1. Kezdőlap
  2. Tudásbázis
  3. Zöld Otthont Mindenkinek

Helyiségenkénti érzékelőkkel szabályozott szellőzési rendszerek

Az energiatakarékosság jegyében épületeinket egyre korszerűbb hőszigetelést biztosító falszerkezetekkel és tökéletesen záródó nyílászárókkal látjuk el, a lehető legkisebb energiafelhasználás érdekében. E hatékony megoldások alkalmazása mellett nem szabad elfeledkezni a megfelelő épületszellőzés kialakításáról, mert az így kialakuló légtömör körülmények közt, az épületben tartózkodók számára az egészséges és komfortos levegőminőség csak megfelelő szellőztetéssel oldható meg.

Lakótereinkben a CO2 jelenlétét elsősorban az emberi kilégzésnek tulajdoníthatjuk, amelyet pára felszabadulása is kísér. Egy ember átlagosan 19 liter/óra CO2 bocsát ki a kilégzése által, ami megfelelő szellőzés hiányában nem tud eltávozni az épületből és ez a komfortérzet romlását, fejfájást rossz közérzetet okoz. A mindennapi tevékenység folyamán, a főzés, fürdés, mosás közben termelődő nedvesség sem tud megfelelő szellőzés hiányában eltávozni a helyiségekből, ami lecsapódva a hideg felületeken penészedési problémákat okoz. A háztartásokban előforduló egészségre káros vegyületek, egyéb szennyező anyagok, illékony vegyületek (vegyszerek, tisztítószerek, festékanyagok, valamint a dohányfüst) is csak szellőzéssel távolíthatók el az épületből.

A hagyományos ablaknyitásos szellőztetés és az elavult, szabályozatlan szellőzési rendszerek alkalmazásával ugyan megoldható a légcsere, de ebben az esetben nagymértékű fölösleges energiaveszteséggel is kell számolni, ami jelentősen csökkenti a vastag hőszigetelés és korszerű nyílászárók hatékonyságát, jelentősen kitolva a megtérülési idejüket.

Az előre programozott szellőzési rendszerek alkalmazása nagy előrelépést jelent, de még mindig az a kérdés, hogy például egy társasház esetén – ahol a lakók életritmusa, szokásai jelentősen eltérnek egymástól – egy időkapcsolóval napszaktól függő program szerint működő szellőzési rendszer jelenti a legoptimálisabb megoldást? Egy családi ház, vagy lakás esetén az elszívó ventilátor kapcsolása a fürdőszobai villanykapcsolóra kötött vezérlése a legideálisabb szabályozási lehetőség, amely nem érzékeli a levegőminőséget?

Ezek a kérdések foglalkoztatták az Aereco fejlesztőmérnökeit, amikor megalkották a helyiségenkénti érzékelőkkel automatikusan szabályozott intelligens szellőzési rendszerek koncepcióját, amely az épület minden helyiségét külön-külön folyamatosan monitorozva gondoskodik légcseréről.

A helyiségenkénti levegőminőség érzékelésen alapuló légcsere szabályozásra több megoldás létezik, legyen szó páraszabályozott, vagy hővisszanyerős rendszerekről.

Páraszabályozott szellőzés

A higro(pára)szabályozott rendszer alkalmazásával a friss levegő utánpótlás a lakó- és kiszolgáló helyiségek nyílászáróiba épített légbevezetőkön keresztül valósul meg. Az elhasználódott levegő a kiszolgáló helyiségekből – amelyek levegője intenzívebben használódik – elhelyezett BXC pára- és/vagy mozgásérzékelős légelvezető elemeken keresztül távozik. A páraszabályozott rendszer előnye, hogy a központi elszívó ventilátort elegendő csak a kiszolgáló helyiségek légelvezető elemeihez csatlakoztatni, mert a friss levegő utánpótlását a nyílászáróba épített légbevezetők végzik, amelyek direkt módon nem csatlakoznak a légtechnikai rendszerhez, hanem a levegőminőséget érzékelve „kommunikálnak” az elszívó rendszer elemeivel a légcsere optimalizálása érdekében.

Egy korszerű szellőzési rendszerrel kapcsolatban nemcsak az optimális mértékű légcsere biztosítása az elvárás, hanem a rendszer üzemelési költségének és a karbantartási költségek minimalizálása. A páraszabályozott rendszer esetén a páraszabályozott légbevezető és légelvezető elemek segédenergia igénybevétele nélkül végzik a szellőzés szabályozást, a villamosenergia igénye csak a mozgásérzékelős légelvezetőknek (2 db AAA elem) illetve a fordulatszám szabályozott, alacsony fogyasztású központi-, vagy tetőventilátorok EC motorjainak van, amelyek karbantartása sem igényel jelentős ráfordítást.

