Egészségügyi kockázat!



  1. Kezdőlap
  2. Aereco
  3. Hírek
  4. Egészségügyi kockázat!
Hírek -
2017/01/30

Nedves, penészes a magyar lakások negyede

 

A nedves, rossz levegőjű lakások több millió embert betegítenek meg Európában!

A stuttgarti Fraunhofer Épületfizikai Kutatóintézet átfogó felmérése szerint a nedves, penészes lakások bizonyíthatóan hozzájárulnak az asztma és a felső légúti betegségek kialakulásához: a nem megfelelő lakáskörülmények 40 százalékkal növelik az asztma előfordulási gyakoriságát.

A kutatóintézet számításai szerint Európában 2,2 millió ember megbetegedését okozza a penészes környezet, miközben a légúti betegségek éves szinten 82 milliárd eurónyi közvetlen és közvetett költséggel terhelik az európai országokat.

 

Problémák a magyar lakásokban és családi házakban

A magyarországi helyzet sem ad okot az optimizmusra:

A magyar lakosság 26 százaléka él a nedvesedés által érintett lakásokban – ez az ötödik legmagasabb arány Európában, és közel kétszerese a kontinens 16 százalékos átlagának.

 

Saját – nem reprezentatív – felmérésünk eredménye:

A nemzetközi adatokat sajnos alátámasztják novemberben végzett felmérésünk adatai is, melynek során 120 ingatlantulajdonost kérdeztünk meg és a válaszadók 37 százalékánál volt valamilyen probléma, jellemzően penészesedés.

 

Grafikon: Problémák a magyar lakásokban és családi házakban

 

A körültekintő felújítás megoldást jelenthet

A tanulmány szerzői rámutatnak, hogy a tüneti kezelést jelentő fertőtlenítés mellett, a megfelelő építőanyagok és eljárások alkalmazásával, gondos minőségbiztosítással, valamint rendszeres karbantartással a probléma nagyrészt kiküszöbölhető. Fontos a vízszivárgások megakadályozása, a bádogosmunkák és a vizesblokkok megfelelő kialakítása, a hőhidak kialakulásának megakadályozása, a fűtési rendszerek korszerűsítése és a megfelelő, igények szerint automatikusan működő szellőzőrendszerek kialakítása is.

A felújítások során gyakran légzáró ablakok kerülnek beépítésre, amelyek a megfelelő szellőztetési lehetőség biztosítása nélkül csak súlyosbítják a vizesedésből fakadó problémákat. Megfelelő természetes, mechanikus vagy az igényekhez illeszkedő, levegőminőség érzékeléssel szabályozott szellőzési rendszerek tervezésével és kialakításával mindez elkerülhető.

 

Energiatakarékosság vagy egészség? 

A német kutatóintézet munkatársai arra a megállapításra jutottak, hogy az elmúlt két évtizedben zömmel energiahatékonysági megfontolásból végzett felújítások a vizesedés problémáját általában nem kellő mértékben vették figyelembe. Pedig számításaik szerint 2050-ig a problémás lakások aránya a felére csökkenthető, ami több mint félmillió ember egészségét adná vissza a kontinensen.

A hideg idő beköszöntével sokan kellemetlen huzatot tapasztalnak a lakásukban, vagy aggodalmaskodni kezdenek a fűtésszámlájuk miatt. Fontos azonban, hogy az energiatakarékosság jegyében ne rögtön csak a légzáró szigetelésre gondoljunk, hanem a megfelelő szellőzés biztosítására is, a száraz és jól levegőző belső környezet ugyanis elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez vagy akár helyreállításához és a mindennapi jó közérzetünkhöz is.

A leghatékonyabb, testre szabott megoldás kialakításához érdemes épületgépész vagy légtechnikai szakértő segítségét igénybe venni!

A Fraunhof-i Épületfizikai Kutatóintézet tanulmánya LETÖLTHETŐ ITT!