1. Kezdőlap
 2. Tudásbázis
 3. Légbevezetők szakszerű beépítése

A nyílászáróba építhető Aereco légbevezető elemek egy, az ablak, vagy ajtó szerkezetébe mart szellőzőrésen keresztül engedik be a friss levegőt a helyiségbe. A rés kiképzése befolyásolja a szellőző levegő mennyiségét, így a megfelelő méretű szellőzőrés elengedhetetlen feltétele a kívánt légmennyiség beáramlásának.

A légbevezető beépítéséhez javasoljuk, vegye igénybe szakember segítségét!

Fontos

A szellőzőt minden esetben vízszintesen, az ablak felső részén kell elhelyezni, más beépítés csak akkor jöhet szóba, ha a felső beépítés lehetetlen (pl. íves ablak, felső kilincs, vagy esetleg a gázszolgáltató 2 db nem zárható elem alsó-felső beépítését követeli meg). A légbevezetők függőleges réssel történő beépítése a csapóeső elleni védelem elégtelensége miatt kerülendő.

A szakszerűen kialakított szellőzőrést furatsor nem helyettesítheti, mert így nem alakul ki megfelelő nagyságú áramlási keresztmetszet!

 

 

Figyelem!

A nyílt égésterű gázkészülékekhez valamint egység fűtőberendezésekhez alkalmazott típusok nem lezárhatók. A légbevezető elemek szellőzőnyílásának eltömítése SZIGORÚAN TILOS, mert balesetveszélyes!

Kérjük, olvassa el a kezelés-használati útmutatót, amely a jótállási jegyen található.

 

 

A légbeveztő típusához illeszkedő résméret

Műanyag ablak esetén

 • Belső oldalon: a nyílószárny legfelső részén a gumitömítés és a merevítést tartalmazó profilrész közötti sávban.
 • A rendelkezésre álló sáv profiltól függően általában 14-16 mm.
 • Külső oldalon: a tokszerkezet felső részén, a nyíló szárnyon mart réssel azonos méretben és módon, azzal szemben.
 • Középtömítéses rendszernél a középső tömítést a rés hosszában el kell távolítani!
 • A rések elkészítése után a szárny belső oldalára szereljük a légbevezető elemet, a tok külső oldalára az esővédőt.

 

Fa ablak esetén

 • a szárny felső részét az üvegszorító fölött átmarva (ha a marószár nem éri át a szárnyat, akkor az előfurat elkészítése után a marást két oldalról végezzük),
 • a tokszerkezetet érintetlenül hagyjuk. A rések elkészítése után a szárny belső oldalára szereljük a légbevezető elemet, külső oldalára pedig az esővédő-rovarrácsot. A rések szakszerű marása esetén a szárny az esővédő elem felszerelése után is biztonsággal bezárható.

 

A megfelelő rés kialakítása az ablak gyártása során a legegyszerűbb.

A szellőzőrés kialakítása

A nyílászáróba építhető Aereco légbevezető elemek egy, az ablak, vagy ajtó szerkezetébe mart szellőzőrésen keresztül engedik be a friss levegőt a helyiségbe. A rés kiképzése befolyásolja a szellőző levegő mennyiségét, így a megfelelő méretű szellőzőrés elengedhetetlen feltétele a kívánt légmennyiség beáramlásának.

A szellőzőrés legegyszerűbben a gyártás folyamán alakítható ki, de megvalósítható az utólagos marás is a már beépített ablakra. Amennyiben résekkel
ellátott ablakokat építenek be, különösen figyelni kell arra, hogy a résekkel ellátott ablakok a tervezett helyekre kerüljenek.

 

 

Utólagos beépítés esetén

Kérjük, használjon felsőmarót és pontosan kövesse a szakszerű beépítés lépéseit:

Alakítsa ki felső maróval a típushoz megadott méretű szellőzőrést a nyílászáró felső részén a szárnyon (fa nyílászárónál), vagy a szárnyon és a tokon (műanyag nyílászárónál). A szellőzőrés legegyszerűbben az ablak gyártása folyamán alakítható ki, de megvalósítható az utólagos marás is a beépített szerkezetekre.

Amennyiben résekkel ellátott nyílászárókat építenek be, különösen figyelni kell arra, hogy a résekkel ellátott nyílászárók a tervezett helyre kerüljenek:

 1. Rögzítse a talapzatot (EMM, EMF, EAR, EAF típus) vagy a légbevezetőt (EFR, EHA, EFA típus) 2db (EAR, EAF esetén 3db) csavarral a résre a belső oldalon,
 2. Pattintsa fel a légbevezetőt a talapzatra (EMM, EMF, EAR, EAF típus),Megj.: EFR, EHA és EFA típusnál a légbevezető közvetlenül a nyílászáróra szerelendő,
 3. Csavarozza fel az esővédőt és/vagy rovarrácsot a rés külső oldalára, fa nyílászárónál ált. a szárnyra, műanyag nyílászárónál a tokra,
 4. Zárható típusnál állítsa a záróreteszt „automatikus szellőzés” állásba.

 

Elkészült résmarás műanyag ablakon: a nyílószárnyon (légbevezető számára) és a kereten (ide kerül a külső oldali esővédő):

 

A FENTIEKTŐL ELTÉRŐ, SZAKSZERŰTLEN BEÉPÍTÉS ÉS KARBANTARTÁS KÖVETKEZMÉNYEIÉRT AZ Aereco Légtechnika Kft. SEMMINEMŰ FELELŐSSÉGET NEM VÁLLAL.

 

Gépi elszívórendszerek (MEV) légbevezetőinek redőnytokokra szerelése

Ennek a légbevezető-típusnak a beépítéséhez nincs szükség esővédőre. A redőnytokból kifelé vezető szellőzőréseken keresztül jut be a friss levegő, ugyanakkor ezek a berendezés tömítését is lehetővé teszik.

A szellőzőrés kialakítását szakembernek kell végeznie a redőnytok belső függőleges oldalán (a szellőzőrés méretéről bővebb információ az EAH² termék adatlapján található). A kivágásnak a szigetelésen keresztül a redőnytokba kell nyílnia. A tartozékként beszerezhető átvezető elemmel megakadályozható a redőnytok elemein keresztül fellépő oldalirányú levegőszivárgás.

Légbevezetők falra szerelése gépi elszívórendszerhez (MEV)

Az EHT falra szerelhető légbevezető egység egy légbevezetőből, egy henger alakú csőből és egy esővédőből áll.

A légbevezetőt a fal felső részére kell szerelni, így elkerülhető a huzat, amely zavarhatná a lakókat, és a levegő optimális keveredését is elősegíti a helyiségen belül.

A homlokzatba kerek nyílást kell fúrni. A légbevezető egy 100 mm átmérőjű fali csőhöz van rögzítve. Létezik 125 mm átmérőjű nyílást lefedő változat is. Az esővédő kívülre kerül.

Tanács

A berendezés felszerelése után győződjön meg róla, hogy az ajtók alatt legyen egy 2 cm-es rés, melyen keresztül a levegő átáramolhat a száraz levegőjű helyiségekből a nedves levegőjű helyiségekbe.

Karbantartás

A jó levegőminőség és a légáramlás biztosítása érdekében ajánlott a rendszeres karbantartás (portalanítás). Ha a légbevezetőket nem tisztítják rendszeresen, piszkosak lesznek, így csökkenhet az MEV teljesítménye.

Hasonló termékek