HU

Minden, amit a szellőzésről tudni érdemes

Minden, amit a szellőzésről tudni érdemes

Életritmusunkhoz igazodó szellőzés

Életünk legnagyobb részét, közel 90 %-át épületekben töltjük. Otthonunk, a munkahelyünk, az iskola, az óvoda mind-mind zárt tér, amelyek levegőjét naponta hosszabb időn keresztül lélegezzük be. Az energiatudatosság jegyében tökéletes hőszigeteléssel látjuk el épületeinket és korszerű, fokozott légzárású nyílászárókat alkalmazunk. Ezáltal egy egészen más életkörnyezet alakul ki, mert az épületek „bedobozolásával” egyidejűleg meggátoljuk a természetes légcserét is. Szellőzés hiányában a lakásban termelődő pára és egyéb, a lakásban felgyülemlő szennyező anyagok sem tudnak eltávozni a helyiségekből, amely a párásodás, penészedés problémájához vezet. A gyakori ablaknyitásos szellőztetés megoldást jelenthet, de ha kiengedjük a meleget az ablakon, akkor mi értelme a vastag hőszigetelésnek, és a légtömör, jól szigetelt nyílászáróknak?

A korszerű szellőzési rendszerek tökéletesen alkalmazkodnak mindennapi életünkhöz és az épületben végzett tevékenységhez igazodva, észrevétlenül gondoskodnak arról, hogy mindig a szükséges mennyiségű friss levegő legyen otthonunkban, ugyanakkor megkímélnek az ablaknyitás okozta szellőzési hőveszteségtől.

Az energiatakarékos, páraszabályozott Aereco központi ventilátoros rendszer, csak ott és akkor szellőztet, amikor és ahol ténylegesen indokolt. A páraszabályozott szellőzés működése nagyon egyszerű. A légbevezető és légelvezető elemek érzékelik, hogy hol van szükség légcserére és a párás levegőt felhasználva „kommunikálnak” egymással és automatikusan oldják meg a párás, szennyezett levegő eltávolítását.

 

 

Jobb légcsere, nagyobb komfort

Azáltal, hogy az Aereco szabályozott szellőztetési rendszer a szükségletek szerint szellőztet, nagyban hozzájárul a belső levegőminőség javításához. Amint egy helyiségben személyek tartózkodnak, nő a relatív páratartalom, ekkor a páraérzékelős szellőzőelemek zsalui nyílnak, megnő a légforgalom. A kiszolgáló helyiségekben (konyha, fürdő, WC) folytatott tevékenységek fokozott szag, illetve párakibocsátással járnak. Ezek következtében az itt elhelyezett légelvezetők a páraérzékelő vagy mozgásérzékelő, esetleg kézi kapcsoló hatására nyitnak, ezáltal fokozva az elszívott levegő mennyiségét és felgyorsítva a szennyezett levegő eltávolítását.

 

Pára és penészmentes otthon

Az emberi kipárologtatás és a szokásos tevékenységeink (főzés, zuhanyozás, mosás) következtében felszabaduló nedvesség páralecsapódásokat okozhat, melyek gombásodást, penészesedési folyamatokat indíthatnak el. Ahogy növekszik a páratartalom, és ezzel a kondenzáció veszélye, a higroszabályozású szellőzőelemek nyitnak, a fokozódó szellőzés csökkenti a páratartalmat, így megszűnik a kondenzáció veszélye.

 

Gázkészülékek légellátása

A nem zárható és növelt minimum hozamú légbevezetők szakszerű kiválasztásával és elhelyezésével a nyílt égésterű gázkészülékek égési és szellőző levegőjének utánpótlása biztosítható. Ezáltal ezek a berendezések biztonságosan üzemeltethetőek.

 

Gondolkodjon rendszerben

A páraszabályozott rendszer csak annyi levegőt enged be, amennyi az optimális levegőminőség érdekében indokolt, ezáltal megszűnik az ablaknyitásokból adódó felesleges hőveszteség.

