HU

DXR & DXA – Mérföldkövek a hővisszanyerős szellőzésben

A DXR & DXA rendszerek forradalmi újítások, amelyek egyesíti a helyiségről-helyiségre egyedi érzékelők által szabályozott szellőzési rendszerek, valamint a hővisszanyerős technológia előnyeit. Az intelligens hővisszanyerős rendszerek a helyiségek levegőminőségét folyamatosan érzékelve gondoskodnak az optimális légcseréről, és biztosítják a tökéletes komfortérzetet és a lehető legnagyobb energiamegtakarítást.

CO2 érzékelők által szabályozott légutánpótlás

A DXR vagy DXA központi hővisszanyerős egységen (1) keresztül előmelegített friss levegő bevezetése (3) akár öt lakóhelyiségen keresztül (nappali, háló, gyerekszoba, dolgozó, stb.) is
történhet, amelyet a kiegyenlített szabályozás érdekében egy befúvás kompenzációs ág (4) egészít ki. A lakóterekbe telepített, karbantartást nem igénylő, önkalibráló algoritmussal rendelkező CO2 érzékelők (5) , vagy jelenlét érzékelők (5) vizsgálják az adott helyiség levegőjét és a HUB-on (2) , vagyis a központi elosztó egységen keresztül szabályozzák a szükséges mértékű légutánpótlást.

Azáltal, hogy az egyes ágakba befújt légmennyiség folyamatosan változik az adott helyiség szennyezettségi szintjének megfelelően, a helyiségeket fölöslegesen nem szellőztetjük túl, illetve
egyik sem lesz alulszellőztetett.

 

Pára és/vagy mozgásérzékelős légelvezetők a kiszolgáló helyiségekben

A szennyezett levegő elvezetése akár négy kiszolgáló helyiségből (fürdő, WC, konyha, …) is megvalósítható (6) , melyet az elszívás kiegyenlítő (7) ág tesz teljessé.

A légcsere hasonlóan valósul meg az elszívási oldalon is, hiszen ha csak az egyik kiszolgáló helyiségben tartózkodunk, pl. fürdünk, akkor az itt elhelyezett páraszabályozott légelvezető elem
érzékeli a megnövekedett relatív páratartalom koncentrációt, így nyitni fog, növelve a helyiségből elszívásra kerülő levegő mennyiségét. Az épület adottságaihoz alkalmazkodva, az elszívás szabályozásához lehetőség van akár pára- és/vagy mozgásérzékelők, vagy CO2 esetleg VOC (illékony szerves vegyület) érzékelők alkalmazására .

 

Folyamatos, kiegyenlített szellőzés

A kiegyenlített szellőztetés valamint a lakók egyedi életritmusához való maximális igazodás érdekében, mind a friss levegő befúvó, mind az elszívó ágba egy-egy kiegyenlítő szelep épül be,
amelyeket a központi HUB (2) egység és egy motoros zsalu (8) folyamatosan szabályoz.

Az egyik ágon megnövekedett légcsere igény hatással van a másik ágra is, azaz ha többlet igény keletkezik az elszívási oldalon, akkor az elosztó HUB-on belül helyet kapott frisslevegő kiegyenlítő szelep nyitni fog és vezérli a befújt levegő mennyiségét. Ugyanez természetesen fordítva is igaz. A hőcserélő befúvó csonkjához kapcsolódó, az Aereco által kifejlesztett intelligens központi elosztó egységbe akár 5 befúvási pont csatlakoztatható, amelyeken keresztül biztosítható a szobákban elhelyezett CO2 érzékelők által szabályozott légmennyiség. A kiegyenlítő szelep – ami egy hatodik csatlakozási pont – pedig gondosodik a légcsere folyamatos egyensúlyáról.

 

Maximális energiahatékonyság

Télen, vagy hűvösebb időszakokban a szellőzőrendszer beszívó ágán a bejuttatásra kerülő hidegebb levegő a lakásból elszívott levegő hőjét felhasználva, egy alumínium lemezes hőcserélőn keresztül melegszik fel.

A központi elosztó hálózat és gyűjtő rendszer, valamint a DXR és DXA központi egységének összehangolt munkáját két fordulatszám szabályozott, alacsony fogyasztású EC motor segíti. Az elosztó hálózat által, az egyes ágakban külön-külön szabályozott légcsere nem befolyásolja kedvezőtlenül a motorok fogyasztását, mert a rendszer elektromos fogyasztása a fordulatszám szabályozás következtében mindig alacsony szinten marad.
A DXR és DXA rendszerek előnye nemcsak az automatikus levegőelosztás hanem, a legfőképp a nyári hónapokban alkalmazható «Felfrissülés» üzemmód, amellyel éjszakai friss levegős hűsítő átszellőztetés, vagy csúcshozamon történő működtetés is biztosítható.

A rendszer automatikus működéséről, a szűrők állapotáról az érintőképernyős, színes, grafikus kijelző ad tájékoztatást, amelyen könnyen visszakereshetők a korábbi üzemeltetés adatai is.

 

AKÁR ÉPÍTKEZIK, AKÁR FELÚJÍT

A fűtött lakóterek fölé, álmennyezetbe szerelhető DXR vagy akár a DXA falra szerelhető, (pl. konyhában is elhelyezhető) lehet az optimális választás olyan lakásokban, ahol kevés hely áll rendelkezésre a rendszer telepítésére. A DXR vagy DXA intelligens hővisszanyerős rendszerek a kompakt méreteik miatt épületek felújításakor utólagosan is kiépíthetők.

 

EXCELLENCE kialakítás

A DXR és DXA hővisszanyerős szellőztető rendszerek kínálta előnyök maximális kihasználása érdekében minden egyes lakóhelyiségben egy-egy CO2 vagy jelenlét érzékelő kerül elhelyezésre. A szenzorok információi alapján a DX rendszer egyedi DynamiX® Technology vezérlése folyamatosan optimalizálja légcserét.

 

PREMIUM kialakítás
Ebben a konfigurációban csak egy kiemelt lakóhelyiségen (pl. nappali) kerül elhelyezésre CO2 vagy jelenlét érzékelő szenzor, amely vezérli a befúvás mértékét.

Mindkét kialakítás esetén elszívás oldalon pára- / mozgásérzékelős légelvezető elemek gondoskodnak az elszívás szabályozásról

 

Töltse le a DXR és DXA rendszerek katalógusát.