HU

Gravitációs szellőzés

Természetes szellőzés – egyszerű és hatásos

 

A gravitációs szellőzés a természet erejét (szélhatás és kürtőhatás) aknázza ki a légcsere megvalósításához családi házakban és társasházakban egyaránt. Ezek az erők nyomáskülönbséget hoznak létre a szellőzőkürtőkben, melynek hatására a lakás levegője a kürtőn keresztül távozni igyekszik.

Ahhoz, hogy a szennyezett levegő el tudjon távozni, a helyére friss levegőt kell beáramoltatni. A légutánpótlás a nyílászárókba vagy falszerkezetbe épített higroszabályozású légbevezetőkön keresztül valósul meg a lakószobákban (nappali, hálók).

A légcsere során, az elhasznált levegő a vizes, illetve kiszolgáló helyiségeken (fürdő, WC, konyha) elhelyezett légelvezetőkön keresztül távozik, így a lakás egésze átöblítésre kerül. A természetes, vagy gravitációs szellőzés mértéke természetesen nagyban függ a külső és a belső körülményektől, a hőmérsékleti viszonyoktól és a szélhatástól, így annak szabályozása szükséges. A páraszabályozott rendszer, azzal, hogy a belső páratartalmat érzékelve állítja be a szükséges légmennyiségeket, megfelelően reagál változó természeti hatásokra is.

Ez a szellőzési mód nem csak energiatakarékos (nincs ventilátor), hanem előnye az alacsony zajszint (kis légsebességek) és az egyszerű karbantartás is.

 

1_schema_ventilation_naturelle_visuel

 

 

Ajánlott megoldásaink:

 

Légutánpótlás:

EMM higroszabályozású standard légbevezetők
EAR akusztikus, higroszabályozású légbevezetők(1)

 

Elszívó rendszer kialakítása:

G2H, GHN pára és/vagy mozgásérzékelős légelvezetők (2)