Korszerű épületek, korszerű szellőzése



  1. Kezdőlap
  2. Aereco
  3. Hírek
  4. Korszerű épületek, korszerű szellőzése
Hírek -
2022/08/17

Ma már minden Épületgépész szakember számára világossá vált, hogy a kiváló hőszigetelésű épületek kedvező energia hatékonysági tulajdonságai mellett megjelennek olyan, szellőzetlenségből adódó problémák, amelyeket csak gépi szellőztető berendezések beépítésével lehet kiküszöbölni. 

Hibás gyakorlat az, hogy csupán az ablaktalan mellékhelyiségekbe építsünk be szakaszosan működő elszívó ventilátorokat, hiszen ez legfeljebb a pillanatnyi szagelszívást, vagy egy zuhanyzás következtében megnövekvő páraterhelés csökkentését tudja biztosítani. Mivel a zárt terekben folyamatos a páraterhelés, illetve a benntartózkodók folyamatos ki és belélegzése miatt a szén-dioxid képződés, olyan szellőzési megoldást kell választani, ami az egészséges környezethez szükséges jó levegő minőséget biztosítja a lehető legkisebb befektetett energiával és legalacsonyabb hőveszteséggel.

Napjainkban egyre elterjedtebbek a hővisszanyerős szellőző berendezések. 

Számos gyártó kínál különböző megoldásokat. Fontos tudni, hogy egy-egy berendezés műszaki tartalmában igen jelentős különbségek lehetnek. Alapvető kérdés a hőcserélő kialakítása és anyaga, ami meghatározza a hővisszanyerési hatásfokot. Kisebb gépek esetén legelterjedtebb a kereszt-ellenáramú hőcserélő, ami igen magas, akár 90%-os hővisszanyerési hatásfokot is elérhet. 

A hőcserélő anyaga is különböző lehet. 

Legtöbb gyártmányban alumínium lemezes hőcserélőt találunk, ami optimális az alumínium jó hővezető tulajdonsága miatt. Emellett műanyag és papír hőcserélővel is készülnek szellőző gépek. A papír hőcserélőn kicsapódó kondenzátum érdekes kérdéseket vet fel. 

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy az adott gép a katalógus adatokban szereplő légszállítást milyen rendszer ellenállás mellett, és milyen zajterheléssel tudja biztosítani. 

Ebben jelentős különbség van a gyártók között és ez nagyban befolyásolja a rendszer működését. Mindenképen körültekintően kell gépet választani, hogy az adott épület igényeit a leghidegebb téli és legmelegebb nyári időszakban is ki tudja szolgálni. 

Új kiválasztó program az Aerecotól

 

Mert a különböző műszaki megoldások közül is ki kell választani az adott épülethez legjobban illeszkedő megoldást. Ebben nagy segítség lehet egy olyan kiválasztó program, amely részletes tájékoztatást ad az adott gyártó kínálatában lévő különböző kivitelű gépekről. 

Első lépésben meg kell határozni, hogy a rendelkezésre álló, sokszor szűkre szabott helyen, álló kivitelű, vagy álmennyezet alá szerelhető lapos gépet tudunk-e elhelyezni. Ezt követően megadható az ideális csonk elrendezés, a befújni, illetve elszívni kívánt levegő mennyisége, valamint nyári és téli állapotra is megadhatjuk a külső és belső hőmérsékleteket. 

Ennek alapján tulajdonképpen méretezhetjük, hogy az adott szélső értékek mellett milyen hőmérsékletű lesz a befújt és a kidobott levegő hőmérséklete, illetve, hogy melyik gépek választhatóak a megadott paraméterek mellett. 

A -15 C-os téli szélsőértékre való tervezésnél kapott befújt levegő hőmérséklet értéke kellő támpontot ad annak meghatározására, hogy szükséges lehet-e utófűtő kalorifer alkalmazása. A típus kiválasztást követően láthatjuk, hogy a befúvó, illetve elszívó motorok az általunk megadott részterhelésen, milyen rendszer ellenállást tudnak leküzdeni, és mindezt milyen zajterhelés mellet. Így biztosra mehetünk a választással. Konfigurálhatók továbbá szükség szerint a kiegészítők, úgymint fagyvédelem, kalorifer, stb.