1. Kezdőlap
  2. Tudásbázis
  3. A hővisszanyerős szabályozott gépi szellőztetés vagy az elszívásos páraszabályozott gépi szellőztetés a megfelelőbb megoldás?

Ez a kérdés nem válaszolható meg azonnal, hiszen számos választási szempontot kell mérlegelni.

Energetikai megközelítés: a hővisszanyerős szabályozott gépi szellőztetés energiahatékonysága nagyban függ az éghajlati viszonyoktól.

 

Szigorúan energetikai szempontból az elszívásos páraszabályozott vagy a hővisszanyerős szabályozott gépi szellőztetés közötti választás elsősorban a klimatikus viszonyoktól és a lakás használtsági arányától függ. Az energiahatékonyság optimalizálásához a két rendszer ugyanis két különböző megközelítésre támaszkodik.
A hővisszanyerős szabályozott gépi szellőztetés lehetővé teszi az elhasznált levegő hőjének jelentős részének visszanyerését a hőcserélő révén, míg az elszívásos páraszabályozott (vagy általánosabb elnevezéssel modulált) gépi szellőztetés a légcsere automatikus csökkentésével operál a hőveszteség korlátozásához, a pillanatnyi igényekhez alkalmazkodó szellőzési intenzitás változtatásával. Mérsékelt éghajlat esetén, a hővisszanyerős szabályozott gépi szellőztetés és az elszívásos szabályozott gépi szellőztetés e tekintetben szinte egyenértékű. Energetikai szempontból a hővisszanyerős szabályozott gépi szellőztetés abban az esetben válik rendkívül érdekessé, amikor a kültéri levegő nagyon hideg, mint például az északi országokban.
Az elektromos fogyasztást tekintve az elszívásos szabályozott gépi szellőztetés sokkal hatékonyabb, mint a hővisszanyerős szabályozott gépi szellőztetés, hiszen az utóbbi rendszer két ventilátort alkalmaz a szabályozott gépi szellőztetés egy ventilátorával szemben, amihez hozzátevődik a hőcserélő és a szűrők által generált nyomásesés.

 

Beltéri levegőminőség: az épület elhelyezkedése és a külső környezet légszennyezettség szerint változó eredmények, a hővisszanyerős szabályozott gépi szellőztetés magasabb karbantartási igénye mellett

A beltéri levegőminőség szintjén a két rendszer hasonló paraméterekkel rendelkezik a belső szennyező anyagok kivezetése terén, hiszen mind a hővisszanyerős szabályozott gépi szellőztetés, mind a szabályozott gépi szellőztetés a helyiségek igényei szerinti modulációra alapozza teljesítményét, átlagosan alacsonyabb, de az igényeknek jobban megfelelő légáramlást biztosítva.
Ugyanakkor a kültéri levegő szűrésének köszönhetően, a hővisszanyerős szabályozott gépi szellőztetés jobban védi a lakást a külső részecskékkel szemben (PM2,5, PM10 stb.), amit a szabályozott gépi szellőztetés általában nem tesz lehetővé. Az elszívásos szabályozott gépi szellőztetés e szűrési korlátja azonban egyben előnyt is jelent a hővisszanyerős szabályozott gépi szellőztetéssel szemben, hiszen nincs szükség a szűrő karbantartására. Ha ugyanis a szűrőt nem tisztítják vagy cserélik rendszeresen (általában félévente), szennyeződése a nyomásesés növekedését idézi elő, ami elektromos túlfogyasztással, zajjal, és az energiahatékonyság vesztésével jár.
A szabályozott gépi szellőztetés másik előnye, hogy a kültéri levegőt közvetlenül a légbevezetőkön engedi be, és nem légcsatornákon keresztül, mint a hővisszanyerős gépi szellőztetés esetében, ahol szigorúan ügyelni kell a légcsatornák tisztaságára és légmenetes csatlakoztatására.

 

A hővisszanyerős gépi szellőztetés ideális a kültéri zajok elleni szigetelés szempontjából, míg a szabályozott gépi szellőztetés könnyebben optimalizálható a csendes működésre.

Akusztikai szempontból a hővisszanyerős gépi szellőztetés fokozott védelmet biztosít a külső zajokkal szemben, míg a szabályozott gépi szellőztetés alapesetben rendkívül csendes működést tesz lehetővé például a szobákban, nagyon minimális és alacsony nyomáson működő frisslevegő bevezetéssel. Ez a nyomás jelentősen alulmarad a hővisszanyerős szellőztetéshez képest, ahol a befúvónyílások telepítése rendkívüli gondosságot és megfelelő tervezést tesz szükségessé a zajproblémák elkerülése érdekében.
A telepítést tekintve a szabályozott gépi szellőztetés jóval kevesebb munkálatot igényel, mint a dupla csatornahálózatot tartalmazó hővisszanyerős gépi szellőztetés. A szabályozott gépi szellőztetés beruházási költsége jóval alacsonyabb, mint a hővisszanyerős gépi szellőztetésé: az előbbi 3–6-szor olcsóbb.

 

Hővisszanyerős szabályozott gépi szellőztetés vagy szabályozott gépi szellőztetés: minden a prioritási sorrendtől függ!

Összefoglalásképp elmondható, hogy hővisszanyerős gépi szellőztetés és az egyirányú páraszabályozott gépi szellőztetés között nem lehet automatikusan választani: a tervezőt olyan szempontok vezérelhetik a két technológia közötti döntésben, mint a projektre szánt beruházási költség, a kültéri levegő szűrésének szükségessége vagy az elektromos fogyasztás csökkentése, hiszen mindkét megoldás sajátos előnyökkel és jellemzőkkel rendelkezik.