 

v4a-whole-house-exhaust-fan-ventilation

Alacsony fogyasztású központi ventilátorok

Az intelligens vezérlőelektronikával szabályozott, alacsony fogyasztású központi ventilátorok teljesítményét a légelvezető elemek zsaluállása szerint szabályozza, pl. zárt zsaluállások esetén (ha úgy érzékeli, hogy nem tartózkodnak a lakásban), automatikusan „elaltatja” önmagát.

Társasházak, középületek szállodák esetén a párás, szennyezett levegő eltávolítása kedvező energiafogyasztású tetőventilátorokkal is történhet, amelyek fejújítás alkalmával a már kiépített szellőzési rendszer meglévő egyes részegységeivel is könnyedén kombinálhatók.

demand-controlled-ventilation-less-clogging-of-filters-air-ducts-and-terminals

Lassabban koszolódó légcsatornák

A szabályozott szellőzésnek köszönhetően a légcsatorna hálózat elkoszolódása lassabban megy végbe, így a légcsatornák tisztítási karbantartás időszaka is kitolódik. A tisztább szellőzővezeték a ventilátorok energia fogyasztására is kedvezőleg hat.

demand-controlled-ventilation-increased-life-of-demand-controlled-exhaust-fans Hosszabb ventilátor élettartam

A páraszabályozott szellőzési rendszer az optimális levegőminőség és komfortérzet biztosításához éves szinten kevesebb gépi légszállítást igénnyel, ami az automatikus nyomásérzékelővel vezérelt, fordulatszám szabályozott ventilátorok várható élettartamára is kedvező hatással van.

 

demand-controlled-ventilation-greater-availability-of-pressure-and-airflow-for-terminals Intelligens légelvezetők

A párás szennyezett levegő eltávolítását a kiszolgáló helyiségekben elhelyezett légelvezető elemek végzik, amelyek a helyiségek funkciója alapján lehetnek páraérzékelővel, vagy mozgásérzékelővel CO2 vagy VOC érzékelővel ellátva. A légelvezetőket a rendszer egyetlen elektromos áramot igénylő egységéhez, a csendes, alacsony fogyasztású központi ventilátorhoz kell csatlakoztatni.

 

demand-controlled-ventilation-reduced-size-of-air-ductwork Kisebb légcsatorna igény, több hasznosítható terület az épületben

A folyamatos légcserét biztosító páraszabályozott szellőzési rendszer lehetővé teszi a kisebb átmérőjű légcsatornák alkalmazását, mivel a légelvezetési pontoknál egyidejűleg különböző mértékű elszívási igény jelentkezik. Kísérletek igazolták, hogy a rendszerben egyidejűleg fellépő maximális légszállítási igény alacsonyabb, mint a folyamatos gépi szellőzéshez kalkulálható egyidejű maximális légszállítás.
A kisebb légcsatornák beépítésével a szellőzőrendszer helyigénye is csökken, ezáltal az épületben hasznosítható terület növelhető.

 

Néhány közvetlen előny

Az Aereco szabályozott szellőzési rendszer azáltal, hogy a bent lévők szükségleteihez igazítja a szellőzőlevegő mennyiségét, minimalizálja a szellőzési hőveszteséget, és optimálissá teszi a légcserét, megelőzve a páralecsapódásokat és azok káros következményeit.
Az Aereco S.A. által 1984-ben kifejlesztett páraszabályozott szellőzési technológia ma fontos helyet foglal el a szabályozott szellőzés területén.

Helyiségek funkciója szerint választható szenzorok a légcsere szabályozásban

Az Aereco DCV (Demand Controlled Ventilation – igények szerint automatikusan szabályozott szellőzés) termékek fejlesztésének fő irányelve, hogy a szellőzési rendszerek légutánpótlását, illetve a szennyezett levegő eltávolítását végző részegységek, szellőzőelemek működését különböző módokon szabályozzuk, hogy alkalmazkodjunk minden helyiségben a légcsere szükséglethez.

 

Aereco szellőzési rendszereket többféle érzékelő vezérelheti:

Pára(higro)szabályozott légmennyiség

Alapelv: az áramlási keresztmetszetet a helyiség relatív páratartalmától függően változtatja.

