Magyar Mérnöki Kamara: csak átgondoltan cseréljünk ablakot!  1. Kezdőlap
  2. Aereco
  3. Hírek
  4. Magyar Mérnöki Kamara: csak átgondoltan cseréljünk ablakot!
Hírek -
2015/03/24

Nagyon fontos, hogy minden nyílászárócsere átgondoltan és ellenőrzötten történjen, amennyiben ugyanis szűk látókörűen csak az energiatakarékosság szempontjaira figyelünk, akkor jöhet a fejfájás, a penészesedés, a CO-mérgezés, és legrosszabb esetben a tragédia – fogalmaz közleményében a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata, minden épületgépész és kéményseprő álláspontját közvetítve.

Tudomásul kell venni, hogy nem csak az ember, a tüzelőberendezés, hanem a lakás is igényli a friss levegőt. Sokan úgy érvelnek, hogy majd gyakrabban nyitják ki az ablakot, amire persze éjszaka nem kerül sor, így „érthetetlen okból” (a szén-dioxid feldúsulása miatt) fejfájással ébrednek – áll a Kamara közleményében.

A nyílt égésterű tüzelőberendezések a helyiségből veszik, vennék az égési levegőt, ami viszont a nyílászárócsere után nem pótlódik, hiszen az új ablak és ajtó mintegy levákuumolja a lakást. Mérések bizonyítják, hogy ilyen esetben a legjobb minőségű tüzelőberendezések is CO termelővé válnak, és mérgezést okoznak, okozhatnak.

Egy 4 tagú család életvitele (mosakodás, mosás, főzés stb.) következtében naponta több, mint 10 liter víz (pára formájában) kerül a lakás levegőjébe, ami megfelelő szellőztetés nélkül penészesedéshez vezet.

Ezen indokok miatt javasolják a szakemberek, hogy az energetikailag fontos nyílászárócsere előtt épületgépész vizsgálja meg a jó légszigetelés belső komfortra gyakorolt hatását, és tegyen javaslatot a kiegészítő beavatkozásokra (kontrollált levegőbevezetők beépítésére, vagy szabályozott gépi szellőztetésre stb.)

Így kerülhető el, hogy a sok pénzbe kerülő ablakcsere után a lakó ne kerüljön sokkal rosszabb helyzetbe – írja közleményében a Magyar Mérnöki Kamara.

Forrás: Magyar Mérnöki Kamara, Épületgépészeti Tagozat

Bővebben a témáról:

Levegőt a gázkészülékeknek!

Optimális páratartalom, penészmentes otthon!

Aereco légbevezető kiválasztása TERMÉKKATALÓGUS

Kapcsolódó linkek:

http://www.napi.hu/ingatlan/figyelem_igy_kerulheti_el_a_halalos_ablakcseret.587145.html

http://www.e-gepesz.hu/?action=show&id=134