TUDJA MEG MIT JÓSOL A 2020-AS ÉVRE AZ AERECO



  1. Kezdőlap
  2. Aereco
  3. Hírek
  4. TUDJA MEG MIT JÓSOL A 2020-AS ÉVRE AZ AERECO
Hírek -
2020/01/01

Hogyan lehet jobb az épületeink levegője 2020-ban?

Ezt jósolja az idei évre az Aereco Légtechnika Kft.
Mire érdemes odafigyelni lakásaink építésénél vagy felújításánál, ha szeretnénk, hogy az épületeinkben egészséges és friss legyen a levegő? Mi jelenti a legnagyobb kockázatot a szervezetünkre és lakásunk állapotára nézve? Milyen trendek határozzák meg az új épületgépészeti megoldásokat, és ezek miként segítenek benne, hogy kényelmes, egészséges és energetikailag gazdaságos legyen az otthonunk? Ezekre a kérdésekre keresi a választ az Aereco, azzal a célkitűzéssel, hogy folyamatosan biztosítani tudja a lakó- és kereskedelmi épületekben az egészséges élethez elengedhetetlen friss levegőt!

 

1. Energiahatékonyság vagy egészség?

Économie d’énergie intelligente

Építkezés vagy felújítás során a legtöbb figyelmet általában az energiahatékonyság problémájának szentelik a szakemberek és a tulajdonosok egyaránt, ami nem csak a későbbi fűtésszámlák, de a környezet szempontjából is kedvező. Az egyre jobb lakásszigetelések és nyílászárók azonban nem csupán a benti meleget tartják odabent nagyon hatékonyan, de a levegőben felgyülemlett párát és széndioxidot is, míg a friss levegőt odakint. A nedves, rossz levegőjű, penészes lakások pedig bizonyíthatóan hozzájárulnak az asztma és más légúti megbetegedések kialakulásához. 

A probléma már ma több embert érint, mint gondolnánk: a németországi Fraunhofer Épületfizikai Intézet átfogó felmérése szerint Európában 2,2 millió ember megbetegedése vezethető vissza a penészes környezetre. Ennek fényében aggasztó, hogy Magyarországon a lakosság 26 százaléka él nedvesedés által érintett lakásban. Felmerülhet tehát a kérdés, hogy le kell-e mondanunk a jó levegőről az energiahatékonyság jegyében, vagy fordítva. 

Az Aereco szerint az ellentmondás egyszerűen leküzdhető a megfelelő, levegőminőség érzékelővel ellátott szellőzési rendszer kialakításával, amely folyamatosan méri a belső levegő széndioxid- és páratartalmát, és mindig ennek megfelelően szabályozza a légcserét. Ennek köszönhetően nem csak optimális szinten tartja a belső páratartalmat és a levegő frissességét, de a túlszellőztetés is elkerülhető vele, vagyis nem enged be a szükségesnél több levegőt a külső térből. A szabályozott szellőztetéssel így végleg megszüntethető a túl párás vagy akár túl száraz levegő, valamint a penész okozta egészségügyi kockázat, és még az épületek energiafelhasználása is hatékonyabbá válik.

 

Retrofit and improve of performance - Advice pages2. Digitális korszakváltás

Az egyre fokozódó digitalizálódás a gépészipart is eléri, akárcsak a legtöbb ‒ ha nem az összes ‒ hagyományos szakmát. Az Országos Magyar Épületgépész Napokon résztvevő gépész szakemberek egybehangzó véleménye szerint ez az, ami az elkövetkező években várható trendeket a leginkább jellemezni fogja az iparban. A jelenlegi gépészeti megoldásokhoz képest olyan mérvű változás várható, mint amilyet az érintőképernyős telefonok berobbanása jelentett a nyomógombosok után a telekommunikációban, vagy mint a sorvezető GPS-szel ellátott traktorok bevezetése a mezőgazdaságban.

A digitalizálódással megnyílhat az épületgépészeti megoldások által kínált lehetőségek tárháza, hogy azok még inkább alkalmazkodjanak a felhasználók egyéni igényeihez és az energiahatékonyság elveihez. Mindezzel természetesen az is együttjár, hogy az eddigieknél nagyobb hangsúlyt kell fektetni az elektronikai, informatikai oktatásra a gépészmérnök- képzésben.

 

 

3. Naprakész tudás

Page résultats de recherche Aereco

Hogy a szakma lépést tudjon tartani a technika gyors fejlődésével, elengedhetetlen, hogy a képzési rendszer mindig naprakész legyen, és tartalmazza a legújabb ismereteket, technológiákat. Mivel az épületek szigetelésének tökéletesítésével egyre nagyobb problémát jelent a benti friss levegő utánpótlása, a légtechnikai megoldások az épületgépészet minden eddiginél fontosabb területét fogják képezni a jövőben. Ezért a leendő gépészek tudásanyagának frissítésén túl, a már szakmájukban tevékenykedő kivitelezők továbbképzése is kulcsfontosságú. Nem csupán a lakosság, de a gépész kivitelezők körében is tudatosítani kell, hogy egy jó épület, a „túl jó” szigetelés önmagában milyen kockázatokat rejt, és a friss levegő hiánya milyen egészségügyi problémákat jelenthet, ahogy a megoldás lehetőségeit is.

Az Aereco elkötelezett a fejlődés és az energiahatékonyság mellett, ezért a fejlesztéseknél arra törekszik, hogy a jövő rendszereinek üzemeltetési költségei a lehető legkisebbek legyenek amellett, hogy az általuk elérhető energiamegtakarítás a legmagasabb legyen, figyelembe véve a belső tér és a bennük tartózkodók maximális friss levegő és komfort igényeit.

2020. december 31. után minden új épületet a közel nulla energiaigény szint szerint lehet majd csak építeni, így a rendeletben rögzített energetikai mutatószámok lesznek mérvadóak. Így a jóslatunk az épületgépészeknek szinte egyértelmű: az épületeink szigorodó követelményeivel összhangban az alkalmazott gépészeti rendszereknek is fejlődnie kell. Olyan termékek, rendszerek alkalmazása válik szükségessé, melyek az épületet és az egyént egyaránt maximálisan kiszolgálják, a legkisebb energiafogyasztás mellett. Az okos gépészeti rendszerek tervezéséhez, kivitelezéséhez, üzemeltetéséhez az ehhez értő szakemberek elengedhetetlenek.

A légtechnika területén az Aereco kész olyan megoldásokat szállítani, amik a fenti igényeknek megfelelnek, és az ehhez szükséges tudásanyagot 2020-ban át tudják adni a megfelelő személyeknek, legyen szó építtetőről, tervezőről, kivitelezőről vagy akár üzemeltetőről. Együtt meg tudjuk oldani a legkülönfélébb feladatokat, így lesz 2020-ban és a jövőben is friss, egészséges levegő minden épületben úgy, hogy ehhez szinte alig kell energiát felhasználnunk!