A páraszabályozott szellőzőelemek érzékelője és működtetője azt az ismert fizikai jelenséget használja ki, hogy egyes anyagok megnyúlnak a páratartalom emelkedésekor és összehúzódnak, ha a levegő szárazabbá válik. Ezen az elven működik a V8 és V16 érzékelők 8, illetve 16 rétegű poliamid pántkötege, amely egy vagy több zsalut mozgat, ezzel befolyásolva a szellőzőlevegő mennyiségét a mindenkori belső relatív páratartalom függvényében. Minél nagyobb a helyiség levegőjének páratartalma, annál jobban kinyitnak a zsaluk. A légbevezetők V8 érzékelője csak a belső levegő páratartalmát érzékeli, a beáramló friss levegőtől elszigetelt, tehát annak nedvességtartalma, vagy hőmérséklete a működését nem befolyásolja.

A higroszabályozású technológiát páraérzékelős légbevezetőkbe, illetve légelvezetőkbe (elszívó rácsokba) építik be. Ezeket olyan helyiségekben tanácsos alkalmazni, ahol a páratartalom jól jelzi levegő szennyezettségét (nappalik, hálók, fürdőszobák). Az Aereco az MSZEN 13141-9 szabvány szerint gyártja a páravezérelt szellőzőelemeket. A higroszabályozású légbevezető és légelvezető elemek poliamid pántkötegeire a gyártó 30 év garanciát biztosít.

 

humidity_sensitive_ariflow

product_bxc_800x800Manuálisan kapcsolható szellőzés

Alapelv: Fokozottan szennyezett levegő esetén az elszívott légmennyiség manuálisan növelhető.

A manuálisan csúcshozamra kapcsolható légelvezetőket olyan intenzíven szennyezett helyiségekbe érdemes beépíteni, ahol a páratartalom figyelésével a légszennyezettség nem kimutatható (pl. WC, Konyha: páraérzékeléssel kombinálva stb.).

 

 

 

 

 

tda-infra-red-sensor-ventilationMozgás / jelenlét érzékeléssel aktivált szellőzés

Alapelv: a szellőzőlevegő mennyiségét automatikusan és arányosan igazítsuk a helyiség használatának intenzitásához.

Az emberi jelenlét az Eyebooster mozgásérzékelőt automatikusan aktiválja. Ennek hatására a légelvezető zsalui „maximum állásra” nyitnak. Ezt a módszert akkor érdemes alkalmazni, ha a páratartalom nem mutatja a levegő magas szennyezőanyag tartalmát, de az emberi jelenlét arra következtetni enged (pl. WC-k, időszakosan használt irodaterek stb.)

A mozgásintezenzitás-érzékelős légelvezető elemek pedig a nagyon változó kihasználtságú helyiségek, mint pl. tanácstermek, osztálytermek, előadók stb.).

 

 

 

co2-cov-sensor-pollutant-vignetteSzabályozás CO2 vagy VOC szenzorokkal

Alapelv: a rendszer a helyiség levegőminőségét (CO2vagy VOC szintjét) folyamatosan vizsgálva szabályozza a légcserét.

Mindkét szenzor azonos elven működik: Telepítésekor a lepattintható borítás alatt található potenciométeren 6 féle levegő minőség koncentráció szintértékből választhatunk. Amint a levegőminőség koncentráció meghaladja a beállított értéket, légelvezető “kinyit” hogy a szennyezett levegő gyorsan távozhasson, majd visszazár, amint a levegő szennyezettsége a beállított érték alá csökkent.

Egy-egy BXC CO2 vagy VOC egység “Master-slave” üzemmódban akár 5 db BXC 403 légelvezetőt is vezérelhet, ezáltal nagyobb helyiségek szellőztetése is szabályozható.

 

A variációk száma végtelen…

Az Aereco páraszabályozott szellőzési rendszer a bent lévők szükségleteihez igazítja a szellőző levegő mennyiségét, minimalizálja a szellőzési hőveszteséget, optimálissá teszi a légcserét és megelőzi a páralecsapódásokat és azok káros következményeit.

A rendszer azonos elven működő, de különböző funkciójú elemekből épül fel, amelyek működési összhangja biztosítja az épületekben az egészséges környezetet. Ezekkel a légcserét szabályozó elemekkel amellett tartható fenn folyamatosan az optimális belső levegő minőség, hogy a lehető legkevesebb energiát használjuk fel, valamint minimalizáljuk a szellőzési hőveszteséget is.

