1. Kezdőlap
  2. Tudásbázis
  3. Szellőzés és megtakarítás

A szellőzés új szerepe: Korszerű épület = energiatakarékos szellőzés

Az energiatakarékosság jegyében épületeinket egyre korszerűbb hőszigetelést biztosító falszerkezetekkel és nyílászárókkal látjuk el, amelyek a lehető legkisebb energiafelhasználást biztosítják. E hatékony megoldások alkalmazása jelentős előrelépés, amely szabályozott szellőzési rendszerrel optimalizálható.

A szabályozatlan, ablaknyitásos szellőzésnek tulajdonítható fűtési hőveszteség egy gyengén szigetelt épület esetén 25-30 %.

Egy korszerűen szigetelt épület hőveszteségének akár 50 %-a származhat a szabályozatlan légcseréből, tekintve, hogy a légtömör körülmények között hő többnyire csak a szellőztetés alkalmával távozhat el a helyiségekből. Emiatt manapság nélkülözhetetlen egy hatékony, szabályozott légcserét biztosító szellőzőrendszer, amely nemcsak folyamatosan gondoskodik a beltéri levegő minőségéről, hanem energiatakarékos is. Az Európai Unió egyre több tagállamában ismerik fel és követelik meg az épületek szellőzésének szabályozottá tételét.

Intelligens szellőzési megoldásaink az épület helyiségeinek levegőminőségét érzékelve folyamatosan szabályozzák a légutánpótlást, valamint az elszívásra kerülő elhasználódott levegő mennyiségét. Ezáltal megoldott az épület optimális légcseréje, így nem lesz sem alul, sem túlszellőztetett.

A speciális érzékelőkkel választható részegységek és az alacsony fogyasztású ventilátorok széleskörű alkalmazási lehetőséget biztosítanak, legyen szó egy lakás vagy családi ház, egy társasház, vagy szálloda, akár egy iskola vagy óvoda energiatakarékos szellőzőrendszerének kialakításáról.

Kattintson ide és ismerje meg széleskörűen alkalmazható megoldásainkat: Életritmusunkhoz igazodó szellőzés

 

Ablaknyitással szellőztetni egy elavult, drága szokás

Régen, amikor szükségét éreztük, kinyitottuk lakásunk ablakait otthonunk átszellőztetése érdekében. Mai energiatudatos világunkban feltehető a kérdés, hogy ez a leghatékonyabb és leggazdaságosabb megoldás?

A hagyományos, ablaknyitásos vagy kézi szabályozású szellőztetéskor bent tartózkodók nem képesek megítélni, hogy valójában meddig indokolt nyitva tartani ablakot és mettől (főleg télen) csak fölösleges hőveszteség okozása. A túl rövid ideig történő szellőztetés pedig nem biztosítható  a megfelelő levegőminőség.

A páraszabályozott szellőzőrendszer alkalmazásával kiküszöbölhető az ablaknyitás okozta hőveszteség ugyanakkor jelentős fűtési energia takarítható meg.

A  rendszer elemei a helyiségek levegőminőségéhez igazodva automatikusan szabályozzák a légcserét, mindig csak ott és akkor szellőztetnek, ahol ténylegesen indokolt, ugyanakkor garantálják az optimális levegő minőséget az épületben.