Ez történik, ha szabályozott szellőzési rendszert tervez, értékesít vagy épít ki megrendelőinek



  1. Kezdőlap
  2. Aereco
  3. Hírek
  4. Ez történik, ha szabályozott szellőzési rendszert tervez, értékesít vagy épít ki megrendelőinek
Hírek -
2018/08/10

Miért olyan népszerű manapság a családi háztulajdonosok körében a szabályozott szellőzési rendszerek kiépítése?

 

Ennek egyik oka, hogy akár már a meglévő házakba is gyorsan, nagyobb falbontások nélkül is kiépíthető a rendszer. A másik, hogy az „agyonszigetelt” házakban bennragad a pára, ami rossz levegőt okoz és, a falak penészesedéséhez vezet, a családok pedig erre a problémára tartós megoldást szeretnének találni.

 

Szabályozott szellőzési rendszerek kialakítása már felépült házakban is

A legfontosabb tehát, hogy olyan megoldást találjunk a családok számára, amellyel minden körülmények között tartható az optimális 45-55 % relatív páratartalom, ezáltal a jó levegőminőség. Az optimális páratartalom és komfortszint biztosításához csakis a lakások különböző pontjain elhelyezett és szabályozott elemek alkalmasak arra, hogy…

  1. a friss levegőt a térbe juttassák
  2. és csak a megfelelő mennyiségű szennyezett levegőt távolítsák el a térből

Így lesz a rendszer ugyanis energiatakarékos. A szabályozatlan gépi rendszerekkel szemben, egy szabályozott rendszer működtetésével 30-50 %, hővisszanyerős szellőzési rendszerrel még ennél is jóval több energiamegtakarítás érhető el. Ez azért is érdekes, mert a jól leszigetelt épület transzmissziós hőveszteségének közel 40-50%-át adja a szellőzés. Ha ezt optimalizáljuk, máris jelentős megtakarítást értünk el. Nem mellékesen a házban nem lesznek párosodási és komfortérzeti problémák sem.

 

Mi a helyzet az alacsony energiaigényű és passzívházakkal?

Az alacsony energiaigényű épületek és passzívházak esetében, egy hővisszanyerővel kiegészített szabályozott szellőzési rendszer adja a megfelelő megoldást, melynél az elszívott levegő hőjének nagy része, 87-93 %-a is hasznosul. A legfontosabb, hogy minden rendszert, az adott épület rendeltetéséhez, kialakításához kell igazítani. Egész egyszerűen azért, mert a legjobb energiamegtakarítási mutatók csak így érhetőek el.

 

Így épül fel egy páraszabályozott szellőzési rendszer

  Egy ilyen rendszer hatékonysága tehát abban rejlik, hogy tartózkodási helyiségenként kell elhelyezni a páraérzékelőkkel rendelkező automatikusan működő friss levegőt bevezető elemeket. Ezek az elemek az adott helyiség belső páratartalmának változása szerint, fokozatosan nyílnak vagy záródnak, így a ténylegesen szükséges levegőmennyiség pótlódik csak a lakótérbe. Ezzel párhuzamosan a kiszolgáló helyiségekbe telepített légelvezető elemek a szennyezettségi szintnek megfelelő mennyiségű levegőt távolítják el. A légelvezetők kiválasztása az adott helyiség funkciója szerint eltérő lehet:

  • lehet páraérzékelős
  • mozgásérzékelős
  • vagy ezek kombinációja
  • de akár CO2 és VOC érzékelővel ellátott is

A légcserét a légelvezetőkkel légcsatornán összekötött központi ventilátor biztosítja. A rendszer a szellőzés folyamatosságát garantálja úgy, hogy igény szerint szabályozza is. A ventilátor fordulatszám szabályozott, így minden körülmények között folyamatosan alkalmazkodik a légelvezető elemekhez, ezáltal a szellőzési igényekhez. Így lesz a szabályozott szellőzési rendszer a legnagyobb barátja a gazdaságos energiafelhasználásnak.

 

 

 

További lehetőség – Ha a páraszabályozott rendszer sem elég

Amennyiben nem elégszünk meg a páraszabályozott és kontrollált szellőzési rendszerrel, válasszuk a hővisszanyerős rendszert. Ebben az esetben egy hőcserélős kompakt szellőztető berendezésen keresztül vezetjük az elszívott és befújt levegőt, így visszanyerjük az elszívott levegő hőjének akár 90 %-át is. Természetesen a kontrolláltság itt is fontos szerepet tölt be, hiszen érzékelnünk kell a helyiségek szennyezettségi szintjét, és ez alapján kell a légcserét megvalósítanunk. A szabályozott hővisszanyerős szellőzési rendszerek így felelnek meg mind a komfort, mind az energiamegtakarítás legmagasabb mércéjének is.        

 

 

 

 

A kisventilátor már nem elég

 Leggyakrabban egy-egy egyedi ventillátorral megoldani az emberek a „szellőzést”, „párátlanítást” az otthonaikban. Ezeknek a ventilátoroknak azonban nem csak a névleges légszállítási adatával kellene foglalkozni, hanem meg kellene nézni, hogy… – milyen légszállítás-ellenállás diagrammal rendelkeznek, – azaz, hogy az adott beépítési helyen milyen hosszú csővezeték lesz rákötve, lebírja-e a felette lévő 6-10 szint ellenállását küzdeni vagy sem – valamint, hogy az egymás alatt-felett lévő ventilátorok folyamatos üzemre képesek-e, egyáltalán szabályozhatóak-e, – vagy akár rendelkeznek-e visszacsapó szeleppel. A kisventilátor nem rendszer, csak egy eleme a rendszernek, azaz a légcsere kialakításának csak az egyik oldala, e mellett a levegő utánpótlását is biztosítani kell megfelelő légbevezető szerkezetekkel. Egy központi gépi szellőzési rendszer esetében, ezek az alap problémák szinte fel sem merülnek, hiszen itt nem lehet átáramlási probléma, itt megoldható az igények szerinti szabályozott, folyamatos üzem is.

A szabályozott szellőzési rendszer kialakításával tehát eleget tehetünk az energiamegtakarítás által támasztott kihívásoknak, valamint biztosíthatjuk otthonaink komfortos szellőzését úgy, hogy soha többé ne kelljen küzdenünk a penésszel sem.

Ha mindezekkel egyre több család szembesül, úgy Önhöz is egyre több megrendelés fut be a következő hívószóval: Szabályozott szellőzési rendszert szeretnék meglévő vagy új házamba!”