Az Aereco páraszabályozott rendszer egyaránt alkalmazható különböző funkciójú, egyszintes, vagy többszintes épületek esetén, mivel a helyiségek szellőzését külön-külön optimalizálják.

A táblázatban a teljesség igény nélkül bemutatunk néhány megoldási javaslatot Aereco rendszer érzékelőinek épületekben történő alkalmazhatóságára:

 

Páraérzékelő Mozgás érzékelő Páraérzékelő + kapcsoló Pára + jelenlét érzékelő Jelenlét érzékelő időzítővel Páraérzékelő + jelenlét érzékelő időzítővel
Lakás / Családi ház
Konyha ++ ++++  +++
Fürdőszoba ++++ +++ +++ +++
WC ++++ ++ +++ ++++ +++
Fürdőszoba + WC + + ++ +++ +++ ++++
Mosó-szárító helyiség ++++ +++  +
Iskolák / Óvodák
Osztálytermek +++ + +
Mosdó helyiségek ++++ ++ +++ ++++ +++
Középületek és irodaházak
Irodák +++ + +  +
Tárgyaló helyiségek +++ + +  +
Fitness center
Öltözők +++ ++ ++ +++ +++
Zuhanyzók ++++ +++ +++  +++

 

CO2 érzékelés Illékony szerves vegyület szenzor (VOC) Távirányítóval vezérelhető Fix. manuális beállítás
Lakás / Családi ház
Konyha ++ +++ +
Fürdőszoba +
WC ++ +++ +
Fürdőszoba + WC ++
Mosó-szárító helyiség  ++
Iskolák / Óvodák  ++++
Osztályterem ++++ +++ +
Mosdó helyiségek ++ ++ +
Középületek és irodaházak
Irodák ++++ ++++ +
Tárgyaló helyiségek ++++ ++++ + +
Fitness center
Öltöző helyiségek ++++ + +
Zuhanyzók ++++ + +  ++

 

 

A páraszabályozott szellőzés elmélete

Páraszabályozott szellőzés, amelyet az Aereco 1984-ben alkotott meg, alapelve, hogy a (higroszabályozású) páraszabályozott elemek önmagukat automatikusan szabályozva, a helyiség relatív páratartalmától függően változtatják az áramlási keresztmetszetet, szabályozva ezáltal a légutánpótlást (légbevezetők) és a helyiségből elszívásra kerülő levegő mennyiségét (légelvezetők).

Egy költséghatékony alternatíva a hővisszanyerésre

Összehasonlító tanulmány: Aereco páraszabályozott szellőzés és a hővisszanyerős szellőzés

2008-ban készült Fraunhofer Institut für Bauphysik tanulmányának hatására összehasonlítottuk az Aereco páraszabályozott gépi szellőztető rendszert több hővisszanyerős rendszerrel.

ventilation-comparison-dcv-hrv-300x300

Feltételezések:

A szimuláció egy 3 ember által lakott 75 m2 -es apartmanra lett elkészítve. A belső hőmérséklet 21°C-on lett rögzítve. Az u hő

átbocsátási tényező 0.25 W/m².K értékre lett felvéve. A kísérlethez három jellegzetes város, illetve ehhez rendelt időjárási viszony lett kiválasztva.

(A Német Meteorológiai Intézet által szolgáltatott adatok alapján)

 • Hof (hideg)
 • Würzburg (mérsékelt)
 • Freiburg (meleg)

Az alább közölt eredmények a Hof-ban készült adatokon alapulnak (amely így a legnagyobb hővisszanyerési hatásfok érvényesülést tett

lehetővé). Kapcsolódó dokumentum: letölthető itt

 

Energia megtakarítás

A tanulmány mutatja, hogy az Aereco páraszabályozott gépi szellőzési rendszer csak kevés többlet energia fogyasztást – 1070 kWh – jelent egy fűtési szezonban összehasonlítva egy 80%-os hővisszanyerős rendszerrel szemben a tanulmányban foglalt körülmények szerint.

