Komfort és energiamegtakarítás megfelelő szellőzőrendszerrel 



  1. Kezdőlap
  2. Aereco
  3. Hírek
  4. Komfort és energiamegtakarítás megfelelő szellőzőrendszerrel 
Hírek -
2023/05/11
Komfort és energiamegtakarítás megfelelő szellőzőrendszerrel 

 

Talán az egyik legfontosabb igazság, hogy nem csak az szükséges, ami kötelező. Jól tudjuk, hogy az egyre hatékonyabb energiafelhasználást biztosító gépészeti megoldások sok esetben új megoldandó problémát vetnek fel. Erre jó példa volt a kondenzációs technika elterjedése idején az égéstermék elvezetés biztonságához szükséges új elvárások a füstgázelvezető rendszerekkel szemben. 

Ma csak olyan épület kaphat használatbavételi engedélyt, amely teljesíti a jogszabályokban meghatározott energiahatékonysági tulajdonságokat. Ezt az elvárást csak kiváló homlokzati hőszigeteléssel és fokozott légzárású nyílászárókkal ellátott épületek képesek teljesíteni. Azonban nem mehetünk el amellett a tény mellett, hogy az épület természetes filtrációjának nullához közelire csökkentésével nem csak azt akadályozzuk meg, hogy a helyben megtermelt meleg levegő távozzon az épületből, de azt is, hogy friss levegő jusson be. Márpedig friss levegőre minden embernek szüksége van. Az ablaknyitás kézenfekvő, de nem megoldás. A hagyományos módon épült épületek, akár még 15 évvel ezelőtt is a jóval magasabb természetes filtráció révén biztosították azt a természetes légcserét, ami az egészséges levegőminőség fenntartásához szükséges volt. Az ablaknyitással ezt jól kiegészíthettük. Az épület használatának intenzitása függvényében 2-3 óra alatt teljes légcserét kell biztosítani. Ez ma közel nulla természetes filtráció mellett napi kétszer 10 perc ablaknyitással nem érhető el. Az elhasznált levegő beszorulása pedig nem csupán párásodást, illetve penészedési problémát eredményez, de a CO2 szint egészségtelen mértékű emelkedését is okozza. 

Gépész szakemberként nem elég ismerni ezt a tényt, de elengedhetetlenül szükséges a megrendelői oldal figyelmét is felhívni rá. Bár láthatóan növekszik az igény megrendelői oldalon is a hővisszanyerős szellőző rendszerek kiépítésére, de például társasházak esetén ez az igény a pusztán pénzügyi befektetőként megjelenő beruházó számára addig a percig csak elkerülendő költséget jelent, amíg az építésügyi jogszabályok ezt nem teszik kötelezővé számára.  A jelenlegi szabályozás lakóépületek esetében csupán az ablaktalan helyiségek gépi elszívását írja elő. A beruházó pedig megelégszik ennek az előírásnak való minimum költségszinten történő megfeleléssel.

Tervezői attraktivitás kérdése, hogy központi elszívó kürtővel tervezett épületek esetén ne helyi elszívó ventilátorok százait tervezzük be, amelyet hiába tervezünk két fokozatúra, hogy legalább a minimális alapszellőzést biztosítsa, ha a kivitelező költségcsökkentés miatt ezt kiváltja egyfokozatú kivitelűre. Több társasházi beruházás esetén sikerült bebizonyítani már azt a tényt a beruházó felé, hogy az ilyen kialakítású épületek esetén a kürtő tetején elhelyezett folyamatos működésű, de változó fordulatszámú központi elszívó ventilátorok és a kiszolgáló helyiségekben elhelyezett BXC szabályzó elemek 20-25 lakásszámnál nagyobb épület esetén nem csak hogy nem jelentenek magasabb beruházási költséget, de elejét vehetjük a szellőzetlenségből adódó penészedés miatti, illetve a szellőző kürtőn keresztül terjedő szagok miatti vevői reklamációknak.

A folyamatos kűrtőelszívás egyik előnye a kényszeráramlás, ami egyrészt megakadályozza a keletkező szagok szabad áramlását minden irányba, másrészt rendszerbe állítva energiahatékony komfortszellőzést képes biztosítani. A rendszer elszívási oldalon történő szabályozását a kiszolgáló helyiségekben elhelyezett Aereco BXC pára, illetve jelenlét érzékelős légelvezetői biztosítják, amelyek együtt dolgoznak az azonos gyártmányú VTZ, VCZ fordulatszám szabályozott elszívó ventilátorokkal. A frisslevegő pótlásáról pedig minden esetben a komfortterű helyiségekben elhelyezett páraszabályozott Aereco légbevezetőkkel lehet gondoskodni. A rendszer akkor hatékony, ha a lakáson belüli szabad légáramlás biztosított. Ehhez elégséges küszöb nélküli beltéri ajtók használata. Az így kialakított rendszer nem jár komfortérzet romlással, hiszen az alacsony légáramlással belépő friss levegő képes keveredni a beltér meleg levegőjével, mire a komfortzónába ér. Az igényekhez alkalmazkodó szellőzési intenzitás pedig energiahatékonyan képes az egészséges levegőminőséget biztosítani. 

Családi házak, intézmények, szállodák esetében, ahol a beruházó fogja üzemeltetni az épületet, már sokkal nagyobb számban jelenik meg az igény a szintén központi, de hővisszanyerős szellőztető rendszer kialakítása iránt. Ilyen megrendelői igény esetén, tervezőként érdemes olyan márkát választani, amely gépei alacsony zajszint mellett képesek biztosítani a magas hővisszanyerési hatásfokot, és le tudják küzdeni a sokszor többszáz méter szűk keresztmetszetű légtechnikai csővezeték ellenállását. Az Aereco hővisszanyerős rendszerei amellett, hogy teljesítik ezt az alapvető elvárást, de légtechnikai csővezetékeihez kapcsolódó szelepfogadó és osztódobozai zajcsillapított kivitelűek, így a rendszer a léghangoktól és áthallásoktól mentesen építhető ki. A megfelelő gép kiválasztása, méretezése a legfontosabb tervezői feladat, ezt egyszerűen kezelhető kiválasztó program biztosítja. 

Tervezőként és kivitelezőként is a legfontosabb feladat a minden szempontból hatékony és komfortos gépészeti rendszer kialakítása. Ehhez nem szabad megfeledkezni arról a tényről, hogy csak folyamatos működésű, és a pillanatnyi igényekhez alkalmazkodni képes légtechnikai rendszer kiépítésével biztosítható a komfortos tartózkodás az épületen belül. Ennek hiányában a benntartózkodók nem tudják majd élvezni az épület nyújtotta egyéb adottságokat.