A rendszer hatékonyságát és működési költségeit is vizsgálva a Fraunhof-i Épületgépészeti Kutatóintézet szakemberei egy azonos paraméterekkel rendelkező épületben (a tanulmányban egy 75 m2 apartmant vizsgáltak, amelyben 3 személy lakott, belső levegő hőmérséklete 21˚C, U érték=0,25W/m2.k) összehasonlították a páraszabályozott rendszert, egy 80% standard hővisszanyerős rendszerrel. Elemezve a hővisszanyerés nélküli, de szabályozott friss levegő utánpótlás miatti hőveszteséget, valamint a szellőzőrendszer energiafogyasztását is figyelembe véve egy fűtési szezonban az energiaveszteség mindössze 49 EUR (kb. 14700 Ft) többletkiadást generált. Ez a többletkiadás igen kedvező, mivel a páraszabályozott rendszer kialakítási költsége épület adottságtól függően akár harmada, fele is lehet egy standard hővisszanyerős rendszerrel összehasonlítva. Bár a páraszabályozott rendszer légbevezetőin keresztül szűrés nélkül jut be friss levegő, de tapasztalat, hogy így kevesebb por jut be az épületbe, mint a hagyományos ablaknyitás által.

Helyiségenként szabályozott hővisszanyerős rendszer

2013-ben került sorozatgyártásba az Aereco DXR intelligens hővisszanyerős rendszere, amely ötvözi a helyiségenkénti légcsere szabályozás és a hővisszanyerés előnyeit.

A DXR rendszer a kiszolgáló helyiségekből történő elszívás szabályozását a páraszabályozott rendszerből jól ismert, a helyiség funkciójához választott BXC pára- mozgás (igény esetén CO2 vagy VOC- illékony szerves vegyület) érzékelős légelvezető elemek szabályozzák.

A lakó és tartózkodó helyiségekben a légutánpótlás mértékét a helyiségekbe telepített CO2 érzékelők szabályozzák egy közvetlenül a hőcserélő egységhez csatlakozó elosztó egységen (HUB) keresztül. Ez a központi HUB egység és a hővisszanyerő egység könnyen elhelyezhető egy előszobai álmennyezet fölé, így a DXR rendszer felújítás alkalmával utólagosan is könnyen telepíthető. A rendszer csendes üzemelésére jellemző, hogy a HUB egységen belül a lakóhelyiségektől távol történnek a légutánpótlást szabályozó halk zsalumozgások, így biztosítható a rendszer észrevétlenül csendes működése.

A rendszer a helyiségek használata függvényében optimalizálja a légcserét, ami lehetővé teszi a hővisszanyerő egység két EC motorjának a pillanatnyi igényekhez alkalmazkodó, fordulatszám szabályozott működését. Ennek köszönhetően a DXR rendszer energiafogyasztása akár 50 %-kal kedvezőbb lehet egy hagyományos hővisszanyerős rendszerhez viszonyítva. A koncentrált légcsere nemcsak kevesebb energiát igényel, hanem a készülék szűrőegységeinek élettartamára is kedvező hatással van.

Hagyományos hővisszanyerős rendszerek szabályozottá tétele

Az Aereco magyarországi kínálatában megtalálható standard HRM, HRF, és HRG hővisszanyerős rendszerek vezérlése beállítható állandó légszállítás(CA) állandó nyomásérték tartás(CPs), valamint jelvezérelt(LS) módon. A helyiségenként automatikusan kontrollált légcsere megvalósítható a befúvás ágakba telepített és igény szerint beállított térfogatáram elosztó egységek, valamint az elszívási pontnál alkalmazott érzékelős BXC légelvezetőkkel.

Legyen szó új építésről, vagy felújításról, az épület adottságaihoz illeszkedő, helyiségenkénti érzékeléssel vezérelt szellőzőrendszerek kialakításával az épületben tartózkodók részére megfelelő komfortról gondoskodó, optimális mértékű légcsere biztosítható. Ezáltal az épület nem lesz sem alul, sem túlszellőztetett, ugyanakkor a szellőztető rendszerek villamosenergia fogyasztása, üzemelési költségei is kézben tarthatók.

Hasonló termékek