Az ebből származó többlet költség – 47 € (14 570 Ft*)- sokkal kevesebb, mint a hővisszanyerős szellőztető készüléken évente a megfelelő működésének fenntartásához szükséges szűrő csere díja (2-es számú grafikon).

Ha készítünk egy hosszú távú előrejelzést (1-es számú grafikon) láthatjuk, hogy egy 60-80% hatásfokú hővisszanyerős rendszer beruházási költsége (beszerzés és beszerelés) összehasonlítva az Aereco páraszabályozott gépi szellőzési rendszerrel csak nagyon hosszú távon térülhet meg (az évente esedékes szűrő cserét figyelmen kívül hagyva).

 

 

HRV_vs_DCV_1Grafikon 1

 

HRV_vs_DCV_2Grafikon 2

Környezeti hatások

Az Aereco páraszabályozott gépi szellőzési rendszerének egy ventilátora által felhasznált energia kevesebb mint a hővisszanyerős rendszer két ventilátora valamint az előfűtője által felhasznált. A páraszabályozott szellőzési rendszerek alacsony energiafogyasztása, csökkenti az épület CO2 kibocsátását, kevésbé terhelve a környezetet.

Belső levegő minőség

Ez a tanulmány azt is mutatja, hogy az Aereco páraszabályozott gépi szellőzési rendszer a CO2 szintet képes 1 200 ppm alatt tartani, így garantálva az optimális belső levegő minőséget a lakásokban (3-as számú grafikon).

 

 

HRV_vs_DCV_3

 

A higroszabályozású légbevezető termikus viselkedése

 

 

A hőmérsékleti szabályozás érdekében, hogy az bármelyik évszakban működjön

A páraszabályozott légbevezető zsalujának helyzetét az érzékelő poliamid pántköteg szintjén mért relatív páratartalom értéke határozza meg. Ez az érték ugyanakkor különbözhet a szoba közepén mért értéktől, hiszen ugyanakkora abszolút páratartalom mellett is a relatív páratartalom különbözhet, a különböző hőmérsékleti értéktől függően. Ezek után érthető, hogy a légbevezető érzékelőjének szintjén mért hőmérséklet meghatározó hatással van a mért relatív páratartalomra. Tehát alapvető fontosságú ennek a hőmérsékletnek a szabályozása, annak érdekében, hogy az éghajlati és időjárási viszonyoktól (azaz a belső és külső hőmérséklettől, illetve a belső és külső páratartalomtól) függetlenül kontrollálni lehessen a mozgó zsalut, valamint hogy ezt a szabályozást közvetlenül alkalmazni lehessen a belső páratartalom szerinti szabályozásra.

 

A “jó” hőmérsékleti koefficiens fontossága

A hőmérsékleti koefficienst  (CT) a következő képlet határozza meg: Térzékelő = CT x (Tbelső – Tkülső), ahol T = hőmérséklet (°C)

Több éves kutatómunka lehetővé tette a hőmérsékleti koefficiens (CT) ideális értékének meghatározását és kontrollálását. Egy 0,25-ös értékű CT-vel az Aereco páraszabályozott légbevezetője, az év bármely szakában kész a belső nedvesség legkisebb kibocsátása esetén is reagálni. Télen, amikor a relatív páratartalom viszonylag alacsony, a légbevezető zárt állapotban van, készen arra, hogy bármilyen pára vagy nedvesség kibocsátás esetén azonnal kinyíljon. Egy magasabb hőmérsékleti koefficiens esetén (CT=0,3 körül), ahogyan a piacon található legtöbb páraérzékeny légbevezetők többsége, az érzékelő hőmérséklete télen túlságosan alacsony; ezáltal az érzékelő egy túlságosan magas relatív páratartalmat érzékel, aminek következtében a légbevezető alapállapotban nyitva lesz, még akkor is, ha a levegő nedvességtartalma a szobában alacsony. A modulált kapacitás ekkor nagyon alacsony, és magas a hőmérsékleti veszteség.

