Komfort és energiahatékonyság az Aereco szellőző rendszereivel  1. Kezdőlap
  2. Aereco
  3. Hírek
  4. Komfort és energiahatékonyság az Aereco szellőző rendszereivel
Hírek -
2021/10/27

Minden építkezés, minden felújítás döntések sorozata. Az, hogy jók voltak-e a meghozott döntések, általában csak az épület használatba vétele után derül ki. Így minden hibás döntés következményeit akár évtizedeken keresztül kell viselnie az épület tulajdonosának. Az ezredforduló előtti épületeknek sajátja volt a szerkezeteken fellépő magas filtráció, ami, bár jelentős fűtési hőveszteséget okozott, de sokszor túlzott légcserét is biztosított. Ekkoriban az ablaknyitás jól kiegészítette az épület természetes szellőzését. 
Ma már az energia hatékonysági elvárások jogszabályi szinten is előírják a magas hőszigetelési képességet, ami gyakorlatilag a természetes filtráció megszűnését eredményezi. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy így az épület természetes szellőzés nélkül marad. Kizárólag folyamatos és szabályozott szellőzési rendszer kiépítésével kompenzálhatjuk azt a hiányt, amit az épület természetes filtrációjának megszűnése eredményez!  
Fontos leszögezni, hogy a mellékhelyiségekben elhelyezett egyfordulatú, villanykapcsolóról üzemeltett elszívó ventilátorok a pillanatnyilag keletkező szagok, illetve pára lokális elvezetését hivatottak ellátni, a megfelelő légpótlás kialakítása mellett, azonban a komfort szellőzés kialakításához ennél többre van szükség. 

Komfortszellőzésről akkor beszélhetünk, ha folyamatos és alacsony légáramlással, komfortromlás nélkül, a pillanatnyi igényekhez igazodó intenzitású légcserét biztosítunk. Mivel a rossz levegőminőség velejárója a magas páratartalom, célszerű és egyszerű ezen paraméter érzékelését kihasználni a szellőzés intenzitásának szabályozására. 
Érdemes elgondolkozni azon, hogy bár a legkorszerűbb szellőzési módnak a hővisszanyerős szellőzést tartjuk, mit lehet tenni azoknál az épületeknél, ahol akár financiális, akár egyéb okokból ez nem valósítható meg. Sajnos túl sok épület épül még úgy, hogy a szellőzés teljes mértékben kimarad. Az ebből eredő problémákat a tulajdonosok már az első téli hónapban érezni fogják.  
Az Aereco páraszabályozott szellőzési rendszerei ilyen esetekben is biztos megoldást nyújtanak. A rendszer nagy előnye, hogy a friss levegő beáramoltatása helyiségenként, a páratartalom függvényében történik légbevezetők segítségével, amelyhez nincs szükség légtechnikai csőrendszer kiépítésére, míg az elhasznált levegő elvezetése a kiszolgáló helyiségeken keresztül, folyamatosan, de változó fordulatszámon üzemelő központi ventilátor segítségével történik. A szabályozást a végpontokon elhelyezett légelvezetők végzik, amelyek pára és/vagy jelenlét érzékelő segítségével gondoskodnak az igényekhez alkalmazkodó intenzitásról. 

Nézze meg a témához kapcsolódó oktató anyagunkat, amely az Építő közösség Építem a házam sorozatában már többszáz érdeklődő házépítőnek nyújtott gyakorlati tanácsot a megfelelő komfort kialakításához.