HU

Hővisszanyerős szellőzési rendszer

DXR hővisszanyerős szellőzési rendszer –  helyiségenként optimalizált légcsere

 

Az Aereco új generációs hővisszanyerős rendszere mind energiamegtakarítás, mind légcsere optimalizálás szempontjából előrelépés a hővisszanyerős szellőzési megoldások terén. A DXR az első hővisszanyerős szellőztető készülék, amely képes külön-külön alkalmazkodni a helyiségek egyedi szellőzési igényeihez, valamint azok változásaihoz igazodva fokozatmentesen szabályozni a légutánpótlás és az elszívás mértékét.

A DXR rendszer egy újszerű megközelítés, amely ötvözi a helyiségenként szabályozott szellőzési megoldások és a hővisszanyerős szellőztető rendszer előnyeit, mert a helyiségenként egyedi érzékelő/szabályozó egységek kiegyenlített légcserét, ugyanakkor kiváló levegőminőséget biztosítanak.
A rendszer által megtakarítható fűtési energia mellett a DXR ventilátorainak villamos fogyasztása is kedvező. Az energiahatékonyság érdekében a központi elosztó és gyűjtő hálózat, valamint a DXR központi egység összehangolt munkáját két fordulatszám szabályozott, alacsony fogyasztású EC motor segíti.
Az alumínium kereszt-ellenáramú hőcserélőn (1) keresztül előmelegített friss levegő bevezetése(3) akár öt lakóhelyiségen keresztül (nappali, háló, gyerekszoba, dolgozó, stb.) is történhet, amelyet a kiegyenlített szabályozás érdekében egy befúvás kompenzációs ág(4) egészít ki. A lakóterekbe telepített, karbantartást nem igénylő, önkalibráló algoritmussal rendelkező CO2 érzékelők (5) vizsgálják az adott helyiség levegőjét és vezérlik – egy központi elosztó egységen(2) keresztül – az egyes helyiségekbe bejutó szükséges mértékű friss levegő utánpótlását.
A szennyezett levegő elvezetése(6) akár négy kiszolgáló helyiségből (fürdő, WC, konyha, …) is megvalósítható, melyet az elszívás kiegyenlítő ág (7,8) tesz teljessé.
Az épület adottságaihoz alkalmazkodva, az elszívás szabályozásához lehetőség van akár pára- és/vagy mozgásérzékelők, vagy CO2 esetleg VOC (illékony szerves vegyület) érzékelők alkalmazására is.
A DXR rendszer központi egységének összehangolt munkáját két fordulatszám szabályozott, alacsony fogyasztású EC motor segíti. A rendszer működéséről folyamatosan tájékoztat a központ kijelző egység.
Az ideális levegőminőségről a hővisszanyerős szellőztető egység két G4 és F7 szűrője, valamint alacsonyabb külső hőmérséklet esetén a hőcserélő egység gondoskodik.
A nyári hónapokban az automatikus bypass egységnek köszönhetően éjszakai friss levegős hűsítő átszellőztetés biztosítható.

4_schema_ventilation_double-flux_visuel

Részletes információ: DXR rendszer