Az érzékelő túlságosan alacsony hőmérséklete egészen addig mehet, hogy a hiszterézis (azaz a nyílás / páratartalom görbéjén lévő különbségek) fontos növekedését okozza, amely ezáltal nem teszi lehetővé a záró zsalu pozíciójának az ismert relatív páratartalomnak megfelelő meghatározását.

 

 

 

Összehasonlító vizsgálat a  EN 13141-9 standard alapján

Aereco páraszabályozott légbevezető viselkedése különböző hőmérsékleti viszonyok között:

CT_aerecoHU

EN 13141-9 szabvány, meghatározza a higroszabályozású légbevezetők vizsgálati módszerét, amely alapján a különböző körülmények között vizsgálják a légbevezetők viselkedését. Ennek alapján megkülönböztetünk izoterm (beltéri és kültéri levegő hőmérséklete azonos) és nem izoterm (hidegebb külső levegő) körülményeket, annak érdekében, hogy értékelhető legyen a hőmérsékleti tényező hatása higroszabályozású légbevezető működésére. A grafikonon látható, hogy amikor a külső levegő hőmérséklete alacsonyabb (10 ° C, kék görbe ) az Aereco higroszabályozású légbevezető jelleggörbéje, (bemutatott modell: EHA2)  balra eltolódik,  tehát ebben az esetben alacsonyabb relatív páratartalom szükséges a zsalu nyílásához. Megállapítható, hogy az Aereco légbevezető téli , alacsony hőmérsékleti viszonyok között is megtartja a izoterm üzemeltetés időszakra jellemző (szürke görbe) páraszabályozott működési tulajdonágait.

 

 

 

 

Egyéb, a piaci forgalomban vásárolható légbevezető viselkedése különböző hőmérsékleti viszonyok között:
Amikor a levegő hőmérsékCT_eleveHU_v2leti együttható túl magas (rosszul szigetelt páraérzékelő esetén), a vizsgált higroszabályozású légbevezető (más márka) esetén  a nem izoterm viszonyok esetén a külső hőmérséklet 10oC (kék görbe) nem teszi lehetővé az optimális légutánpótlást a beltéri relatív páratartalom függvényében. Ezért ebben az esetben a vizsgált más típusú légbevezető szinte állandóan nyitva volt, tehát már nem szabályozta a légutánpótlást a belső levegő páratartalmának függvényében. Ez a jelenség hidegebb időjárási körülmények között is megfigyelhető.

 

 

 

 

 

 

Légbevezetők szakszerű beépítése

A nyílászáróba építhető Aereco légbevezető elemek egy, az ablak, vagy ajtó szerkezetébe mart szellőzőrésen keresztül engedik be a friss levegőt a helyiségbe. A rés kiképzése befolyásolja a szellőző levegő mennyiségét, így a megfelelő méretű szellőzőrés elengedhetetlen feltétele a kívánt légmennyiség beáramlásának.

A légbevezető beépítéséhez javasoljuk, vegye igénybe szakember segítségét!

 

Fontos

A szellőzőt minden esetben vízszintesen, az ablak felső részén kell elhelyezni, más beépítés csak akkor jöhet szóba, ha a felső beépítés lehetetlen (pl. íves ablak, felső kilincs, vagy esetleg a gázszolgáltató 2 db nem zárható elem alsó-felső beépítését követeli meg). A légbevezetők függőleges réssel történő beépítése a csapóeső elleni védelem elégtelensége miatt kerülendő.

A szakszerűen kialakított szellőzőrést furatsor nem helyettesítheti, mert így nem alakul ki megfelelő nagyságú áramlási keresztmetszet!

Eltomiteni_tilos

FIGYELEM!

A nyílt égésterű gázkészülékekhez valamint egység fűtőberendezésekhez alkalmazott típusok nem lezárhatók. A légbevezető elemek szellőzőnyílásának eltömítése SZIGORÚAN TILOS, mert balesetveszélyes!

Kérjük, olvassa el a kezelés-használati útmutatót, amely a jótállási jegyen található.

