, melyhez külön energiaforrás szükséges (elem, átalakító, kisfeszültségű hálózat stb.)

 

Hogyan telepíthető a légelvezető elem?

A légelvezető elemeket oldalfalra és mennyezetre is lehet szerelni, ahol az elhasznált levegő a leginkább keletkezik.

A gravitációs légelvezető elemek széles nyílásaiknak köszönhetően optimalizált működést biztosítanak alacsony nyomáson is. Beilleszthetők sönt- és falazott csatornákba is.

A gépi légelvezetők többféle típusú – így többek között hengeres, fém, műanyag, alaktartó – csatornához csatlakoztathatók.

 

Kell-e karbantartást végezni a légelvezetőkön?

A páraszabályozott érzékelő nem igényel különösebb karbantartást.

Ajánlott azonban rendszeresen megtisztítani a légelvezető elem előtti homlokzati részt. A poros levegő ugyanis lerakódik az elülső oldalon, és idővel eltömítheti a kivezető végelemeket, a légcsatornát és a ventilátort, ami teljesítménycsökkenést, így energiahatékonyság csökkenést eredményez.

Hasonló termékek