 

A légbeveztő típusához illeszkedő résméret:

Legbevezeto_szukseges_szellozores

 

Műanyag ablak esetén:

 • Belső oldalon: a nyílószárny legfelső részén a gumitömítés és a merevítést tartalmazó profilrész közötti sávban.
 • A rendelkezésre álló sáv profiltól függően általában 14-16 mm.
 • Külső oldalon: a tokszerkezet felső részén, a nyíló szárnyon mart réssel azonos méretben és módon, azzal szemben.
 • Középtömítéses rendszernél a középső tömítést a rés hosszában el kell távolítani!
 • A rések elkészítése után a szárny belső oldalára szereljük a légbevezető elemet, a tok külső oldalára az esővédőt.

Legbevezeto_beepitese_muanyag _ablakba

 

 

Fa ablak esetén:

 • a szárny felső részét az üvegszorító fölött átmarva (ha a marószár nem éri át a szárnyat, akkor az előfurat elkészítése után a marást két oldalról végezzük),
 • a tokszerkezetet érintetlenül hagyjuk. A rések elkészítése után a szárny belső oldalára szereljük a légbevezető elemet, külső oldalára pedig az esővédő-rovarrácsot. A rések szakszerű marása esetén a szárny az esővédő elem felszerelése után is biztonsággal bezárható.

Legbevezeto_beepitese_fa_ablakba

A szellőzőrés kialakítása

A nyílászáróba építhető Aereco légbevezető elemek egy, az ablak, vagy ajtó szerkezetébe mart szellőzőrésen keresztül engedik be a friss levegőt a helyiségbe. A rés kiképzése befolyásolja a szellőző levegő mennyiségét, így a megfelelő méretű szellőzőrés elengedhetetlen feltétele a kívánt légmennyiség beáramlásának.

A szellőzőrés legegyszerűbben a gyártás folyamán alakítható ki, de megvalósítható az utólagos marás is a már beépített ablakra. Amennyiben résekkel
ellátott ablakokat építenek be, különösen figyelni kell arra, hogy a résekkel ellátott ablakok a tervezett helyekre kerüljenek.

 

Example-of-a-drilling-machine-for-PVC-and-aluminium-profiles

A megfelelő rés kialakítása az ablak gyártása során a legegyszerűbb.

 

Utólagos beépítés esetén:

Kérjük, használjon felsőmarót és pontosan kövesse a szakszerű beépítés lépéseit:

 

felsomaro

Alakítsa ki felső maróval a típushoz megadott méretű szellőzőrést a nyílászáró felső részén a szárnyon (fa nyílászárónál), vagy a szárnyon és a tokon (műanyag nyílászárónál). A szellőzőrés legegyszerűbben az ablak gyártása folyamán alakítható ki, de megvalósítható az utólagos marás is a beépített szerkezetekre.

Amennyiben résekkel ellátott nyílászárókat építenek be, különösen figyelni kell arra, hogy a résekkel ellátott nyílászárók a tervezett helyre kerüljenek:

 1. Rögzítse a talapzatot (EMM, EMF, EAR, EAF típus) vagy a légbevezetőt (EFR, EHA, EFA típus) 2db (EAR, EAF esetén 3db) csavarral a résre a belső oldalon,
 2. Pattintsa fel a légbevezetőt a talapzatra (EMM, EMF, EAR, EAF típus),Megj.: EFR, EHA és EFA típusnál a légbevezető közvetlenül a nyílászáróra szerelendő,
 3. Csavarozza fel az esővédőt és/vagy rovarrácsot a rés külső oldalára, fa nyílászárónál ált. a szárnyra, műanyag nyílászárónál a tokra,
 4. Zárható típusnál állítsa a záróreteszt „automatikus szellőzés” állásba.

 

Tekintsen meg néhány beépítési filmet:

http://www.youtube.com/watch?v=cJeYdTBwpXI
http://www.youtube.com/watch?v=kQuCybXNaPM

Standard-slot-on-a-PVC-window1

Elkészült résmarás műanyag ablakon:  a nyílószárnyon (légbevezető számára) és a kereten (ide kerül a külső oldali esővédő).

A FENTIEKTŐL ELTÉRŐ, SZAKSZERŰTLEN BEÉPÍTÉS ÉS KARBANTARTÁS KÖVETKEZMÉNYEIÉRT AZ Aereco Légtechnika Kft. SEMMINEMŰ FELELŐSSÉGET NEM VÁLLAL.